Vasarį Vilniuje šiluma kainuos 21,9 ct/kWh su PVM, o sausį ji atsiėjo 20,75 ct/kWh su PVM.

Kaune iš gyventojams priklausančių individualių šilumos punktų tiekiama šiluma vasarį kainuos 22,8 ct/kWh su PVM, o iš tiekėjui priklausančių grupinių ir individualių šilumos punktų – 24,07 ct/kWh. Sausį šilumos kaina Kaune buvo atitinkamai 20,8 ct/kWh su PVM ir 22,08 ct/kWh su PVM.

„Pabrangus pagrindiniam kurui šilumos energijos gamyboje – gamtinėms dujoms, vasarį augs ir kintamoji šilumos energijos kainos dalis“, – sprendimą motyvavo „Vilniaus energijos“ komercijos direktorius Rimantas Germanas.

Kaip pranešta per Vilniaus vertybinių popierių biržą, penktadienį „Kauno energijos“ valdybos posėdyje nuspręsta, kad iš gyventojams priklausančių individualių šilumos punktų tiekiama šiluma vasarį bus 9 proc., o iš tiekėjui priklausančių grupinių ir individualių šilumos punktų – 9,6 proc. brangesnė.

Bendrovės generalinis direktorius Rimantas Bakas DELFI sakė, kad tokį kainos šuolį lėmė Kauno termofikacinės elektrinės (KTE) 15,6 proc. padidinta šilumos kaina. Iš šios elektrinės „Kauno energija“ perka gyventojams tiekiamą šilumą. Šio sprendimo motyvas – brangusios dujos.

„Pabrangimas yra tik dėl perkamos šilumos kainos“, – tvirtino jis.

Klaipėdoje nuo vasario vienanarė šilumos kaina už suvartotą šilumos kiekį, kai šiluma tiekiama iš gyventojams priklausančių individualių šilumos punktų, bus 20,39 ct/kWh su PVM, o iš tiekėjui priklausančių šilumos punktų – 21,01 ct/kWh su PVM.

Sausį uostamiesčio gyventojai už į daugiabučius tiekiamą šilumą atitinkamai mokėjo 19,08 ct/kWh su PVM ir 19,7 ct/kWh su PVM.

Lietuvos perkamos rusiškos dujos brangsta septintą mėnesį iš eilės. „Vilniaus energijos“ duomenimis, gamtinės dujos brango nuo 698,08 Lt iki 786,28 Lt už 1000 kubinių metrų.

Šiemet dar brangs

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) duomenimis, šiuo metu 1000 kubinių metrų dujų prie Lietuvos sienos kainuoja apie 312 JAV dolerių (apie 764 Lt), o per šiuos metus gali dar pakilti iki 330 JAV dolerių (apie 808 Lt).

„Paskutiniais mėnesiais brangsta nafta ir mazutas, o nuo jų priklauso ir gamtinių dujų kainos. Taigi jų kainų svyravimai labiausiai atsiliepia šilumos kainai tose įmonėse, kuriose daugiausiai naudojama dujų. Tai labiausiai liečia Vilnių ir Kauną, nes ten labai daug šilumos gaminama iš dujų“, – DELFI sakė VKEKK narys Danas Janulionis.

Šilumos tiekėjai dujas perka iš tarpininkų, kuriems taip pat sumoka už transportavimą.

Paskutinį kartą – 7,8 proc. – „Vilniaus energija“ šilumą brangino gruodį, o „Kauno energija“ sausį – 1,3 proc.

VKEKK duomenimis, brangiausiai šiluma sausį kainavo Pakruojyje – 29,31 ct/kWh su PVM, pigiausiai – Visagine – 4,89 ct/kWh su PVM.

DELFI primena, kad šilumos tiekėjai vartotojus apie ateinančio mėnesio kainas turi informuoti likus penkioms dienoms iki kito mėnesio pradžios.

Šiemet Lietuvoje įsigaliojo nauja šilumos kainų taikymo tvarka ir jos gali būti perskaičiuojamos kas mėnesį priklausomai nuo kuro kainos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją