„Šiuo metu gyventojai turėtų grąžinti VMI iki 25 mln. Lt, o valstybė, pagal dabartinius skaičiavimus, gyventojams išmokės mokesčių permokų iki 10 kartų daugiau“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Mokesčių inspekcija yra preliminariai paskaičiavusi, kad primokėti gyventojų pajamų mokesčio turės maždaug 223 tūkst. gyventojų. Tuo metu priemokas dėl jiems skaičiuoto pernelyg mažo NPD gaus maždaug 330 tūkst. gyventojų.

GPM primokėti gali tekti ir tiems darbuotojams, kuriems gaunant nedidelį atlyginimą buvo taikytas NPD, tačiau jie gavo papildomų pajamų, papildomai užsidirbdavo kitame darbe arba pagal autorines sutartis.

Šiuo metu minimalų atlyginimą uždirbančiam darbuotojui per mėnesį priklauso 470 Lt NPD ir jis palaipsniui mažėja atlyginimui didėjant. Pavyzdžiui, 1500 Lt neatskaičius mokesčių uždirbančiam darbuotojui taikomas 330 Lt NPD, o uždirbančiam 3150 Lt prieš mokesčius arba daugiau neapmokestinamosios pajamos iš viso nepriklauso.

Taip pat numatyta, kad metinis NPD negali viršyti 5640 Lt arba 470 Lt per mėnesį. Ankstesniais metais visiems dirbantiems būdavo taikomas vienodas NPD nepriklausomai nuo jo pajamų.

GPM nepriemokas gyventojai taip pat turi sumokėti iki gegužės 3 d. To nepadarius jiems bus skaičiuojami delspinigiai.

Finansų ministerija ir VMI paskelbė, kad gyventojams, kurie 2009 m. dirbo pagal darbo sutartį ir dėl vienų ar kitų priežasčių nemokamai atostogavo daugiau nei mėnesį, privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos nebus skaičiuojamos.

A. Kubiliaus teigimu, kai kuriose žinybos – Valstybinė ligonių kasa ir galbūt VMI – netinkamai traktavo įstatymą. „Viskas bus ištaisyta nedelsiant. Tikrai nereikės mokėti PSD įmokos už nemokamas atostogas, o jei kas nors sumokėjo, pinigai bus grąžinti“, – žadėjo premjeras.

Tuo metu mokestis neregistruotiems bedarbiams esą nesikeičia jau keletą metų – jie turi mokėti už gaunamas sveikatos paslaugas.

„Didžiausia problema – ne mokesčių buvime, ne tame, kokie mokesčiai, o kad žmonės buvo neinformuoti ir dabar, kai jau informuojami, yra per vėlai. Tai buvo galima padaryti nuo pradžių, – prezidentės žodžius perdavė jos atstovas spaudai Linas Balsys. – PSD mokestis formaliai privalomas nuo 2003 m., bet iki šiol niekas nebuvo daroma, o dabar, kai pradėta daryti, žmonėms užgriuvo ant galvų kaip perkūnas iš giedro dangaus dėl nepakankamo informavimo, kurį turėjo garantuoti žinybos, Vyriausybė ir ministerijos, kurios už tai atsakingos.“

„Mes atidžiai nagrinėjame naujus dalykus, kurie tik šiais metais išaiškėjo, įgyvendinant Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nuostatas. Pripažįstu, kad visuomenė gal per mažai buvo informuojama. Bet iš praktikos žinau – kad ir kiek informuosi apie naujus dalykus, kol žmogus pats nepačiupinėja, nematyti viešojoje erdvėje“, – kalbėjo A. Kubilius. Pasak jo, pildant deklaracijas ir skaičiuojant NPD daug klaidų įsivėlė esą dėl to, kad įmonių finansininkai nelabai tiksliai sugebėjo pritaikyti formules.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją