Kada genėti

Rudenį genėjimo darbai atliekami krentant lapams ir jiems nukritus – maždaug nuo spalio vidurio. Baigiamas genėjimas tuo pat metu kaip ir pagrindiniai darbai sode, tai yra, prasidėjus ilgalaikiams lietums. Ir ne todėl, kad jūs peršlapsite, o dėl to, kad mindžiodami sunkų dirvožemį aplinkui krūmus ir medžius jūs pažeisite jo struktūrą ir jokios naudos genėjimas neduos. Jeigu vis dėlto būtina šiuo metu genėti, padėkite po kojomis medines lentas ar plokštes.

Kalbant apie vynuogienojus, rožes ir kitus krūmus, kuriuos prieš žiemą reikia uždengti, jų genėjimą reikia baigti dar prieš dengimą. Apskritai, genėjimo pabaigą turėtų diktuoti sveikas protas.

Vaismedžiai

Paprastai vaismedžiai genėjami pavasarį, tačiau ir rudenį galima pasidarbuoti sekatoriumi – išvaduoti obelis, kriaušes, vyšnias ir slyvas nuo vaisių neduodančių šakų. Tai pat būtina pašalinti ir smulkias bei silpnas šakeles, kurių storis neviršija 3 centimetrų. Jeigu vaisių neduodanti šaka pernelyg didelė (taip nutinka dažnai), ji nupjaunama paliekant didelį storą stimburį, su kuriuo susitvarkysite pavasarį. Nepamirškite, kad vaismedžius galima genėti tik sausu oru ir būtinai po to nupjautas vietas patepant derva ar specialia pasta.

Vynuogienojai ir kiti vaisius duodantys vijokliai

Vynuogienojai daugiausiai genėjami būtent rudenį, kai nukrenta lapai, nes pavasarį genėjant jie žalojami, dėl ko duoda prastą derlių. Genėti šiuos krūmus galima įvairiais būdais, o pats paprasčiausias ir tinkantis naujokams – vėduoklinis genėjimas, kuris patogus formuojant gražią lają. Juk jums dar reikės vynuogienojus uždengti.

Uogakrūmiai, tokie kaip serbentai ir agrastai

Uogakrūmius genėti galima ir pavasarį, tačiau geriau rudenį – žalos jokios, be to, nėra tokios skubos. Šalinamos senos šakos ir genėjama iki šaknų. Pasirūpinkite, kad pjūvis būtų aukščiau galimo sniego lygio, tada su augalu žiemą viskas bus gerai.

Kalbant apie juoduosius serbentus, paprastai pjaunama viskas, kas turi daugiau nei ketverius ar penkerius metus, taip pat ir silpni bei pažeisti ūgliai. Raudonųjų ir geltonųjų serbentų atveju išgenėjamos tikrai senos šakos (9-10 metų). Agrastų – penkių ir daugiau metų, taip pat pašalinami nuliniai ūgliai, augantys nuo šaknų ir arti žemės. Nulinius ūglius geriausia trumpinti ketvirtadaliu, taip bus daugiau šansų, kad iš jų išaugs nauji ūgliai. Kirpkite ūglius maždaug dešimt centimetrų virš sveiko ir stipraus pumpuro, kad ūgliai augtų į išorę, o ne krūmo vidų. Silpnus ir trumpus (mažiau nei 7 centimetrų) ūglius reikia nugenėti iki išsišakojimo vietos.

Dekoratyviniai šalčiui neatsparūs krūmai

Jeigu krūmo šaknų sistema gali pakelti žiemą, vadinasi, krūmą galima nugenėti iki stuobrio ir laukti, kol pavasarį jis duos naujus ūglius.

Avietės – didžiausiam derlingumui

Paprastai avietės genėjamos vasarą, nuėmus derlių. Tačiau jeigu užsisukote ir nespėjote, ne bėda, galima nugenėti ir rudenį. Reikia pašalinti dvimečius ūglius, kurie savo derlių jau atidavė ir žiemą vistiek nunyks. Be to, būtina normuoti jaunus avietės ūglius, kurie duos derlių kitais metais. Paprastai paliekama metro ilgio 40 stipriausių ūglių.

Įvairios rožės

Pagrindinis darbas su rožėmis būna pavasarį, tačiau ir rudenį yra kur pasidarbuoti su sekatoriumi – reikia patrumpinti šakas, trukdančias krūmą apdengti. Tuo pačiu pašalinkite sergančius lapus, žiedus ir vaisius, taip pat nepamirškite ūglių apdoroti vario sulfatu.

Rūšinių rožių hibridai (baltos, raukšlėtosios, spygliuotos, šalčiams atsparios rūšys) negenėjamos, nes jų nereikia dengti. Laipiojančios stambiažiedės ir krūminės rožės turėtų būti patrumpinamos trečdaliu. Per sezoną jos vėl ataugs.

Arbatinės hibridinės rožės genėjamos iki dengimo, taip pat pašalinami jų lapai. Pradėti reikia ne anksčiau spalio. Paskui išgenėjami jauni ir nesubrendę ūgliai, kurie vistiek žus. Pačioje rudens pabaigoje pašalinami sausi ir pažeisti ūgliai. Taip pat, jeigu krūmas labai išsikerojo, tikslinga atsikratyti ir senesnių nei penkerių metų ūglių.

Hortenzijos ir raganės

Hortenzijos prieš žiemą uždengiamos, vadinasi, prieš tai būtina pašalinti lapus ir žiedynus, taip pat nesumedėjusias (žalsvas) ūglių viršūnes. Kad nepažeistumėte pumpurų, sekatorių laikykite stačiu kampu į ūglį.

Pirmos genėjimo grupės raganių (atragene) iškarpomi sergantys ir krūmą sutankinantys ūgliai. Antros grupės raganės (clematis lanuginosa, clematis florida, clematis patens) patrumpinamos trečdaliu. Trečios grupės raganės (clematis Jackmanii, clematis integrifolia, clematis viticella) nugenėjamos visiškai, iki 3-5 centimetrų virš žemės, arba iki 2-4 centimetrų apatinių mazgų aukščio.

Spygliuočiai

Spygliuočius geriausia genėti būtent rudenį paprasčiausiai dėl to, kad jie ne taip viską tepa. Paprastai nugenėjama ne daugiau 1/3 prieaugio. Nugenėję nepamirškite patręšti ir palaistyti, kad augalui kompensuotumėte patirtą stresą. Taip pat primename, kad spygliuočius būtina laistyti iki lapkričio vidurio, kitaip jie sunkiai peržiemos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)