Pagal Labdaros ir paramos fondų įstatymą, administravimo išlaidos negali viršyti 20% organizacijos biudžeto. Kaip DELFI teigė fondo likvidatorius Arnoldas Masalskis, fondo ataskaitose, pateiktose valstybės institucijoms, nurodomų administravimo išlaidų – nesusijusių su rinktine - suma gerokai viršija 20 proc.

Pavyzdžiui, 2002-2004 m. fondo administracinėms išlaidoms skirta nuo 41% iki 60% lėšų.

A. Masalskis yra informavęs Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vykdomojo komiteto narius, kad ruošiamasi iš fondo darbuotojų įstatymuose nustatytais teisių gynimo būdais reikalauti galimai padarytos žalos atlyginimo.

Likvidatorius sako, jog atsižvelgiant į tai, kad darbuotojai neteisėtais veiksmais ar neveikimu likviduojamam fondui padarė labai didelės žalos, kreipiantis į teisėsaugos institucijas bus bandoma iš tuo metu dirbusių fondo darbuotojų išsireikalauti nuostolių atlyginimą už laikotarpį nuo organizacijos įkūrimo pradžios. Kada bus pateiktos galutinės audito ataskaitos ir likviduotas fondas – neaišku. Fondo veiklos ir finansinės atskaitomybės auditas už 2006 m. dar vyksta.

A.Pavilonis: pinigus naudojome ne sau

„Visiems susidaręs įspūdis, kad mes patys ir sau pinigus sunaudojome. Toli gražu. Kitas dalykas – kasmet susitikę steigėjai tas ataskaitas tvirtina, tai iš kur čia staiga atsirado naujos nuomonės? Ataskaitas pateikdavome kasmet. Ir auditas buvo darytas, ir audito išvados buvo teikiamos“, - DELFI teigė fondui nuo jo įkūrimo 1994 m. vadovavęs A. Pavilonis.

Pasak jo, teiginiai apie per dideles administravimo išlaidas neatitinka tikrovės, mat nėra administravimo išlaidų apibrėžimo. Jis administravimo išlaidoms priskiria kaštus patalpų nuomai ir darbo užmokesčio fondui. A. Pavilonis sako, kad darbo užmokesčio fondą kasmet patvirtindavo ir indeksuodavo organizacijos steigėjai. 5 darbuotojų atlyginimams, įskaitant mokesčius valstybei, buvo skiriama per 300 tūkstančių litų.

„Galima sakyti, kad išsimokėjome per didelius atlyginimus, susikūrėme per geras sąlygas. Bet visus šiuos dalykus kiekvieną sykį pateikdavome savo steigėjams, tarp jų ir federacijai, visi jas žiūrėjo, pritarinėjo ir tvirtino. Dabar keista, kad vėl prisimenama, kad kažkas ne taip“, - stebėjosi A. Pavilonis.

Buvęs fondo direktorius teigia, kad iš rėmėjų surinkti pinigai buvo naudojami rinktinės veiklai, jos įvaizdžiui kurti, reklamai, renginiams, turnyrams organizuoti. „Negali visko atiduoti tik, pavyzdžiui, rinktinei. Nes turi kažką padaryti, kad tie pinigai, kurie tau ateina, ateitų“, - sakė A. Pavilonis.

Jis įsitikinęs, kad minėtais priekaištais norima pateisinti „fondo sunaikinimo veiklą ir įrodyti jo naikinimo būtinybę“. Jo nuomone, daug kas siekia administruoti fondo lėšas. Praėjusiais metais Fondo pajamos siekė 2,5–3 mln. litų. DELFI primena, kad likviduoti Lietuvos vyrų ir moterų krepšinio rinktinių rėmimo fondus nuspręsta gruodžio pabaigoje. Fondų funkcijas perėmė krepšinio federacija.

LKF globon vyrų rinktinės rėmimo fondas pateko spalio pabaigoje keturiems fondo steigėjams - Kūno kultūros ir sporto departamentui, Lietuvos krepšinio lygai, akcinei bendrovei „Alita“ ir Šabtajui fon Kalmanovičiui – išstojus iš fondo dalininkų. Fondas kaupė rėmėjų ir valstybės lėšas vyrų krepšinio rinktinės reikmėms, organizavo ir finansavo rinktinės pasirengimą ir dalyvavimą pasaulio, Europos čempionatuose ir olimpinėse žaidynėse, tarptautiniuose turnyruose, turėjo prisidėti prie krepšinio plėtojimo Lietuvoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją