Socialdemokratų nuomone, jis prieštarauja Europos Sąjungos direktyvoms, reglamentui ir Lietuvos Vyriausybės įsipareigojimams, esantiems 2004 m. sausio 23 d. pasirašytoje akcijų pirkimo-pardavimo sutartyje tarp Valstybės turto fondo, Rusijos federacijos įmonės "Gazprom" ir "Ruhrgas Energy Beteiligungs AG".

"Manome, kad greitas šio įstatymo projekto svarstymas ir priėmimas pagerintų Lietuvos pozicijas derybose su "Gazprom" dėl gamtinių dujų tiekimo kainų ir sąlygų. Tai teigiamai atsilieptų gamtinių dujų vartotojams", - teigia Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

Ji atmeta socialdemokratams kai kurių politikų metamus kaltinimus dėl gamtinių dujų kainų ir tarifų didėjimo.

I. Šiaulienė atkreipė dėmesį, kad siūlant Seime taisyti Gamtinių dujų įstatymą ir pereiti prie reguliuojamų kainų, Vyriausybė ir Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos nariai prieštaravo šiems pakeitimams, pažymėdami, jog tai gali grėsti kainų pakėlimu.

"Buvo įspėta, kad pataisos sunkins Vyriausybės ir gamtinių dujų importuotojų derybas dėl gamtinių dujų tiekimo kainos su vieninteliu gamtinių dujų tiekėju "Gazprom". Deja, Seimo Darbo partijos ir Tėvynės Sąjungos frakcijų iniciatyva Gamtinių dujų įstatymo pakeitimas buvo priimtas", - sakoma Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos pareiškime "Kas kaltas, kad 2008 metais brangs gamtinės dujos?"

Reguliavimas kainai įtakos neturi

Tuo tarpu V. Jankauskas, kuriam vadovaujant komisija ir patvirtino visiems reguliuojamas dujų kainas, DELFI sakė, kad Baltijos šalims yra nustatomos vienodos dujų tiekimo taisyklės ir kainos, be to, Latvijoje dujų kainos buvo visada reguliuojamos.

„Dėl kainų reguliavimo nemanau, kad verta grįžti. Estai štai pernai pataisė įstatymą ir parašė, kad kainos gali būti reguliuojamos, jeigu taikoma per didelė marža, Suomijoje kainos taip pat reguliuojamos, o dujos perkamos taip pat iš Rusijos. Tai kaip mes norime išsišokti, ar pinigų trūksta kam nors?“, – svarstė buvęs VKEKK vadovas.

ELTA primena, jog kovo 20 d. Seimas priėmė Gamtinių dujų įstatymą. Po trejus metus trukusių diskusijų Seimas nutarė iš Rusijos gaunamų gamtinių dujų kainų viršutines ribas reguliuoti visiems vartotojams.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją