Paupinis jonpapartis, angliškai dar vadinamas stručio paparčiu, yra vienas didžiausių šios genties augalų – jo kero aukštis gali pasiekti 1,5 m. Iš esmės šie paparčiai primena piltuvus, kuriuos sudaro maždaug metro aukščio lapai. Jie yra panašūs į dailias stručio plunksnas ir pavasarį išlenda iš žemės tuomet, kai nusistovi šilti orai. Lapai su sporomis pasirodo rugpjūtį. Dekoratyvinėje sodininkystėje dažniausiai auginamas paupinis jonpapartis. Iš viso šiai genčiai priklauso keturios paparčių rūšys, natūraliai augančios drėgnuose Šiaurės pusrutulio vidutinio klimato juostos miškuose.

Paupinis jonpapartis (Matteuccia struthiopteris)

Paupinis jonpapartis yra ilgašaknis, sparčiai augantis papartis, kurio šaknys per metus į gylį paauga iki 25 cm. ilgio. Išbujoję jonpaparčiai suformuoja purų sąžalyną, kuris puikiai dera su kitais vidutinio dydžio ir aukštais augalais, mėgstančiais šešėlį – rodžersijomis, vaistinėmis baltašaknėmis, skydinėmis darmeromis ir kitais. Plunksniški lapai išsilaiko iki rugpjūčio, o tuomet pradeda gelsti.

Paupinio jonpaparčio auginimo ypatumai

Viskas, ko reikia šiam paparčiui, yra šešėlis ar pusšešėlis ir drėgna dirva. Viskas! Jonpaparčiui daugiau nieko nereikia. Jei bus patenkinti šie du reikalavimai, jis gerai augs bet kuriame sklype.

Jei paparčiai jausis komfortiškai, jie augs ir dauginsis labai greitai. Tai reiškia, kad turėsite šiek tiek stabdyti jų plėtrą – retkarčiais reikės praretinti jų kerus.

Paupinių jonpaparčių persodinimas

Šie paparčiai puikiai atlaiko persodinimą. Tai reiškia, kad galite įsigyti ir pasisodinti net suaugusį papartį. Geriausia tai daryti pavasarį (kol neišsiskleidė lapai) arba vasaros pabaigoje.

Profesionalų patarimas

Tradiciškai paupiniai jonpaparčiai didelėmis grupėmis sodinami parkų, didelių sodų ar skverų pavėsiuose. Tačiau jie labai gražiai atrodo ir pasodinti pavieniui, ypač kai atsiduria vejos viduryje. Tiesa, ši veja turi būti ne saulėtoje vietoje, o bent jau pusšešėlyje.

Paparčių naudojimas maistui

Jauni paparčių lapai kai kuriose šalyse yra vartojami maistui. Pavasarį renkami ir maistui naudojami jonpaparčo lapai, kol jie dar būna susisukę į sraigę. Iš jų ruošiami gardūs patiekalai. Jauni šio paparčio lapeliai turi saldoką skonį, kuris, pasak kai kurių kulinarų, šiek tiek primena cukiniją.

Tiesa, jauni paparčio lapai valgomi tik termiškai apdoroti, o ne švieži! Jie verdami 2 – 5 minutes (vėliau virsta koše), tuomet nuplaunami ir pakepinami keptuvėje. Reikėtų nepamiršti žiupsnelio druskos ir svogūnėlių – taip skaniau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)