Visi valdybos nariai negalės užimti pareigų kitose įmonėse.

R. Juozaitis žurnalistams patvirtino nuo antradienio pasitraukiąs iš „Lietuvos energijos“ vadovo posto, iš premjero patarėjų taip pat traukiasi ir derybas su VST valdančia „NDX energija“ vedęs S. Spėčius.

Anksčiau “NDX energija“ abejojo R.Juozaičiu

DELFI primena, kad „NDX energijos“ vadovai anksčiau derybų su Vyriausybe metu ne kartą yra išsakę abejonių dėl R. Juozaičio vadovaujamos „Lietuvos energijos“ veiklos.

Motyvuodami būtent tuo, kad „Lietuvos energija“ techniniais, sisteminiais, žmogiškaisiais, sutartiniais ir finansiniais saitais yra sujungta su Rusijos elektros energetikos sistema, „NDX energija“ praėjusių metų lapkritį netikėtai derybose su Vyriausybe pareikalavo pakeisti nacionalinio investuotojo kūrimo modelį ir kurti bendrovę ne „Lietuvos energijos“, o visiškai naujos patronuojančios bendrovės pagrindu.

Vyriausybės derybininkai iš pradžių šį ultimatyvų reikalavimą vadino nepagrįstu, tačiau vėliau sutiko su „NDX energijos“ reikalavimu pakeisti nacionalinio investuotojo kūrimo modelį, atitinkamai pasiūlydami ir Atominės elektrinės (AE) įstatymo pataisas Seimui, kurios buvo patvirtintos.

R. Juozaičio vadovaujamos „Lietuvos energijos“ veikla buvo suabejojęs ir premjeras Gediminas Kirkilas, praėjusių metų lapkritį nutaręs kreiptis į VSD, STT, ūkio ministrą Vytą Navicką, Valstybės kontrolę, kad ištirtų „jam tapusius žinomais" faktus, jog „Lietuvos energija" esą nepaisydama vyriausybinės komisijos rekomendacijų sudarė kelis sandorius su užsienio ir Lietuvos komerciniais subjektais dėl lietuviškos elektros energijos eksporto ir importo į Lietuvą.

Praėjusių metų spalį R. Juozaičio veiksmus tyrė ir Vertybinių popierių komisija (VPK, pasirodžiusius pranešimams apie tai, kad R. Juozaitis už beveik 0,5 mln. Lt įsigijo jo valdomos „Lietuvos energijos" akcijų paketą jau po to, kai jam buvo rekomenduota to nedaryti.

VPK tąkart bendrovės vadovo kaltės nenustatė, tačiau pradėjo tirti jo žmonos ir dukters valdomos bendrovės „RNI Property", kuri ir pardavė akcijas R. Juozaičiui, veiksmus.

Paklaustas, ar po anksčiau keltų abejonių dėl pernelyg glaudžių „Lietuvos energijos“ saitų su Rusija, dabar neturi abejonių dėl R. Juozaičio kandidatūros į „Leo LT“ vadovus, „NDX energija“ vadovas Ignas Staškevičius atsakė: „Pasirinktas „Leo LT“ steigimo modelis eliminuoja daugelį šių grėsmių, o dėl kandidatūrų – ir valdyba, ir jos pirmininkas yra patvirtinti konsensusu“.

I. Staškevičius antradienį teigė pasitikintis R. Juozaičiu.

„Taip, pasitikime R. Juozaičiu kaip valdybos nariu ir džiaugiamės, kad jis sutiko eiti šias pareigas kaip valdybos pirmininkas. Valdyba yra kolegialus organas, vyriausiojo vykdomojo pareigūno įgaliojimai nėra beribiai toje bendrovėje, kadangi yra ir stebėtojų taryba ir jos suformuoti komitetai, taip pat akcininkų susirinkimas, kaip minėjo mūsų didesniojo partnerio atstovas (Vyriausybės – DELFI), irgi yra bendrovės organas, manome, kad esamomis aplinkybėmis valdymo organai suformuoti optimaliai“.

Nacionalinio investuotojo AB „Leo LT“ akcininkų - Vyriausybės ir UAB "NDX energija" -susirinkime antradienį įsteigta „Leo LT“. Kol kas ši bendrovė "tuščia", suformuota tik piniginėmis lėšomis.

Tarp stebėtojų – B.Lubys

Prieš stebėtojų tarybos posėdį antradienį vykusiame nacionalinio investuotojo bendrovės „Leo LT" steigiamajame akcininkų susirinkime patvirtinti bendrovės įstatai, steigimo ataskaita. Pasak ūkio ministro Vyto Navicko, patvirtinus bendrovės įstatus bei kitus dokumentus, jie dar antradienį gali būti registruoti Registrų centre ir bendrovė bus juridiškai įteisinta.

Akcininkų patvirtintoje „Leo LT“ stebėtojų taryboje Vyriausybei atstovaus Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas „Achemos grupės" vadovas Bronislovas Lubys, Vilniaus universiteto prorektorius mokslo reikalams Juras Banys, bendrovės „BBH Baltic" prezidentas Tomas Kučinskas, energetikas Leonas Ašmantas, Ūkio ministerijos sekretorius Artūras Dainius, „Lietuvos energijos" Sistemų patikimumo skyriaus viršininkas Daivis Virbickas.

„VP grupės" valdomai „NDX energijai" stebėtojų taryboje atstovaus – „NDX energijos" finansų direktorius Petras Jašinskas, „NDX energijos" vadovas Ignas Staškevičius, „VP grupėje" dirbantis teisininkas Marijus Kriščiūnas, „NDX energijos" organizacijų vystymo direktorė Vita Markevičiūtė.

Būsimų algų kol kas neatskleidžia

Anksčiau žiniasklaidoje skelbta, esą būsimam „Leo LT“ vadovui „VP dešimtuko“ valdoma „NDX energija“ užsimojusi skirti vieno milijono litų metinę algą. „NDX energijos“ vadovas I. Staškevičius yra sakęs, kad „Leo LT“ vadovas turėtų būti kompetetingas kaip vadybininkas, taip pat turėtų sugebėti reprezentuoti įmonę, dėl to tokio žmogaus esą už mažesnę algą nepavyktų rasti.

Klausiami apie būsimus „Leo LT“ vadovų atlyginimus, ir bendrovės stebėtojų tarybos pirmininkas J. Niedvaras, ir bendrovės vadovu paskirtas R. Juozaitis, ir I. Staškevičius buvo nekalbūs bei teigė, kad dėl atlyginimų dydžių dar bus sprendžiama ateityje.

“Leo LT“ steigimą ketinama baigti kitą savaitę

„Leo LT" steigimo sandorį žadama baigti iki gegužės 27 d., kuomet akcininkų susirinkime bus patvirtintas sprendimas įnešti į „Leo LT“ kapitalą Vyriausybės valdomas "Lietuvos energijos" , Rytų skirstomųjų tinklų, ir "NDX energijos" valdomų VST akcijas.

Iki gegužės 27 dienos susirinkimo „Leo LT“ įstatinis kapitalas sudarys 0,5 mln. Litų, įnešus visų trijų energetikos bendrovių akcijas, nacionalinio investuotojo įstatinis kapitalas sieks 5 mlrd. Lt.

„Leo LT“ bus registruota Vilniuje, Žvejų 14A, šalia „Lietuvos energijos“ pagrindinės būstinės.

„Pasistengsiu skirti visas jėgas, įvykdyti pagrindinius tikslus, kuriuos kelia „Leo LT“ akcininkai, kurie užrašyti Nacionalinėje energetikos strategijoje: ekonomiškai pagrįstomis kainomis saugiai ir patikimai tiekti elektros energiją ir įgyvendinti pagrindinius strateginius projektus“, - žurnalistams antradienį sakė R. Juozaitis.

I. Staškevičius antradienį taip pat prakalbo optimistinėmis nuotaikomis.

„Man atsiranda optimizmo, kad „Leo LT“ toliau galės veikti, vykdyti strateginius projektus numatytais tempais“, - teigė I. Staškevičius.

Nacionalinio investuotojo į naują atominę elektrinę „Leo LT" bendrovėje „NDX energijai" priklausys 38,3 proc. akcijų, valstybei – 61,7 proc. akcijų.

„Leo LT" antrinėmis įmonėmis bus valstybės valdomos AB „Rytų skirstomieji tinklai", AB „Lietuvos energija" ir „NDX energijos" valdoma VST.

Pagal profesiją – šiluminės energetikos inžinierius

Kaip skelbiama biografijoje, R. Juozaitis gimė 1953 m. gegužės 6 d. Kaune. 1976 m. baigė Kauno politechnikos institutą, kur įgijo pramonės šiluminės energetikos inžinieriaus specialybę. Nuo 1976 m. Dirbo Dujinių įrengimų derinimo ir gazifikacijos orgtechnikos valdyboje inžinieriumi derintoju.

Nuo 1977 m. - Kauno šiluminių tinklų kapitalinės statybos skyriaus inžinieriumi, šiluminių tinklų rajono dispečeriu, meistru, vyriausiuoju meistru, šiluminių tinklų rajono viršininku, vyr. inžinieriaus pavaduotoju, direktoriaus pavaduotoju, filialo Kauno šilumos tinklai direktoriumi, filialo “Kauno energijos” paslaugos direktoriumi, filialo Kauno elektrinė direktoriumi.

1997 m. įsteigus SPAB „Kauno energija“ R. Juozaitis paskirtas bendrovės generalinio direktoriaus pavaduotoju, nuo 2000 m. - AB „Kauno energija“ generaliniu direktoriumi. Nuo 2002 m. – AB „Lietuvos energija“ generalinis direktorius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją