„Mes jiems davėme laiko atsiskaityti, tačiau reikalai nejudėjo į priekį, todėl ir kreipėmės į teismą“, - trečiadienį DELFI sakė TVOU generalinis direktorius Tomas Vaišvila.

Į Vilniaus apygardos teismą TVOU kreipėsi dar praėjusią savaitę – prašė išduoti teismo įsakymą dėl 1 mln. 317 tūkst. 228,48 Lt įsiskolinimo, 35 tūkst. 187,40 Lt delspinigių bei 6 proc. dydžio metinių palūkanų nuo priteistos sumos nuo bylos iškėlimo teisme dienos priteisimo. TVOU taip pat prašė priteisti sumokėtą 4 tūkst. 381 Lt žyminį mokestį.

Šiuo metu didelių nemalonumų turinčiai lietuviškai pigių skrydžių kompanijai kol kas nereikės veltis į teisminius ginčus – Vilniaus apygardos teismas pirmadienį atsisakė priimti TVOU pareiškimą.

Pasak teismo, kreditoriaus pateiktas pareiškimas yra aiškiai nepagrįstas, be to, teismas suabejojo, ar TVOU reikalavimai neturėtų būti nagrinėjami bendrąja ginčo teisenos tvarka.

„Nors bylose dėl teismo įsakymo išdavimo teismas netiria ir nevertina pareiškėjo reikalavimo skolininkui pagrįstumo, svarumo ir jį pagrindžiančių įrodymų leistinumo bei pakankamumo, tačiau tai nereiškia, kad teismui neturi būti pateikti net elementarūs įrodymai, susiję su kreditoriaus reikalavimu ir leidžiantys teismui priimti teismo įsakymą, juo labiau, kad teismo įsakymas nei apeliacine, nei kasacine tvarka neskundžiamas ir yra vykdomasis dokumentas“, – pažymėjo teisėja Asta Radzevičienė.

Pasak teismo, TVOU skolininkui „Star1 Airlines“ pretenziją reiškia pagal 2010-ųjų kovo 20-osios Aviacijos paslaugų teikimo sutartį bei 2009-ųjų lapkričio 10-ąją ir 2010-ųjų kovo 1 d. Valstybės materialiojo turto nuomos sutartis.

„Visose sutartyse numatyta skolininko „Star1 Airlines“ pareiga atsiskaityti su kreditoriumi už suteiktas paslaugas ir patalpų nuomą pagal jo išrašytas PVM sąskaitas-faktūras, tačiau kreditoriaus išrašytos ir teismui pateiktos PVM sąskaitos-faktūros nėra pasirašytos skolininko „Star1 Airlines“, nėra įrodymų, jog šias PVM sąskaitas-faktūras skolininkas gavo“, – pabrėžė teismas.

Nors teismas atsisakė priimti nagrinėti TVOU ieškinį, tačiau valstybės įstaiga gali ištaisyti teismo nurodytus trūkumus ir įstatymų nustatyta tvarka pateikti naują pareiškimą arba pareikšti ieškinį teisme pagal ginčo teisenos taisykles.

Pasak TVOU generalinio direktoriaus T. Vaišvilos, skolą sudaro atlyginimas už aviakompanijai suteiktas paslaugas. „Jie laiku neapmokėjo sąskaitų, mes esame valstybinė įmonė, todėl privalėjome kreiptis į teismą“, – patikino jis.

Atsiskaityti už paslaugas „Star1 Airlines“ privalėjo per 30 dienų, tačiau net ir laiku nesulaukę pinigų TVOU darbuotojai neskubėjo rašyti ieškinio teismui, o raštu ragino padengti įsiskolinimą.

„Star1 Airlines” žadėjo pakomentuoti kilusį ginčą, tačiau DELFI komentaro taip ir nesulaukė.

DELFI trečiadienį jau skelbė, kad į teismą kreipėsi viena buvusi bendrovės darbuotoja, kuri dėl daugiau nei 35 tūkst. Lt nesumokėtos algos bendrovei „Star1 Airlines“ prašo iškelti bankroto bylą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją