Ne veltui į klausimą: „Ar yra meilė iš pirmo žvilgsnio?“ cinikai atsako: „Iš pirmo žvilgsnio - taip“. Įsimylėjusiems jie taip pat siūlo į susižavėjimo objektą žvilgtelėti dar kartą - gal meilė išgaruos taip pat greitai, kaip ir atsirado?

Norėdami išsiaiškinti, ar egzistuoja meilė iš pirmo žvilgsnio, kreipėmės ne tik į santykių specialistus, bet ir į žinomus Klaipėdos žmones - dainininkus, menininkus ir net poetus. Juk jie dainuoja apie meilę, šoka apie meilę ir eiles rašo taip pat apie ją. Vadinasi, geriausiai turėtų apie ją išmanyti. Tačiau jie tik patvirtino seksologų teoriją, kad meilėje taisyklių nebūna - kiekvienas įsimyli skirtingai.

Susižavėjimas blėsta

Klaipėdietis poetas Mindaugas Valiukas neabejojo, kad egzistuoja meilė iš pirmo žvilgsnio, bet jam jos patirti neteko. „Tačiau tikiu, kad yra meilė iš pirmo žodžio, pirmos ištartos frazės. Ne, kalbu ne apie balsą – kartais žmogų gali įsimylėti nuo to, ką jis pasako“, - intrigavo menininkas.

M.Valiukas neslėpė – tokią meilę jis pažįsta, nes būtent iš pirmo žodžio susižavėjo savo žmona Gitana. Jis mano, kad pirmasis susižavėjimas išoriniu grožiu greitai blėsta. „Grožis miršta pirmiausia. Ilgam lieka tik tikrieji dalykai“, - paklaustas, ar meilė iš pirmo žvilgsnio ar iš pirmo žodžio gali būti ilgalaikė, aiškino poetas.

Skraidė padebesiais

„Klaipėdos“ kalbinta dainininkė Natalija Zvonkė, kuri apie meilę iš pirmo žvilgsnio dainuoja daugiau nei bet kuris kitas Lietuvos atlikėjas, tikino savo vyrą dainininką Deivydą Zvonkų įsimylėjusi būtent iš pirmo žvilgsnio.

„Na, gal iš kokio trečio tai tikrai. Pamačiau ir supratau, kad noriu su juo nugyventi visą gyvenimą. O po to prasidėjo skraidymas padebesiais – tie tipiniai meilės simptomai“, - juokėsi Natalija.

Ji aiškino, kad įsimylėti iš pirmo žvilgsnio galima ir daugiau nei vieną kartą. Dainininkė prisiminė atvejį, kai jai beprotiškai patiko vienas vaikinas.

„Toks gražutis pasirodė. Iškart įsimylėjau. Kadangi jis manęs į pasimatymą nekvietė, susikaupiau ir pakviečiau pati. Vėliau dvejus su puse metų draugavome. Čia prieš Zvonkų buvo“, - pasakojo kvatoklė.

Natalija mano, kad iš pirmo žvilgsnio įsimyli ne tik tie žmonės, kurie ir šiaip linkę dažnai įsimylėti. „Apskritai įsimylėti yra gerai. Nors kartą gyvenime reikėtų tai patirti. Nepavydžiu tiems, kurie nežino, kas yra meilė“, - juokėsi dainininkė.

Įsimyli po truputį

Savo grožiu gerbėjus kerinti kita klaipėdietė – Muzikinio teatro balerina Inga Briazkalovaitė neslėpė nežinanti, kas yra meilė iš pirmo žvilgsnio.

„Iki šiol nesu jos patyrusi, nors ir tikiu, kad ji egzistuoja. Dabartiniai mano santykiai su mylimuoju atsirado palaipsniui. Aš įsimyliu po truputėlį ir ilgam“, - apie meilę draugui Tomui pasakojo ji.

I.Briazkalovaitė įsitikinusi, kad nėra pagrindo netikėti meilės iš pirmo žvilgsnio egzistavimu.

„Tikiu, kad žmogų gali patraukti kito kvapas, veido bruožai, drabužiai. Ar tokį susižavėjimą galima vadinti meilę? Kodėl gi ne? Visai tikėtina, kad tokie žmonės gali įsimylėti visam gyvenimui“, - mano ji.

Paklausta, kuo ją užbūrė dabartinis gyvenimo draugas, šokėja aiškino: „Tiesiog patiko. Be to, atitiko dar vaikystėje susigalvotą idealaus vyro stereotipą. Nekalbu jau apie rodytą dėmesį.“

Palygino su loterija

Paklaustas, ar meilė iš pirmo žvilgsnio gali būti laiminga, gydytojas seksologas Pragiedrulis Velička buvo kategoriškas: „Ji – kaip loterija. Vieni išlošia, kiti – ne. Čia taisyklių nėra, nes kiekvienas atvejis – individualus. Tačiau pasaulio praktika rodo, kad dažniausiai įsimylėjėliai tokia meile greitai nusivilia.“

Pasak specialisto, sunku pasakyti, ar meilė iš pirmo žvilgsnio yra tas pats kaip aistra ar stiprus susižavėjimas. „Turbūt taip ir yra. Ne veltui po tokio momentinio susižavėjimo žmonės kartais rytą atsibunda kartu ir tik tada paklausia vardo, pasiteirauja apie šeimyninę padėtį“, - juokėsi P.Velička.

Gydytojas įsitikinęs, kad aistra išblėsta ir tada paaiškėja, ar susižavėjimas buvo tikras.

Įvertina, ar pajėgus

P.Velička pasakojo, kad meilė iš pirmo žvilgsnio dažnai būna apgaulinga, nes žmonės susižavi tik išore, bet nemato vidinių savybių. Vyrams pradžioje esą nesvarbu, ar moteris graži vidumi, – jis žiūri į jos figūrą, veido bruožus, reaguoja į kvapą. Taip pat, anot gydytojo, elgiasi ir moterys – pamačiusios potencialų susižavėjimo objektą, jos pirmiausia įvertina jo fizines savybes, bando apskaičiuoti, ar jis pajėgus meilužis, ar sugebės pratęsti giminę.

„Visų įsimylėjėlių patirtis labai skirtinga. Neabejoju, kad yra iš pirmo žvilgsnio įsimylėjusių porų, kurios kartu praleidžia visą gyvenimą. Juk ne kartą teko girdėti tokias istorijas“, - sakė P.Velička.

Užtenka 30 sekundžių

Dėl meilės iš pirmo žvilgsnio prigimties negali sutarti ne tik paprasti žmonės, bet ir pažangūs mokslininkai. Pasaulio psichologai sukūrė nemažai teorijų apie meilę iš pirmo žvilgsnio, tačiau jose nedaug įrodytų faktų.

Kažkokiu būdu jiems pavyko paskaičiuoti, kad vidutiniškai tokiam įsimylėjimui užtenka 30-ies sekundžių – maždaug tiek, kad spėtum įvertinti, ar susižavėjimo objektas vertas įsimylėjimo. Pasak mokslininkų, vyrai iš pirmo žvilgsnio įsimyli dažniau ir padaro tai greičiau nei moterys.

Taip pat manoma, kad žmonės įsimyli ne iš pirmo žvilgsnio, bet nuo pirmo kvapo. Nors ir neužuodžiamas, kiekvieno žmogaus individualus kvapas gali patraukti arba atstumti. Savitas aromatas, pasak jų, kur kas labiau prisideda prie įspūdžio sudarymo nei išvaizda ar balsas.

Psichologai sutaria ir dėl to, kad meilė iš pirmo žvilgsnio yra iš anksto užprogramuota. Kai žmonės įsimyli, jų pasąmonė dažniausiai tam pasiruošusi – jie nori įsimylėti. Mažesnė tikimybė įsimylėti iš pirmo žvilgsnio, jeigu žmogus yra pavargęs arba intensyviai sprendžia kokią nors problemą.

Mokslininkai sutinka, kad paprastai meilės iš pirmo žvilgsnio objektais tampa išvaizdūs žmonės. Tačiau įsimylėti gražuolių nepatariama – jie patiria tiek daug dėmesio iš aplinkinių, kad eilinis susižavėjimo priepuolis gali likti tiesiog be atsako.