Dar besiruošdami vasarai didieji pieno perdirbėjai rengėsi daugiau dirbti Rusijoje. Nei tada, nei dabar pienininkai neslėpė, kad Lietuvos pieno perdirbėjai tik išloš dėl Rusijos draudimo importuoti sūrius iš Ukrainos.

Rusijos valstybinė veterinarijos ir fitosanitarijos tarnyba metų pradžioje apribojo gyvūninės kilmės produkcijos importą iš Ukrainos ir reeksportą iš trečiųjų šalių. Buvo prognozuojama, kad toks rusų draudimas turės teigiamos įtakos Lietuvos sūrininkams, nes ukrainietiški sūriai Rusijoje užima 20-25 proc. rinkos.

Bendorvės "Pieno žvaigždės" valdybos pirmininkas Julius Kvaraciejus sako, kad sūrių eksporto augimą lemia dvi priežastys - Rusijos draudimas importuoti sūrius iš Ukrainos bei šios šalies gyventojų perkamosios galios augimas.

Didžiausia Lietuvos fermentinių sūrių gamybos įmonė "Rokiškio sūris" taip pat didina savo produkcijos į Rusiją eksporto apimtis - šiemet, palyginti su pernai, eksportas į Rusiją išaugo 15 proc.

Įmonės vadovai prognozuoja, kad lietuviškų sūrių eksportas į Rusiją didės ir ateityje.

"Vilkyškių pieninės" eksportas į Rusiją padidėjo triskart, palyginti su pernykšte vasara.

Sūris užima pirmą vietą tarp maisto produktų pagal eksporto vertę.

Pagal sūrių eksporto apimtis 2003 metais Lietuva pasaulyje užėmė 17 vietą - po JAV, Ukrainos, Lenkijos ir kt.

Per 2005 metus riebių sūrių gamyba Lietuvoje paaugo 15,6 proc. iki 0,651 mln. tonų per metus.

Kai kurie ekspertai net spėja, kad po keleto metų visos naujosios ES šalys narės bus sūrių importuotojos, nes dėl augančio vartojimo nepajėgs pačios pasigaminti reikiamų kiekių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją