Pasak J. Imbraso, dėl namo griūties kalta įmonė „Constructus“ – esą taip nusprendė savivaldybės komisija, tyrusi nelaimės priežastis ir gegužės pabaigoje konstatavusi, kad namas griuvo pastato pagrindą paplovus vandeniui, o vandentiekio avarija įvyko dėl netinkamai vykdytų kolektoriaus statybos darbų pažeidus vandentiekio šulinį.

Gyventojams pastebėjus, kad savivaldybės komisija tenustatė griūties priežastį, o ne įvardijo kaltininką, meras pasinaudojo savo, buvusio statybininko, žiniomis.

„Man, kaip statybininkui, beveik aišku. Bendrovė, matyt, nenori savo vardo sugadinti“, - teigė J. Imbrasas. Meras stebėjosi, kaip negrabiai ir atsainiai bendrovė vykdė darbus šalia griuvusio namo.

Jis pasakojo, kad savivaldybės atstovai buvo susitikę su bendrovės vadovu, „Constructus“ vienu metu žadėjo butus išpirkti, tačiau po to pakeitė poziciją, pradėjo vilkinti procesą ir komisijos išvadą spalį apskundė teismui.

J. Imbrasas pažadėjo pasikviesti „Constructus“ vadovą. Jis žadėjo įmonės direktoriui pasakyti tiesiai, kad jei bendrovė nori turėti garbingą vardą, turi atlyginti žalą. Anot jo, normalios save gerbiančios bendrovės panašiais atvejais ne tik žalą atlygina, bet ir suteikia privilegijų, gelbsti savo prestižą. Taip, pasak J. Imbraso, turėjo būti daroma kitą dieną po nelaimės.

Jis patikino, kad savivaldybė ras svertų daryti įtaką bendrovei, kad ši būtų geranoriškesnė ir bent morališkai jaustų kaltę bei garbingai atsilygintų. Žurnalistų paklaustas, ar naudos šantažą, J. Imbrasas savo veiksmus įvardijo kaip „paprotinimą“.

DELFI priminus, kad Artūro Zuoko vadovaujama savivaldybė žadėjo butus išpirkti, J. Imbrasas sakė, kad tokiu būdu savivaldybė pripažintų savo kaltę.

Išlikusiuose butuose šalta

„Ar likusi namo dalis stovės, ar gyventi ir miegoti su baime?“, - klausė viena apgriuvusio būsto gyventoja. Savivaldybės atstovas patikino, kad išlikusi namo dalis stabili. Gyventojai teiravosi, ar griuvusi namo dalis bus atstatyta. Tačiau nei J. Imbrasas, nei savivaldybės ir Senamiesčio seniūnijos atstovai į tai negalėjo atsakyti.

Savivaldybė sakė lauksianti teismo sprendimo dėl komisijos išvadų.

„Įsivaizduoju tą jausmą“, - sakė J. Imbrasas, griuvusio namo gyventojai Laurai pasakojant, kaip jos butas nugarmėjo jai būnant koridoriuje. Pasak Lauros, šeima gyvenimą pradeda iš naujo, nes po griūties liko kaip stovi, bėgdama pagriebė tik dokumentus. Dar keletą daiktų jai leista pasiimti praėjus dienai po griūties. Dabar Laura glaudžiasi savivaldybės skirtame būste Pilaitėje. Ji apgailestavo, kad bendrovė iškart padėti žadėjo, tačiau vėliau persigalvojo.

Po 10 tūkstančių litų nukentėjusiems gyventojams yra išmokėjusi sostinės savivaldybė.

Gyventojai mero prašė patikrinti, ar kiti įmonės „Constructus“ objektai statomi teisėtai. Jie teiravosi, ar savivaldybė gali padėti finansiškai. Kiti skundėsi griuvusiame name likusiuose butuose tvyrančiu šalčiu. Nors šiuo metu „Constructus“ apšiltina apgriuvusio namo sienas, tačiau gyventojai sakė abejojantys jų darbo sparta ir kokybe.

DELFI primena, kad namas Šiaulių gatvėje sugriuvo sausio 25-ąją.

Pavargę nuo nesibaigiančių įmonės „Constructus“ pažadų, griuvusiame name veikusio Rytų gydomosios medicinos centro savininkai kreipėsi į teismą prašydami atlyginti patirtą 990 tūkstančių litų žalą. Verslininkų Kauneckų gydomosios medicinos centras nugarmėjo kartu su nugriuvusia Šiaulių g. 8 esančio trijų aukštų namo sienos konstrukcija.

Dėl namo griūties Vilniaus senamiestyje Šiaulių g. bendrovei „Constructus“ (kaip juridiniam asmeniui) spalį buvo įteiktas pranešimas apie įtarimą dėl turto sunaikinimo arba sugadinimo dėl neatsargumo. Įtarimų sulaukė ir bendrovės projektų vadovas Darius Žeimys, be to, jis apklaustas kaip įtariamasis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją