„Grynojo skolinimosi limitas yra vertinamas pasibaigus metams. Metų eigoje grynojo skolinimosi limitas gali būti viršytas dėl objektyvios priežasties – perfinansavimo rizikos valdymo. Kai kuriais mėnesiais Vyriausybė gali turėti poreikį pasiskolinti lėšų sumas, kurios yra didesnės už to atitinkamo mėnesio mokėjimus, tačiau taip elgiamasi atsižvelgiant į numatomus skolų grąžinimus per kitus tų pačių metų mėnesius. Panaši situacija susidarys ir šiais metais.

Dėl didelio skolinimosi per vieną mėnesį Vyriausybės grynoji skolinimosi suma spalio pabaigoje išankstiniais duomenimis bus didesnė už patvirtintą 2009 m. grynojo skolinimosi limitą, tačiau metų pabaigoje, grąžinus skolas, faktinė grynoji skolinimosi suma bus mažesnė už patvirtintą grynojo skolinimosi limitą“, – DELFI sakė Finansų ministerijos Iždo departamento direktoriaus pavaduotojas Gediminas Norkūnas.

Jo teigimu, Vyriausybės grynosios skolinimosi sumos skaičiavimo taisyklėse numatyta, kad metų grynojo skolinimosi limito įvykdymas suskaičiuojamas iki kitų metų sausio 25 d.

Šiuo metu, įvertinus ankstesnes skolas, valstybė iš viso yra pasiskolinusi maždaug 27 mlrd. Lt arba maždaug 30 proc. BVP.

Kitų metų Seimui pateiktame valstybės ir savivaldybių biudžetų projekte siūlomas kiek daugiau nei 8 mlrd. Lt grynojo skolinimosi limitas, o išlaidos skolos aptarnavimui turėtų būti 1,592 mlrd. Lt. Planuojama, kad tiek šiemet, tiek kitąmet valdžios sektoriaus deficitas bus 9,5 proc. BVP arba po maždaug 8 mlrd. Lt.

Grynoji skolinimosi suma yra per metus Vyriausybės pasiskolintų ir grąžintų lėšų skirtumas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją