Šiai eilutei biudžeto projekte numatyta 910 mln. Lt, tačiau Finansų ministerija grasina, kad sumažinus pinigus valstybės skolos aptarnavimui, jų gali pritrūkti, o tada jau Lietuva neišgalėtų susimokėti už paskolas ir dar labiau smuktų jos skolinimosi reitingai.

Daugiausiai pasiūlymų pateikė Seimo narys Bronius Pauža, naujajai kadencijai išrinktas vienmandatėje Jurbarko rinkimų apygardoje. Jis septyniuose Seimo sekretoriate registruotuose pasiūlymuose kitų metų biudžeto projektui siūlo didinti lėšas Jurbarko darželio-mokyklos „Ąžuoliukas", Seredžiaus pagrindinės mokyklos, lopšelio-darželio „Nykštukas", Naujamiesčio vidurinės mokyklos, Jurbarko rajono Smalininkų specialiosios mokyklos, Klausučių kultūros centro, Tauragės rajono Adakavo pagrindinės mokyklos įvairiems remonto darbams.

Visų šių pasiūlymų suma – 2,4 mln. Lt. Šias lėšas parlamentaras siūlo skirti sumažinus Finansų ministerijai skiriamus asignavimus valstybės skolos aptarnavimui.

„Pernai mes asignavimus didinome iš valstybės skolos. (...) Pirmiausiai, ar iš valstybės skolos, ar ne valstybės skolos, tai, žinoma, yra ne mano reikalas, yra finansininkų, o aš siūlau taip. Jeigu jie nesuras, tai iš kitur (turi būti skirta - DELFI)", - DELFI sakė B. Pauža.

Jo teigimu, jo siūlomose mokymo įstaigoje daugeliu atvejų remontai yra pradėti, tačiau dėl lėšų stokos taip ir nebaigti, o, pavyzdžiui, „Nykštuko" darželio prieangis yra avarinės būklės ir gali sužaloti vaikus.

Vos vienu siūlymu nuo kolegos atsilieka Juozas Palionis, į naująjį Seimą išrinktas vienmandatėje Prienų rinkimų apygardoje, taip pat tradiciškai siūlo pagerinti jo apygardos mokymo įstaigų būklę.

Šis Seimo narys siūlo milijoną litų skirti Birštono gimnazijos pastato rekonstrukcijos projektui, po 0,5 mln. Lt Prienų Revuonos vidurinės mokyklos ir Jiezno gimnazijos renovavimui, 2,1 mln. Lt Prienų daugiafunkcinio sporto komplekso statybai, 201 tūkst. Lt „Šaulių namų" remontui, 300 tūkst. Lt Veiverių lopšelio-darželio rekonstrukcijai baigti. Bendra siūlymų suma – 4,6 mln. Lt. Jo siūlomas finansavimo šaltinis – taip pat Finansų ministerijai skolos valstybės vardu valdymui skiriamų asignavimų sumažinimas.

Kauno Kalniečių vienmandatėje rinkimų apygardoje išrinktas parlamentaras Arimantas Dumčius siūlo skirti 10 mln. Lt Kauno medicinos universiteto Farmacijos fakulteto naujos mokslo ir studijų bazės statybai.

Jis siūlymą argumentuoja tuo, kad 2009 metams programai įgyvendinti numatytų lėšų nepakanka būtiniems darbams atlikti.

A. Dumčius taip pat kitąmet siūlo skirti 250 tūkst. Lt Kauno Kalniečių vidurinės mokyklos langų pakeitimo darbams baigti.

Liberaldemokratas Vytautas Galvonas ragina 1 mln. Lt kitąmet numatyti Anykščių rajono savivaldybės ligoninės medicininės įrangos atnaujinimui.

Povilas Jakučionis siūlo 46 tūkst. Lt padidinti asignavimus genocido aukų ir rezistencijos dalyvių materialinio rėmimo ir atminimo įamžinimo programai ir kartu tokia pat suma sumažinti lėšas, skiriamas Valstybinei įmonei poilsio namams „Baltija".

Gali pritrūkti lėšų

Tuo tarpu Finansų ministerija tvirtina, kad Lietuvai pritrūkus pinigų laiku sumokėti palūkanas už paskolas, šalis būtų traktuojama kaip nemoki valstybė, todėl „pabrėžtinai rekomenduojama nesvarstyti asignavimų skolai valdyti sumažinimo".

„Tai prioritetinės ir labai „jautrios" išlaidos. Esant globaliai finansų krizei, svyruojant rinkos palūkanų normoms ir brangstant Lietuvos skolinimosi sąnaudoms, suplanuotų asignavimų 2009 metams sumažinimas ženkliai padidintų asignavimų nepakankamumo riziką tais metais. Esant asignavimų nepakankamumui ir nesumokėjus laiku palūkanų už skolą, Lietuva būtų traktuojama kaip nemoki valstybė, netektų investuotojų pasitikėjimo, būtų stipriai sumažinti Lietuvos skolinimosi reitingai ir atitinkamai labai komplikuotųsi galimybės užsitikrinti finansavimą ateityje, taip pat grąžinant ankstesnes skolas ir finansuojant biudžeto išlaidas", - DELFI sakė Finansų ministerijos Valstybės iždo departamento direktoriaus pavaduotojas Gediminas Norkūnas.

Pagal Vyriausybės pateiktą projektą, kitąmet valstybės išlaidos pajamas viršys 2,6 mlrd. Lt, kartu pripažįstama, kad netgi ir ne visas suplanuotas pajamas gali pavykti surinkti. Biudžeto projektas Seimui pristatytas antradienį.

Kitąmet į valstybės biudžetą kartu su daugiau nei 5 mlrd. Lt ES lėšų planuojama surinkti maždaug 25,6 mlrd. Lt, o išleisti – apie 28,2 mlrd. Lt. DELFI primena, kad pernai tvirtinant šių metų biudžetą, Vyriausybė planavo, kad 2009 m. pavyks subalansuoti valstybės išlaidas ir pajamas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją