23 metus Žiežmariuose, Kaišiadorių r., veikianti „Elmenhorster“ vaisių sulčių ir vaisių gėrimų gamybos įmonė „Eckes-Granini Lietuva“ šiemet tapo klimatui neutralia bendrove ir gavo tai patvirtinantį tarptautinės kovos su klimato kaita iniciatyvos „ClimatePartner“ sertifikatą. Nuo 2021 m. sausio visas įmonės veikloje išmetamas anglies dvideginio kiekis yra kompensuojamas kasmet išsaugant 268 hektarus Amazonės atogrąžų miškų.
Lietuvos verslas prisidės prie 18 tūkst. hektarų Amazonės miškų išsaugojimo
© Organizatorių archyvas

„Nors COVID-19 pandemija stipriai paveikė visą pasaulį, tačiau nepaisant sudėtingos situacijos, privalome nepamiršti vieno svarbiausių mūsų iššūkių – klimato kaitos. Tikslo tapti klimatui neutralia įmone siekėme ne vienerius metus – esame tvarus verslas, įsipareigojęs saugoti aplinką, todėl kasmet nuosekliai mažiname anglies dvideginio išmetimo rodiklį. Šiemet žengėme dar vieną didelį žingsnį“ – sako „Eckes-Granini Lietuva“ generalinis direktorius Marius Gudauskas.

Įmonės „Eckes-Granini Lietuva“ valdoma „Elmenhorster“ vaisių sulčių ir vaisių gėrimų gamykla pernai į atmosferą išmetė 645 tonas anglies dvideginio. Ši tarša susidarė dėl energijos ir šildymo sąnaudų, atliekų perdirbimo, darbuotojų kelionių į darbą ir iš jo, taip pat verslo kelionių. Įmonė teršalų kiekį kompensuos prisidėdama prie miškų apsaugos projekto, kuris yra vykdomas Portelyje, Paros valstijoje, Brazilijoje, ir užtikrins, kad kasmet vien Lietuvos įmonės iniciatyva bus išsaugoti 268 hektarai Amazonės regiono miškų.

„Tai ne vienintelė mūsų iniciatyva, kuria mažiname įmonės paliekamą anglies dvideginio pėdsaką. Jau nuo 2015 m. mūsų gamykloje Žiežmariuose naudojama tik iš atsinaujinančių šaltinių pagaminta elektros energija. Šiemet žengtas dar vienas žingsnis – savo veikloje naudoti „ClimatePartner“ ženklą – tikrai nėra paskutinis. Toliau bendradarbiausime su savo tiekėjais bei partneriais ir sieksime CO2 emisijos mažinimo visoje tiekimo grandinėje“, – apie įsipareigojimus kalba bendrovės rinkodaros direktorius Vidas Komparskas, atsakingas už tvarią ir darnią veiklą.

Vienuolikoje Europos šalių veikianti „Eckes-Granini Group“, kurios padalinys yra „Eckes-Granini Lietuva“, kovodama su klimato kaita ryžosi tapti klimatui neutralia įmone ir prisidėjo prie atogrąžų miškų išsaugojimo projekto. Šiuo projektu siekiama kompensuoti visą įmonės ir jos padalinių veikloje į aplinką išmetamą anglies dvideginio kiekį.

Lietuvos verslas prisidės prie 18 tūkst. hektarų Amazonės miškų išsaugojimo
© Organizatorių archyvas

2019 m. šis visų grupės įmonių rodiklis siekė daugiau kaip 43 tūkst. tonų. Kad būtų kompensuotas toks anglies dvideginio kiekis, būtina išsaugoti apie 18 tūkst. hektarų atogrąžų miškų. Įmonių grupė skirs finansinę paramą „ClimatePartner“ vykdomam projektui, kuris vietos gyventojams ir ūkininkams, dirbantiems žemę Brazilijos atogrąžų miškuose, padės ugdyti naujus gebėjimus, perorientuoti veiklas taip, kad jas vykdant nereikėtų kirsti visam pasauliui gyvybiškai svarbių miškų.

Įmonių grupės „Eckes-Granini Group“ ir jos padalinio „Eckes-Granini Lietuva“ anglies dioksido išmetimo rodiklis išanalizuotas ir išmetamų teršalų kiekis apskaičiuotas bendradarbiaujant su Vokietijos bendrove „ClimatePartner“, kuri vykdo įvairius projektus ir teikia sprendimus kovojant su klimato kaita.

Bendrovė „ClimatePartner“ dirba maždaug su 2,5 tūkst. kompanijų 35 šalyse. Ji nustato svarbius įmonių anglies dioksido išmetimo šaltinius ir siūlo šių šiltnamio efektą sukeliančių dujų kompensavimo projektus skirtinguose pasaulio regionuose, pavyzdžiui, įgyvendinant miškų atkūrimo priemones ar saugant atogrąžų miškus. Taip verslo įmonės prisideda prie kovos su visuotiniu atšilimu.

Amazonės miškai, išsidėstę trijų Pietų Amerikos valstybių teritorijoje, yra didžiausi atogrąžų miškai planetoje ir dažnai vadinami jos plaučiais – paskaičiuota, kad jie pagamina apie 20 proc. viso Žemės atmosferoje esančio deguonies. Šie miškai, dėl jų sugeriamo CO2 kiekio, laikomi labai svarbiais kovoje su klimato kaita bei visuotiniu atšilimu, tačiau Amazonės atogrąžų miškų plotas kasmet sparčiai mažėja dėl gaisrų ir žmogaus veiklos.

(1 žmogus įvertino)
5.0000

Apsiperkant e. parduotuvėje „Rimi.lt“ – gali paremti organizaciją „Gelbėkit vaikus“ (1)

Nuo šių metų pradžios, užbaigus testavimo darbus, e. parduotuvės „Rimi.lt“ pirkėjai kartu...