- Įvertinkime situaciją. Ar dirbate laikydamasis įmonės procedūrų? Dauguma įmonių skelbia apie atsiradusią poziciją, o susidomėję darbuotojai savo prašymus gali pateikti iki tam tikros datos. Jei nesilaikėte nustatytų taisyklių, tai gali jums kainuoti darbą. Kitą kartą tiksliai laikykitės oficialių nurodymų, rašo seekingsuccess.com.

Jei apie laisvą poziciją viešai pranešta nebuvo, ar jūsų vadovas žinojo apie siekį? Visai išmintinga vadovui papasakoti apie savo tikslus. Vadovas atsiradus galimybei ne tik jus prisimins – geras vadovas dar ir padės jums gauti paaukštinimą.

- Neskubėdami išsinagrinėkite atsiradusios darbo pozicijos reikalavimus. Palyginkite reikalavimus su savo gebėjimais ir galimybėmis. Ar jums yra tobulėjimo galimybių?

- Nebūkite priešiškas asmeniui, kuris gavo „jūsų“ paaukštinimą, nekalbėkite apie jį neigiamai. Geriau pabandykite su juo atrasti ryšį, ypač jei tai jūsų naujas vadovas. Reikia manyti, kad tas žmogus kažką darė geriau už jus, jei jau gavo paaukštinimą. Verta skirti šiek tiek savo laiko šiam žmogui pažinti – tikriausiai kažko išmoksite.

O jei žmogus, gavęs paaukštinimą, turi mažiau patirties ir prastesnį išsilavinimą? Kartais taip atsitinka. Bet pažvelkite giliau, vertinkite ne vien patirties metus. Įvertinkite savo savybes. Tokie dalykai, kaip sugebėjimas paskatinti darbuotojus, priimti spendimus ar kietai derėtis gali būti labai svarios priežastys paaukštinti žmogų.

Vadovybė taip pat įvertina per darbo metus atliktus gerus darbus bei pasiekimus. Paaukštinimo teikimas vien dėl darbo stažo ignoruojant nuopelnus slopintų darbuotojų siekį tobulėti. Sudėtinga pažvelgti į save iš šalies ir pasakyti kuriose srityse mums reikia tobulėti. Bet jokiu būdu neieškokite trūkumų tame asmenyje, kuris buvo paaukštintas. Kaip jums tai padės?

Ištyrę save ir pamiršę skausmą, pyktį bei nusivylimą skirkite laiką pokalbiui su vadovu. Pokalbio tikslai yra du. Pirmasis – papasakoti vadovui apie savo pasišventimą bendriems įmonės tikslams. Antrasis – išsiaiškinti, kokios, jo manymu, yra jūsų silpnybės.

Paklauskite vadovo štai tokių ar panašių dalykų:

„Ką galėčiau padaryti, kad būčiau pasiruošęs pasinaudoti kita paaukštinimo galimybe?“

„Ar manote, kad esu tinkamas tokioms pareigoms?“

Jei vadovas atsakys kad ne – paklauskite, dėl ko.

„Kaip manote, koks karjeros kelias man yra tinkamiausias?“

„Kurioje srityje aš turėčiau tobulėti?“

- Paprašykite vadovo sunkesnių užduočių nei dabar, kad galėtumėte geriau pasiruošti ateities darbams. Savanoriškai pasisiūlykite dalyvauti bendruose projektuose. Pokalbė pabaikite susidarydami savo asmeninį tobulėjimo planą. Paprašykite vadovo tą planą peržiūrėti, kad žinotumėte, ar tikrai esate teisingame kelyje.

- Po pokalbio palaikykite ryšį. Nesigirdami praneškite vadovui apie savo pasiekimus – nemanykite, kad jis savaime apie juos viską žinos bei prisimins.

Jūsų karjera yra jūsų atsakomybė. Įmonės atsakomybė – uždirbti pinigus akcininkams ir vadovams. Savo karjeros valdymo neatiduokite į svetimas rankas. Imkitės to pats ir pasirenkite kitam paaukštinimui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)