Psichologas Joe Alexas atliko eksperimentą. Apklausęs brites prieš šioms įeinant į didžiulį prekybos centrą, jis išsiaiškino, kiek laiko jos žada skirti apsipirkinėjimui, kiek pinigų išleisti, o vėliau apklausos rezultatus lygino su realiais faktais, rašo fashiontime.ru.

Paaiškėjo, kad vidutiniškai moterys (leisime sau apibendrinti – nebūtinai vien britės) parduotuvėje sugaišta iki dviejų su puse karto ilgiau nei žadėjusios. Ir nenuostabu tai, kad per tą laiką jos išleidžia vidutiniškai du su puse karto daugiau pinigų, nei planavo.

Amerikiečiai mokslininkai nusprendė, kad toks reiškinys yra ne kas kita, kaip nukrypimas nuo normos, todėl į oficialų žinyną JAV psichiatrams buvo įtrauktas naujas skyrius – „maniakiškas apsipirkinėjimas“ (greta tokių ligų, kaip polinkis į azartinius žaidimus ir nesugebėjimas įveikti „meilės“ alkoholiui).

Tikriausiai verta susimąstyti. Ar užbėgus į prekybos centrą jogurto galite nepasukti į šoną ir kartu prigriebti nagų lako buteliuką, servetėlių makiažui valyti su matinę išvaizdą suteikiančiu poveikiu ar kokio nors kito blizgučio? Ar jūsų kredito kortelė pažįsta komandą „Stop!“? Ar jūs pasiruošusi laukti išpardavimo, kad įsigytumėte brangų geidžiamą daiktą už pusę kainos? Nesate tuo tikra? Ką gi – sveika atvykusi į anoniminių „šopoholikų“ klubą.

Sako, išskirtinai nesugebančioms susivaldyti parduotuvėje moterims vakaruose skiriamas vaistas citalopramas – oficialios jo indikacijos yra įvairiausių etiologijų depresija, panika, obsesiniai-kompulsiniai sutrikimai. O britų interneto žurnalas moterims „ivillage.com.uk“ netgi sudarė sąrašą garsių moterų, kurioms tikrai nepakenktų šio vaisto dozė. Tiesa, joms apsipirkinėjimų manija per daug nekenkia, nes jų banko sąskaitos gana smarkiai išpampusios.

1. Gwen Stefani

Patologijos įvertinimas: 5/10

„Visada mėgdavau prisigalvoti sau originalių apdarų. Kai vaikystėje mama tampė mane su savimi po parduotuves, prašydavau jos duoti 100 dolerių ir eidavau pasivaikščioti po dėvėtų drabužių parduotuves ir išparduotuves. Ten visada buvo galima rasti ką nors įdomaus“, - dalijosi prisiminimais dainininkė.

Ji supirkdavo viską, kas jai patikdavo, o namie pati pritaikydavo savo figūrai. Dainininkė tvirtina, kad jos siuvimo mašina be darbo nestovėdavo.

„Aš nuolat kurdavau. Namiškiai ne ypatingo reikalo netgi neužeidavo į mano kambarį. Bijodavo užminti ant adatos ar smeigtuko“, - juokėsi ji.

Sunku įsivaizduoti, kiek kilogramų drabužių buvo persiūti toje „kūrybinėje dirbtuvėje“. Bet sako, kad ir iki šių dienų dainininkė nevengia pasikapstyti dėvėtų rūbų parduotuvėse.

Tiesa, šie gandai tikriausiai nėra teisybė. Gwen Stefani šiais laikais stengiasi elgtis taip, kaip dera pagal jos žvaigždės statusą. Pavyzdžiui, perka dizainerės Vievienne Westwood kurtų daiktų pramoniniais kiekiais.

„Tiesiog dievinu Vievienne Westwood. Jos apranga man idealiai tinka“, - sakė dainininkė, nors naktimis tikriausiai ji pasislepia nuo visų ir imasi perdarinėti „pankų karalienės“ kūrinius.

2. Beyonce Knowles

Patologijos įvertinimas: 6/10

„Dievinu apsipirkinėjimą, – savo paslaptį atskleidė tamsiaodė gražuolė. - Ypač mėgstu auskarus – juos perku tonomis“.

Visais kitais atžvilgiais B.Knowles požiūris į pirkinius yra ganėtinai racionalus. Kol jos asmeninė kirpėja, stilistė ir mama Tina Knowles tiria naujausias „Gucci“ ir „Versace“ kolekcijas, jaunoji panelė rūpinasi savo fiziniu grožiu. Ir teisingai – mama blogų patarimų neteikia, jos pastangomis Beyonce puikiai atrodo ir su gatvės mergaitės apdarais, ir pasipuošusi kailiais bei brangakmeniais.

3. Cameron Diaz

Patologijos įvertinimas: 6/10

„Kaimynystėje gyvenančios panelės“ įvaizdis yra labai apgaulingas. Viskas, ką paliečia panelės C.Diaz ranka, privalo būti paties aukščiausio lygio – ar tai būtų jos gimtadienio pokylis, ar vakarėlis su draugais, ar romantiškas pasimatymas.

Pavyzdžiui, kai Cameron draugavo su Justinu Timberlake'u, taip pat dievinančiu pirkinius, porelė už savaitę namelyje, pro kurio langus matėsi vandenynas, mokėdavo 20 000 dolerių, o naktis brangiausiuose Majamio viešbučiuose jiems kainuodavo po 5000 dolerių.

Prabangūs apartamentai – tikriausiai tas dalykas, kurio Cameron nesugebės atsisakyti. O štai kito „žalingo“ įpročio – aistros... nertiniams ji nusprendė atsisakyti. Be to, savo naujųjų metų pažadų sąraše ji pasižadėjo sau: 1. mesti rūkyti; 2. baigti nesaikingus apsipirkinėjimus; 3. pradėti dėvėti liemenėlę.

Kaip jau minėjome, J.Timberlake‘as taip pat garsus dėl pomėgio taškytis pinigais. 2003 metais jis jau pabandė pasiekti absoliutų apsipirkinėjimo rekordą, Londono prekybos centre „Harrods“ išleidęs milijoną svarų. Operacija, matyt, buvo itin slapta, nes apsipirkinėjimas vyko šeštadienio naktį.

„Harrods“ savininkas Mohammadas Al Fayedas parduotuvės duris atidarė specialiai dainininkui ir jo palydai, kurie per maždaug keturias su puse valandos iš šio prekybos centro išsinešė didžiulius krepšius su kalėdinėmis dovanomis ir kilometro ilgio sąskaitą.

4. Jennifer Lopez

Patologijos įvertinimas: 7/10

„Turiu tokią silpnybę. Na ir kas? Man juk šis procesas teikia malonumą, todėl skelbti pavojų anksti“, - prisipažino dainininkė.

Ypatingą malonumą J.Lopez patiria besirinkdama drabužius, kurie pabrėžia jos ir taip aiškius privalumus: „Mes dėvime rūbus, kurie tartum sakytų, kas esame iš tikrųjų ir verčia kitus žmones tai pastebėti. O kai turite kuo didžiuotis, tai dar labiau skatina ieškoti naujų formų.

Dievinu moteriškumu dvelkiančius rūbus, kurie veda vyrus iš proto, o ypač – apatinius, - atviravo J.Lopez. - Apatiniai apskritai yra slaptas moterų ginklas. Ypatingas žaidimas“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją