Šiųmetė žiema medelių tikrai nelepino, tad dabar patys turime pasirūpinti jais.

Žiema – prasta

Daugiau nei 30 metų sodininkavimo patirtį turintis kėdainietis Arūnas Butėnis sako, kad ši žiema medeliams tikrai nebuvo dėkinga, mat trūko šalčio, kuris iššaldytų visus kenkėjus.

„Yra kaip yra, bet tenka pripažinti, kad tokios žiemos pas mus dar nebuvo. Medeliams tai tikrai ne į naudą, nes neiššalo visi parazitai, tad gali būti, kad šiemet reikės juos dar aktyviau prižiūrėti. Šiemet medeliams reikės sodininkų pagalbos. Medelius tvarkyti reikėtų jau dabar, tik žmonės kažkaip primiršo, tad noriu jiems priminti, kad dabar pats metas genėti vaismedžius“, – kalbėjo profesionalus sodininkas A. Butėnis.

Pradžia – vasarį

A. Butėnis šiųmečius medžių genėjimo darbus pradėjo jau pirmosiomis vasario dienomis. Profesionalaus sodininko pagalbos dažnai prireikia net ir patyrusiam sodininkui.

„Vaismedžius pradėjau genėti vasario mėnesį. Pažeminu senus vaismedžius, naujai, kuo žemiau suformuoju vainikus. Konsultuoju dėl kelių ateinančių metų priežiūros. Seni vaismedžiai, kaip seni žmonės – matė visokių žiemų, viską iškentėjo ir Jus džiugins dar ilgai. Jau dabar pradedu genėti senus sodus. Sužeminu, atjauninu senus, kartais net beviltiškai atrodančius vaismedžius, kuo žemiau suformuoju naujus vainikus. Dirbu visoje Kauno apskrityje jau daugybę metų, žmonės mane puikiai žino ir pažįsta“, – dėsto profesionalus sodininkas.

Vilkūgliai, vilkūgliai

Patyręs sodininkas turi patarimų kėdainiečiams. Jis sako, kad medžius reikia prižiūrėti kasmet.

„Man kažkaip norėtųsi stipriau akcentuoti vilkūglių genėjimą, nes žmonės mano, kad sodininkai stebukladariai ir, kai sutvarko medžius, tai jau po to jų nereikia genėti. Taip nėra. Noriu pasakyti, kad kai laisvai augantį, negenimą medį pažemini, atsiranda daug vilkūglių. Žinoma, augalui būna šokas, net kai kurie sodininkai nerekomenduoja iškart, vienu kartu stipriai pažeminti medžio“, – dėsto sodininkas.

Ragina nepavėluoti

Patyręs sodininkas A. Butėnis žmones ragina nepavėluoti – laiku pasirūpinti savo sodo, daržo ar sodybos vaismedžiais.

„Dabar medeliai dar snaudžia, tad jiems mažiau skauda. Taip pat dar nėra kenkėjų, kurie lipa ant žaizdų. Todėl dabar pats metas genėti medžius. Balandį jau gali būti per vėlu. Dabar ir žaizdas medžio galime palikti atviras, jų tikrai nereikia tepti ar kitaip tvarkyti, pats medelis susitvarko viską. Rūpinkitės kuo skubiau ir jūsų sodas jums padėkos“, – ragina A. Butėnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)