Mokėjimų tarybos, kuri vienija viešojo ir privačiojo sektoriaus partnerius, atliktos apklausos duomenimis, net 70 proc. apklaustų tėvų savo vaikams dienpinigius pervestų į banko sąskaitą, užuot kasdien davę grynaisiais pinigais, tačiau to padaryti negali, nes reta mokykla suteikia atsiskaitymo negrynaisiais pinigais galimybę. Apklausa rodo, kad tik 12 proc. Lietuvos mokyklų vaikai už maistą ar gėrimus gali atsiskaityti mokėjimo kortelėmis, todėl SEB bankas, rūpindamasis COVID-19 prevencija ir mokinių finansiniu raštingumu, šalies mokyklas nemokamai aprūpins kortelių skaitytuvais ir metus neskaičiuos jais atliekamų finansinių operacijų mokesčio.
Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė
© Organizacijos nuotr.

Mokėjimų tarybos iniciatyva apklausus daugiau nei 600 mokyklų vadovų, 3 tūkst. moksleivių ir beveik 5 tūkst. moksleivių tėvų, iniciatyvą sudaryti galimybes daugumai moksleivių už pietus mokykloje atsiskaityti negrynaisiais pinigais palaiko net 82 proc. tėvų ir 78 proc. mokinių. Pagrindiniai nurodomi mokėjimų negrynaisiais pinigais privalumai – paprastesnis atsiskaitymas, saugumas ir finansinio raštingumo ugdymas.

COVID-19 palietė visas gyvenimo sritis ir visus rinkos sektorius, todėl nenuostabu, kad įprasta rutina turi pasikeisti. Visuomenė paiso Nacionalinio visuomenės sveikatos centro rekomendacijų, riboja kontaktus ir daugelį kasdienių dalykų atlieka nuotoliniu būdu, kad maksimaliai sumažintų riziką užsikrėsti šiuo virusu, dėl tos pačios priežasties skatinsime moksleivius apriboti atsiskaitymą grynaisiais pinigais mokykloje ir už paslaugas ar prekes mokėti banko kortele. Taip ne tik sutrumpės laikas, kurį mokiniai turi praleisti laukdami grąžos eilėje, bet ir padės tėvams stebėti savo vaikų kasdienes išlaidas bei jaustis saugiau, kad įduotų kišenpinigių vaikas nepametė ar jų kas nors nepavogė“, – sako SEB Baltijos šalių tarnybos mažmeninės bankininkystės vadovė Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė.

Tai patvirtina ir Mokėjimų tarybos apklausos dalyviai: kad atsiskaitymas negrynaisiais pinigais yra saugesnis, mano 70 proc. apklaustų mokinių ir 84 proc. apklaustų tėvų, nes pamestą banko mokėjimo kortelę paprasta užblokuoti, todėl ir mokiniai, ir tėvai jaučiasi saugesni.

Norėdamas padėti užtikrinti COVID-19 plitimo prevenciją mokyklose bei padrąsinti mokinius atsiskaityti banko mokėjimo kortelėmis, o tėvus – nuo mokyklos ugdyti savo vaikų finansinį raštingumą ir savarankiškumą, SEB bankas pageidavimą išreiškusioms Lietuvos mokykloms nemokamai suteiks mokėjimo kortelių skaitytuvus ir užtikrins techninę jų priežiūrą bei praves specialius mokymus. SEB bankas įsipareigoja metus šią paslaugą teikti be skaitytuvų abonementinio bei atliekamų finansinių operacijų mokesčio.

(5 žmonės įvertino)

„Unilever“ per metus pakartotinai sunaudojo 75 tūkst. tonų perdirbto plastiko

Kompanija „ Unilever “, kuriai priklauso tokie prekės ženklai kaip „ Dove “, „Seventh...

Tyrimas: COVID-19 pandemija skatina Lietuvos gyventojus atsiskaityti be kontakto