Rytiniame posėdyje buvo pritarta tai numatančioms Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto 2009 metų rodiklių patvirtinimo įstatymo pataisoms, o vakariniame – ir Pensijų sistemos reformos įstatymo pataisoms.

Jei pakeitimams pritars prezidentas Valdas Adamkus, mažesni pervedimai į privačius pensijų fondus įsigaliotų nuo liepos ir galioti iki 2010 metų pabaigos. Taip esą būtų galima šiemet sutaupyti apie 100 mln. Lt.

Dar praėjusiais metais atskaitymai į privačius pensijų fondus buvo 5,5 proc., tačiau nuo sausio jie sumažinti iki 3 proc., nors prezidentas buvo vetavęs tai numatančias įstatymo pataisas. Tačiau Seimas prieš prezidento valią atskaitymus vis dėlto sumažino.

Socialdemokrato Vytenio Povilo Andriukaičio manymu, šis sprendimas greičiausiai prieštarauja Konstitucijai.

„Nepritariu šiam sprendimui, nes tai nėra gerai nei esamiems, nei būsimiems pensininkams. Kiek važinėju po Lietuvą, matau, kad dalis žmonių nori iš privačių pensijų fondų grįžti į „Sodrą“. Aš manyčiau, kad neapgalvotą reformą reikėtų spręsti iš esmės, nes dabartinis siūlymas yra tik kosmetinis“, – tvirtino socialdemokratė Birutė Vėsaitė.

Antradienio posėdyje dalis Seimo narių ragino apskritai kuriam laikui stabdyti pervedimus į privačius pensijų fondus.

Motyvuodamas šį siūlymą socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys anksčiau yra sakęs, kad šiuo metu renkamasi tarp ateities ir dabarties – arba mažinti pensijas dabartiniams pensininkams, arba mažinti pervedimus į privačius pensijų fondus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją