Taip nusprendė įvairių visuomeninių organizacijų pasiūlytas kandidates vertinusi nacionalinio turo komisija – apie 40 žinomų visuomenės veikėjų, valstybinių institucijų, akademinės bendruomenės bei žiniasklaidos atstovų.

Rinktis teko iš 7 kandidačių. Be A. Zuokienės, komisijai buvo pristatyta režisierė Janina Lapinskaitė, balerina Eglė Špokaitė, kalbininkė Irena Smetonienė, sportinių šokių klubo „Žuvėdra“ vadovė Ona Skaistutė-Idzelevičienė, Panevėžio kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų pagrindinės mokyklos įkūrėja ir vadovė Danutė Kriščiūnienė, Seimo narė Aušrinė Marija Povilionienė.

Pastarosios kandidatūrą po diskusijų komisija atmetė. Mat Europos moters rinkimų nuostatuose pažymėta, kad kandidatė neturėtų būti politikė. Dėl tos pačios priežasties į kandidačių sąrašą nebuvo įtraukta europarlamentarė Dalia Grybauskaitė.

Kandidatės 5 balų skalėje buvo vertinamos pagal keletą kriterijų: ar kandidatės veikla skatina Europos integraciją; jos pastangos puoselėjant Europos integralumą ir tapatumą; veiklos apimtis; keliamų iniciatyvų originalumas; veiklos laikotarpis; tiesioginė įtaka žiniasklaidai ir visuomenei; nuopelnus koordinuojant nacionalinių ir europinių problemų sprendimą, kooperuojant šalies skirtingų institucijų ar kelių šalių institucijų veiklą; savo šalies vardo garsinimas.

A. Zuokienė surinko 950 komisijos balų. J. Lapinskaitė, surinkusi 783 balus, liko antra. Trečioji – I. Smetonienė (740 balų). Rinkimus Lietuvoje surengė tarptautinės moterų organizacijos „Zonta International“ Vilniaus klubas, įgaliotas tarptautinės organizacijos AIPFE (Tarptautinė paramos Europos moterims asociacija).

Nuo 1987 m. Europos moters rinkimai surengti jau 12 kartų. Jų tikslas – įvertinti moterų indėlį į Europos integraciją ir naujos Europos bendruomenės kūrimą.

Lietuva juose dalyvauja nuo 2001 m. Tąkart mūsų šaliai atstovavo tuometinė JUNESCO Lietuvos skyriaus sekretorė Leonarda Jekentaitė. 2004 m. juose dalyvavo Vilniaus universiteto profesorė Evalda Jakaitienė.

Anot komisijos pirmininkės E. Jakaitienės, pastaruoju metu renginio koncepcija šiek tiek keičiasi. Jei anksčiau šį titulą dažnai gaudavo garsios dainininkės, aktorės, šiuo metu labiau vertinamos moterys, kurios inicijuoja visuomenius projektus, prisideda prie mokslo, švietimo ir kultūros puoselėjimo.

Kiekvienoje šalyje rinkimai vyksta skirtingai. Kaip pasakojo L. Jekentaitė, ji buvo patekusi į tikrą moterų šventę, kurios metu moterys ne tik gavo dovanų, bet ir buvo supažindintos su Briuseliu, kuriame vyko renginys.

Tuo tarpu E. Jakaitienė renginį juokaudama pavadino tikru egzaminu. „Maniau, išeisiu į sceną ir pasakysiu ką nors linksma. Bendrauti su auditorija man nesudėtinga. O čia mus visas kviečiasi po vieną ir klausinėja pakankamai rimtų dalykų. Ypač man buvo gaila vienos moters, kuri buvo atsiųsta kaip 8 vaikų mama. Pastaroji išėjo beveik verkdama“, - dabar jau su šypsena patirtą stresą prisiminė pašnekovė.

Šiemet Europos moters rinkimai vyks Graikijoje gegužės 14 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją