Į tokią situaciją gali pakliūti bet kuris Lietuvos gyventojas, pasirašantis mobiliojo ryšio paslaugų teikimo sutartį su mobiliojo ryšio operatoriams atstovaujančia bendrove. Tai penktadienį paaiškėjo Vilniaus miesto pirmajame apylinkės teisme, kuris pradėjo nagrinėti dabar jau buvusios „Tele2“ atstovės Mantos Abraškevičiūtės baudžiamąją bylą.

Latvijos bendrovės „Guron“ Vilniaus filiale dirbusiai 22 metų vadybininkei Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra pateikė kaltinimus dėl informacijos apie privačių asmenų gyvenimą rinkimo. Be to, prokurorai kontroliuoja dar vieną policijos atliekamą ikiteisminį tyrimą, kurioje M. Abraškevičiūtė įtariama dėl dokumentų suklastojimo ir sukčiavimo.

Iš Panevėžio į Vilnių gyventi atvažiavusi ir bendrovėje „Guron“ klientų aptarnavimo vadybininke įsidarbinusi M. Abraškevičiūtė pridarė nemalonumų šešiems Vilniaus gyventojams. Į „Tele2“ atstovaujančios bendrovės saloną atvykę klientai su bendrove pasirašė terminuotas sutartis dėl naudojimosi mobiliojo ryšio paslaugomis ir už ypač patrauklią kainą lengvatinėmis sąlygomis įsigydavo naujus telefonus.

Kaip teigiama prokuratūros kaltinamajame akte, M. Abraškevičiūtė pasinaudojo klientų duomenimis (asmens kodu, gyvenamosios vietos adresu) ir suklastojusi parašus pasirašydavo dar po kelias sutartis. Iš „Tele2” gautus mobiliuosius telefonus ji pasiimdavo sau, o vėliau, kaip prisipažino, juos parduodavo.

Tik po mėnesio iš „Tele2“ centrinės būstinės gavę sąskaitas už naudojimąsi paslaugomis klientai sužinojo, kad yra pasirašę ne po vieną, o po tris ar net keturias sutartis.

Nukentėjusioji: „Tele2“ manimi netikėjo – esą sutartis pasirašiau apsvaigusi nuo narkotikų“

Penktadienį į teismą atvykę nukentėjusieji pasakojo, kad iš pradžių bandė reikšti pretenzijas „Tele2“, tačiau šios atstovai esą net nesileido į kalbas.

„Aš informavau „Tele2“, kad jos atstovybėje yra daroma nusikalstama veika, tačiau manimi niekas netikėjo – man pareiškė, kad aš tikrai pasirašiau sutartis, esą buvau apsvaigusi nuo narkotikų ir nieko neprisimenu, - neslėpdama jaudulio teisme aiškino viena nukentėjusiųjų, kurios vardu M. Abraškevičiūtė buvo pasirašiusi dvi papildomas sutartis. – Visur kreipiausi, net į Ekonominę policiją, tačiau čia mano pareiškimo nepriėmė – liepė atnešti tas suklastotas sutartis. Bet iš kur aš jas gausiu, jeigu jų net nebuvau akyse mačiusi? Tik vakare mane priėmė „Tele2” atstovas ir išklausė, bet dėl šių nemalonumų net praradau sveikatą, iš nervinės įtampos dvi savaites gydžiausi Santariškių klinikose“.

Moteris aiškino, kad M. Abraševičiūtės nė akyse nebuvo mačiusi ir savo pretenzijas reiškė tik „Tele2” – būtent su šia bendrove nuo 2001 metų paslaugomis besinaudojanti moteris pasirašė susitarimą. Ji įsitikinusi, kad dėl klientų apgavystės atsakomybę turėtų prisiimti „Tele2“, nesugebėjusi užtikrinti asmens duomenų konfidencialumo. Praradusi pasitikėjimą ištikima klientė teigė jau perėjusį pas kitą operatorių.

Skolą sumokėjo, nes negalėjo gauti paskolos iš banko

Kita nukentėjusioji tikino, kad „Tele2“ jos pretenzijas išgirdo tik tuomet, kai ši ėmė grasinti apie kilusius nemalonumus informuoti žiniasklaidą. „Kai visa tai atsitiko, buvome išvažiavę į užsienį, mums net atjungė telefonus“, - aiškino dar viena mobiliojo ryšio bendrovės klientė. Ji tikino, kad lig šiol sulaukia laiškų iš antstolių su raginimais susimokėti skolą.

„O aš buvau priverstas sumokėti 240 litų, nes tuo metu iš banko ruošiausi imti paskolą butui, bet man pasakė, kad per skolų išieškojimo bendrovę „Tele2“ bando susigrąžinti mano skolą“, - piktinosi kitas klientas.

Į iš anksto suregztas pinkles pakliuvusių žmonių pretenzijas išklausiusi M. Abraševičiūtė trims nukentėjusiesiems pažadėjo iki balandžio vidurio atlyginti neturtinę žalą – sumokėti po tūkstantį litų. Tiesa, žmonės prašė kur kas didesnių sumų – nuo 10 iki 32 tūkst. Lt. „Geriau jau tiek, nei nieko“, - aiškino nukentėjusieji.

„Pilnai pripažįstu savo kaltę“, - teisme pareiškė buvusi „Guron“ vadybininkė. Kadangi ji teisiama už nesunkų nusikaltimą, įstatymas numato galimybę susitaikyti su nukentėjusiais. Jeigu jie visi sutiktų M. Abraševičiūtei atleisti ir neturėtų pretenzijų, teismas galėtų nutraukti baudžiamąją bylą.

Laukia dar byla už sukčiavimą ir dokumentų klastojimą

„Pažadu atlyginti žalą ir bandysiu susitaikyti“, - sakė jauna mergina. Nukentėjusieji sutiko buvusiai vadybininkei atleisti, tačiau į teismo posėdį neatvyko vienas nukentėjusysis.

„Susiraskite jį ir gražiai pasikalbėkite, bet nepamirškite, kad žmogus gali ant jūsų labai pykti“, - kaltinamąją įspėjo baudžiamąją bylą nagrinėjantis teisėjas Gintaras Dzedulionis.

Vis dėlto, jeigu M. Abraševičiūtei bus nutraukta byla dėl neteisėtos informacijos apie privatų gyvenimą rinkimo, greičiausiai jai nepavyks išvengti atsakomybės kitoje byloje dėl sukčiavimo ir dokumentų suklastojimo. Šios bylos tyrimas užsitęsė, nes tyrėjams nepavyksta susisiekti su Latvijoje įsikūrusios bendrovės atstovais.

Pasak „Tele2“ atstovo Andriaus Baranausko, išaiškėjus šiam sukčiavimo atvejui buvo peržiūrėtos bendradarbiavimo procedūros su partneriais. „Tokie atvejai nėra naudingi nei mums, nei mūsų klientams", - A. Baranauskas patikino, kad bendrovė skolas klientams anuliavo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją