Formulės buvo išvestos po 10 metų tyrimo, kurio metu Sietle esančio Vašingtono universiteto matematikos profesorius J.Murray surinko duomenis apie 700 amerikiečių porų.

Eksperimento, kurį padėjo atlikti psichologas, metu 15 minučių būdavo stebima, kaip kalbasi neseniai susituokusios poros. Sutuoktinių sugebėjimas kalbėtis tokiomis temomis, kaip seksas, vaikų auklėjimas ar pinigai buvo vertinamas atsižvelgiant tiek į teigiamus signalus, pavyzdžiui, šypsenas ar švelnumą rodančius gestus, tiek į neigiamus požymius, pavyzdžiui, akių vartymą, šaipymąsi ir šaltumą.

"Pasinaudodami priimta psichologinio vertinimo sistema skyrėme jiems taškus, pavyzdžiui, minus tris už panieką ir plius du už humorą", - minėtam laikraščiui sakė J.Murray, kuris yra parašęs knygą "Matematika santuokai" (Mathematics for Marriage).

Taškai vėliau būdavo paverčiami algebros sąvokomis, kurios leido tyrimo autoriams daryti prognozes dėl skyrybų. Viena lygtis buvo sudaroma vyrui, kita - žmonai.

Su tyrime dalyvavusiomis poromis buvo susitinkama kas dveji metai, ir prognozės beveik visada pasitvirtindavo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją