„Fiziniams asmenims bus sudaryta galimybė bankrutuoti ir atsiskaityti su kreditoriais pagal nustatytą tvarką, kuri būtų tvirtinama teisme arba ne teisme. Fizinis asmuo nebūtų paliekamas su kreditoriumi vienas prieš vieną, kad su juo būtų galima daryti, ką nori iki išmetimų iš butų. Sudarę tokias sąlygas ypač šiuo sunkmečio laiku mes padėtume tiems, kurie šiandien negali atsiskaityti pagal drakoniškas taisykles“, – pristatydamas projektą kalbėjo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Valentinas Mazuronis.

Jis sakė neturįs duomenų, kiek žmonių galėtų pasinaudoti galimybe bankrutuoti, tačiau neabejojo, kad toks įstatymas yra reikalingas.

„Pasilieku prie nuomonės, kad tokių žmonių būtų labai daug, nes mes žinome, kiek žmonių yra paėmę būsto paskolą, paskolas žemės ūkiui. (...) Dabar kiekvieną dieną baimėje gyvena šimtai tūkstančių mūsų piliečių“, – tvirtino jis.

V. Mazuronis ragino į projektą sudėti „visus įmanomus saugiklius“, kad nebūtų galima piktnaudžiauti šiuo įstatymu.

Įstatymo projekte numatyta, kad bankroto procesas gali būti pradėtas tik pagal fizinio asmens pareiškimą ir tik tuo atveju, kai fizinis asmuo negali įvykdyti kreditorių reikalavimų, kurie yra didesni kaip 12 Lietuvos Vyriausybės patvirtintų minimalių mėnesinių algų. Šiuo metu tai būtų 9600 Lt.

Planuojama, kad duomenys apie asmens bankroto procesą būtų skelbiami viešai, o verslu neužsiimančio asmens bankroto procedūra truktų iki trejų metų.

Pradėjus bankroto procesą turėtų būti sudaromas fizinio asmens mokumo atkūrimo planas ir kreditorių reikalavimų patenkinimo ir kitų išlaidų apmokėjimo grafikas.

Projekte numatyta, kad pardavus bankrutuojančio fizinio asmens turtą, likę nepatenkinti kreditorių reikalavimai tarp jų įkeitimu ir hipoteka užtikrintų kreditorių reikalavimai baigus fizinio asmens bankroto procesą nurašomi, išskyrus reikalavimus dėl paramos, suteiktos iš Europos Sąjungos lėšų, žalos atlyginimo dėl suluošinimo ar kitokio kūno sužalojimo ir alimentų.

DELFI primena, kad dabartinės Vyriausybės programoje yra numatyta parengti Fizinių asmenų bankroto įstatymą, tačiau tiek premjeras Andrius Kubilius, tiek finansų ministras Algirdas Šemeta į šią idėją šiuo metu žvelgia atsargiai. A. Šemeta yra pasakęs, kad šiuo metu įstatymui yra netinkamas laikas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją