Panevėžyje mobiliojo ryšio bendrovė „Omnitel“ sumontavo anteną ant Konsultacijų poliklinikos stogo. Į redakciją paskambinusi Dovilė tikina, kad ant Konsultacijų poliklinikos stogo atsiradusios mobiliojo ryšio antenos poveikis jau duoda neigiamų rezultatų.

Sutriko TV programų kokybė

„Ant Konsultacijų poliklinikos stogo sumontuotos mobiliojo ryšio antenos poveikį pajutome iš karto. Pirmiausia sutriko televizijos programų perdavimo kokybė – iki tol visas programas galėjome matyti be trikdžių, tačiau po to, kai atsirado antena, televizoriuje vaizdas ėmė mirguliuoti. Ne iš karto supratome, kas yra. Ne vienas gyventojas kvietėsi meistrus, tačiau jie nepadėjo ir negalėjo padėti. Paaiškėjo, kad ne dėl televizoriaus gedimo nematome gero vaizdo“, – apie staiga atsiradusią problemą kalba viena panevėžietė, gyvenanti Šv. Zitos gatvėje, vos už kelių šimtų metrų nuo Panevėžio apskrities ligoninės Konsultacijų poliklinikos.

Ji taip pat teigia esanti įsitikinusi, kad antenos poveikis – žalingas tiek žmonėms, tiek jų laikomiems gyvūnams.

Šalia – gimdymo namai

Dovilė nerimauja dėl savo sveikatos, ji taip pat negali suvokti, kaip tokią galingą anteną buvo leista statyti ant poliklinikos, į kurią ateina sveikatos problemų turintieji, stogo.

„Be to, visai šalia – ligoninė, gimdymo namai, kuriuose ne tik gydosi įvairių ligų kamuojami žmonės, tačiau ir nėščiosios moterys“, – nerimavo ji. Pasak rūpestingos panevėžietės, kas gali paneigti, kad antenos skleidžiamos bangos nekenksmingos, ypač pagimdžiusioms moterims bei naujagimiams?

Nei neigė, nei teigė

Panevėžio apskrities ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja pediatrijai ir Konsultacijų poliklinikos reikalams Ramunė Paliokaitė, kaip medikė, negalinti nei teigti, nei neigti, kad žmonių sveikatai antenos skleidžiamos elektromagnetines bangos kenkia: „Antena sumontuota ant metalinio pado, tad mūsų įstaigoje besilankantieji ir dirbantys yra apsaugoti. Tačiau poveikį turėtų paaiškinti specialistai.“

Paklausta, ar apsispręsti leisti statyti ant Konsultacijų poliklinikos stogo mobiliojo ryšio anteną padėjo noras gauti papildomų lėšų, ji tvirtino, kad tai menki pinigai. Vis dėlto ji nepanoro pasakyti, kiek moka „Omnitel“ už galimybę turėti anteną ant Konsultacijų poliklinikos stogo.

Gydymo įstaigos vyriausiasis inžinierius Alvydas Jonaitis patikino, kad visi būtini leidimai anteną statyti buvo gauti, o neseniai, sausio mėnesį, buvo atlikti elektromagnetinio lauko matavimai, tačiau jie neparodė nieko grėsmingo: neviršijamos įstatymų nustatytos leistinos normos.

Išplatino oficialią informaciją

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos Astos Razmienės išplatintame pranešime nurodoma, kad Lietuvoje yra 2176 mobiliojo ryšio bazinės stotys, iš jų net 160 – Panevėžio apskrityje. Mobiliojo ryšio bendrovės „Omnitel“ atstovas Ričardas Džiugas, paklaustas, kiek „Omnitel“ antenų pastatyta Panevėžyje, tvirtino, kad tai – komercinė paslaptis, tačiau neneigė, kad ant Konsultacijų poliklinikos sumontuota antena priklauso jų bendrovei.

Vilnietė gydytoja A.Razmienė piktinasi, kad žmonės, neturėdami biomedicininio išsilavinimo, skleidžia asmeninį suvokimą apie poveikį sveikatai ir su tuo išgyvenamas baimes. Pasak jos, naujų, bet nepatvirtintų mokslinių tyrimų rezultatų skelbimas sukelia žmonių susirūpinimą, skatina visuomenės abejones ir nepasitikėjimą, jog egzistuoja neatskleistos ar viešai neskelbiamos grėsmės.

Anot A.Razmienės, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pranešimus apie susirgimų vėžiu padaugėjimą teritorijose šalia bazinių stočių vadina anekdotiniais: „Yra atlikti tyrimai, įrodantys, kad geografiškai vėžio atvejai pasiskirstę netolygiai, o bazinės stotys teritorijose pasklidusios plačiai ir tolygiai. Todėl yra atsitiktinumas, kad susirgimų vėžiu padaugėja teritorijoje netoli bazinės stoties. Be to, tokiose teritorijose registruojami vėžio atvejai yra skirtingų lokalizacijų, skirtingos morfologinės sandaros, pasireiškiantys skirtingais simptomais, todėl negali turėti vienos bendros priežasties.“

Mokykla – jautrus objektas

A.Razmienė piktinasi žmonėmis, kurie, neturėdami specialaus išsilavinimo, neigiamai atsiliepia apie mobiliojo ryšio antenas, tačiau jos tonas gerokai švelnesnis, kai ji kalba apie mobiliojo ryšio bazines stotis, įrengtas ant mokyklų pastatų.

„ Nėra mokslinių įrodymų apie riziką žmonių sveikatai, jei elektromagnetinio spinduliavimo intensyvumas neviršija leistinų normų. Tačiau vaikai yra ta visuomenės dalis, kuri gali būti labiau pažeidžiama radijo bangų spinduliuotės. Yra įrodyta, kad dažnai naudodamiesi mobiliaisiais telefonais, vaikai gauna didesnį elektromagnetinio lauko energijos kiekį jų kūno masės kilogramui nei suaugusieji“, – tvirtina A.Razmienė.

Be to, ji sako, kad būtų galima uždrausti bazinių stočių įrengimą ant tokių „jautrių“ objektų kaip mokyklos. Tuomet kyla klausimas: jeigu mokykla – „jautrus“ objektas, koks objektas ligoninė bei Konsultacijų poliklinika?