Pastarąjį pusmetį augantį Lietuvos gyventojų poreikį apsipirkti be kontakto jaučia ne tik savitarnos kasas plečiantys prekybos tinklai ir siuntų bendrovės, bet ir degalinių operatoriai. Naujausiais tyrimo duomenimis, COVID-19 pandemijos paskatinti vartotojai atsisako grynųjų pinigų ir renkasi naujus mokėjimo būdus.
Asociatyvi nuotr.
© Organizacijos nuotr.

Kaip rodo degalinių tinklo „Neste Lietuva“ užsakymu spalį atlikta apklausa, prasidėjus pasaulinei pandemijai trečdalis Lietuvos gyventojų fizinėse prekybos vietose lankosi rečiau arba išvis nebesilanko (35 proc.), kas ketvirtas pradėjo arba ėmė dažniau pirkti be kontakto, planuoti pirkinius (27 proc.) ir atsiskaityti ne grynaisiais pinigais (28 proc.).

Taupo laiką savitarnoje

Tyrimas parodė, kad beveik 9 iš 10 Lietuvos gyventojų yra linkę naudotis savitarnos paslaugomis, o kas ketvirtas vartotojas pripažįsta dažniau šį būdą pradėjęs rinktis per COVID-19 pandemiją.

Savitarna pasirenkama labiausiai dėl sutaupomo laiko (59 proc.), paprasto ir patogaus apmokėjimo (45 proc.), dalis gyventojų ją laiko higieniškesniu apsipirkimo būdu (14 proc.) ar ja naudojasi vengdami kontakto su personalu kasoje (14 proc.).

Degalinėse daugiau nei ketvirtadalis vairuojančiųjų rečiau arba išvis nebeatsiskaito grynaisiais (27 proc.), o 9 proc. vairuotojų mažiau arba išvis nebemoka už degalus fizinėse degalinių kasose.

Apmokėti už degalus kolonėlės savitarnoje yra linkę 6 iš 10 apklaustų vairuotojų, iš kurių 11 proc. atsiskaityti už degalus savitarnoje dažniau pradėjo būtent pandemijos metu.

Alternatyva kortelių prikimštai piniginei

Atsiskaityti mobiliosiomis programėlėmis yra linkę 4 iš 10 gyventojų, o 12 proc. respondentų dažniau šį atsiskaitymo būdą rinkosi COVID-19 pandemijos metu.

Dar didesnis programėlių naudojimo potencialas tarp jauniausiųjų iki 24 metų – beveik ketvirtadalis jaunuolių programėle telefone dažniau atsiskaitė būtent per pandemiją.

Dažniausiai apklausti vartotojai tokiu būdu atsiskaito maisto prekių parduotuvėse (48 proc.) ir degalinėse (38 proc.), kiek rečiau – už energetikos (31 proc.), transporto (29 proc.), maisto pristatymo (25 proc.) ar taksi (24 proc.) paslaugas.

Degalinėse COVID-19 pandemija taip pat pakoregavo Lietuvos vairuotojų įpročius: ketvirtadalis dažniau mokėjo kortele bekontakčiu būdu, kas trečias buvo linkęs atsiskaityti mobiliąja programėle.

Padės atsiskaityti dar greičiau

„Patogus ir greitas apmokėjimas vartotojams tampa vis aktualesnis, o šiemet ypač išaugo ir saugos bei higienos veiksnių svarba. Siekdami pasiūlyti klientams patogų, fizinį kontaktą mažinantį ir aplinkai draugišką atsiskaitymo už paslaugas būdą, įdiegėme mobiliąją programėlę“, – pasakoja „Neste Lietuva“ vadovas Markus Lindkvistas.

Į savo išmanųjį telefoną atsisiuntus programėlę, joje galima atsiskaityti už įsipiltus degalus, langų plovimo skystį ir „AdBlue“ priedą, gauti specialius nuolaidų pasiūlymus bei interaktyviame žemėlapyje surasti artimiausias tinklo degalines.

Pasak M. Lindkvisto, greita degalinė taps dar greitesnė, o alternatyva rinktis pasinaudoti nuolaidomis mobiliajame telefone ilgainiui leis įmonei atsisakyti plastikinių nuolaidų kortelių – taip net ir mažais būdais prisidėti prie tvaresnių sprendimų plėtros ir saugoti aplinką.

Apie tyrimą: „Neste Lietuva“ užsakymu apklausą internete atliko tyrimų bendrovė „IntraResearch“. Spalį internete buvo apklausta reprezentatyvi 500 respondentų imtis.

Atsakomybė susivienyti bendro tikslo vardan

Sakoma, kad kiekvienai kartai turi tekti po kokį nors išbandymą. Šiai kartai teko patirti...

„Vilniaus vandenų“ pajamas augino didėjantis klientų skaičius ir investicijos į modernias technologijas (1)

Didžiausios Lietuvoje vandentvarkos įmonės „Vilniaus vandenys“ pajamos per pirmuosius devynis...

Per 48 valandas žada sprendimą klimato kaitos problemoms suvaldyti (1)

Genialioms idėjoms kartais nereikia daug laiko – trečius metus vyksiantis renginys „Virtual...

„Maxima“: tvarumas verslui šiandien ne privalumas, o būtinybė

Pasauliui susiduriant su vis didesniais ekologiniais iššūkiais, tvarumas tampa būtina atsakingo...

Socialinė atsakomybė – svarbi tarptautinės įmonės dalis: prisideda prie įvairiausių iniciatyvų

Strateginių rinkos tyrimų bendrovė „Euromonitor International“ yra lyderiaujanti tarptautinė...

Naujausi duomenys: patvirtinti 2339 nauji atvejai, 22 asmenys mirė (391)

Praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 2339 koronaviruso atvejai . Nuo viruso mirė 22 asmenys.

Ant Nausėdos stalo tikrai sudėtinga ministrų dėlionė: kai kurios kandidatūros – tikras galvos skausmas (596)

Prezidentas Gitanas Nausėda ir jo komanda pradėjo išsamiai nagrinėti kandidatus į ministrus....

Butų nuomos kainų pokyčiai – galvosūkis ir patiems ekspertams: nesutaria, kas lėmė tokias sumas (175)

Pavasarį kritusios būsto nuomos kainos per vasarą ne tik stabilizavosi, bet dar ir, palyginti su...