Apie tai kalbėjomės laidoje Delfi Tema.


Gediminas Cijūnaitis, gediminosodai.lt sako, kad gamta šiemet įdomi – ruduo vėluoja tris savaites. Nors dabar spalio vidurys, tačiau oras kaip rugsėjį.

Sezonas persistūmė. Nors tradiciškai mes jau sodindavome augalus, tačiau dabar jų negalima iškasti iš žemės, nes paros temeperatūra dar pakankamai aukšta ir vegetacija nesustojo. Tiesiog nėra sodinamosios medžiagos – avietės ir kiti augalai pilnai žydinty.

Kitas niuansas – nors buvo lietaus, tačiau kol kas per sausa. Dirva neįmirkusi. Iškasus iš dirvos šaknys gairinamos. Nekantriausieji, kurie nori būtinai sodinti, gali pirkti vazonuose išaugintus augalus ir juos sodinti, nes jų šaknų sistema jau pilnai susiformavusi.

Patikrinti, ar sodinukas užaugintas tikrai tame vazone galima paprastai – tiesiog reikia paimti už medelio ir patraukti. Jei sunkiai pavyks ištraukti šaknų gniutulą, viskas tvarkoje. Šaknų sistema susiformavusi. Jei bus tik įkištas į vazoną – taip kartais sukčiaujama – žemės bus sau, šaknys sau.

G. Cijūnaitis sako, kad renkantis obels sodinokus reikia atkreipti dėmesį, jog būtų nukirpta viršūnė ir išaugęs vegetatyvinis poskiepis. Reikia atkreipti dėmesį, kad būtų stambūs žiediniai pumpurai. Toks sodinukas greičiausiai nepramečiuos. (kaip jie atrodo žiūrėkite reportažą red. past.). Tai reiškia, kad poskiepis teisingas ir jis „skriaudžia“ šeimininką, nes skiepytas į aukštaūgį poskiepį.

„Svarbu ir tai, kad būtų ir atitinkamas konteineris. Jei medelis žmogaus ūgio, tai konteineris turi būti 15–20 litrų. Jei mažesnis, neišsivystys tinkama šaknų sistema ir medelis augs sunkiai. Vainikas turi būti maždaug lygus šaknų sistemai“, – aiškina profesionalas.

Žemaūgio poskiepio sodinukui optimalus variantas dviejų metrų atstumas. Gali būti trys metrai. Tačiau jei pasodinami kokių keturių metrų atstumu, paprastai šeimininkas į tarpus pasodina daugiau obelų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)