Anot jo, baltarusiai ketina laikytis įsipareigojimų dėl saugumo, o šis projektas turėtų tapti ne diskusijų, bet pasitarimų objektu. „Nėra ko nerimauti“, - žurnalistams tvirtino iš Minsko atvykęs aukštas pareigūnas.

Anot jo, paruošiamuosius jėgainės statybos darbus Baltarusija rengia kartu su tarptautinėmis organizacijomis, įskaitant TATENA. Be to, Minskas esą ketina laikytis Įsipareigojimų dėl radiacijos.

„Planuojama atominė turi tapti ne nesutarimų, o pasitarimų objektu“, - aiškino S. Martynovas.

Savo ruožtu Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas pažymėjo, kad „kiekviena šalis sprendimą (dėl atominių elektrinių statybos – DELFI) priima savarankiškai“. „Mūsų kaip kaimynų interesas – kad su mumis būtų derinamos studijos dėl poveikio aplinkai ir kad jėgainė atitiktų aukščiausius saugumo standartus“, - teigė jis.

Kaip žinoma, Baltarusijos valdžia oficialiai paskelbė nusprendusi naują atominę elektrinę statyti šalia Lietuvos esančiame Michailiškių kaimelyje, Astravo rajone.

Ši šalis planuoja pradėti eksploatuoti du reaktorius, kurių kiekvieno galingumas siektų 1 tūkst. megavatų. Pirmasis blokas turi būti pradėtas eksploatuoti 2016 m., antrasis – 2018 m.

Specialistų vertinimu, atominės elektrinės statyba Baltarusijai per metus leis sutaupyti apie 1 mlrd. dolerių, už kuriuos dabar perkamos dujos.

Elektros energiją importuosime iš Ukrainos

Šeštadienį Vilniuje buvo surengtas trišalis Lietuvos, Ukrainos ir Baltarusijos užsienio reikalų ministrų V. Ušacko, Volodymyro Ogryzko bei S. Martynovo. Jame, be kita ko, aptarta galimybė mūsų šaliai importuoti ukrainietišką elektrą per Baltarusiją.

Sutartys dėl to turėtų būti pasirašytos gegužę. Tai mūsų šaliai bus itin aktualu kitąmet, uždarius Ignalinos atominę elektrinę (IAE), kaip įpareigoja Stojimo į Europos Sąjungą sutartis.

„Metų pabaigoje bus uždaryta atominė elektrinė, todėl Lietuva yra suinteresuota įsigyti elektros iš kitų rinkų. Šiandien pradėjome pokalbius ir suteikėme politinį impulsą ekspertams susitarti iki gegužės“, - po susitikimo žurnalistams teigė V. Ušackas.

Anot jo, darbo grupei pavesta paruošti konkrečius planus ir sutarčių projektus, kad juos būtų galima pasirašyti gegužę. Tai leistų likus pusmečiui iki 2009 m. pabaigos energetikams susitarti dėl elektros srautų apimties ir kainų.

Ukrainos ir Baltarusijos ministrus atlydėjo energetikos viceministrai ir ekspertų delegacijos. Jos atvyko į trišalį ekspertų ir elektros įmonių atstovų susitikimą, kuriame taip pat aptariamos galimybės užtikrinti ukrainietiškos elektros eksportą į Lietuvą per Baltarusiją nuo kitų metų.

„Praėjome gražių kalbų ir neveiklumo stadiją. Šis susitikimas rodo, kad iš esmės imamės energetikos klausimų“, - pažymėjo V. Ogryzko.

Lietuva stodama į ES įsipareigojo iki 2009 m. pabaigos uždaryti IAE, kuriai dabar tenka apie 70 proc. šalies elektros energijos rinkos. Siekdama išvengti elektros bado, Lietuva derasi su Ukraina dėl jos tiekimo. Maršrutas turėtų eiti per Baltarusiją. Techninių problemų dėl to esą nėra.

Visi trys ministrai, apsilankę Vilniaus knygų mugėje, šeštadienį vakare su antrosiomis pusėmis išvyko į Druskininkus. Čia prie jų prisijungė Gruzijos diplomatijos vadovas Grigolas Vašadzė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)