Sausmedis – ne vietinis augalas. Šie 1,5-2 m aukščio krūmai kilę iš Tolimųjų Rytų ir mūsų krašte savaime neauga. Žydėti sausmedis pradeda gana anksti – dar balandžio mėnesį, todėl ir pirmosios uogos pradeda bręsti jau birželio pradžioje.

Kas tas sausmedis

Sausmedžiai veda mėlynas, pailgas, savo skoniu mėlynes primenančias saldžiarūgščias uogeles. Kai kurios rūšys gali būti kiek kartokos (Dlinoplodnaja, Kalinka, Atut), nors naujausios veislės gana saldžios ir stambios (Leningradskij Velikan). Priklausomai nuo veislės ir auginimo sąlygų, uogose yra 20–80 mg vitamino P, vitaminų B1, B2, B9, geležies, magnio, natrio, kalio, jodo, mangano, vario. Jos taip pat pasižymi antioksidacinėmis bei baktericidinėmis savybėmis, padeda mažinti temperatūrą, reguliuoti kraujospūdį. Sausmedžio lapų, šakučių nuovirai veikia kaip antiseptikai.

Svarbu atminti, jog mūsų miškuose derantis paprastasis ir soduose augantis iš Rytų atkeliavęs valgomasis sausmedis – ne tie patys augalai. Paprastasis sausmedis – aukštesnis, jo uogos raudonos spalvos ir... yra nuodingos.

Sodinimas

Jei ką tik nusprendėte, jog jūsų sode kaip tik trūksta sausmedžio, turėkite omenyje, jog derėti jis pradeda po 3-4 metų, o gausų derlių brandina po 5-7 metų. Nuo vieno krūmo galėsite priskinti iki 1-3 kg uogų, priklausomai nuo uogų dydžio ir krūmo amžiaus.

Sausmedžiai mėgsta saulėtą vietą, derlingą, drėgną, bet neužmirkusį, kiek rūgštoką ar neutralų dirvožemį. Kad augalas neišmirktų, venkite molingos žemės. Jei sausa, išlaikyti drėgmę ir maistingąsias medžiagas padės mulčiavimas (ypač spygliuočių žieve). Dirvos rūgštingumas taip pat neturi būti didelis – šilauogėms skirtos durpės gali būti per rūgščios.

Geriausia sausmedžius sodinti rudenį arba anksti pavasarį (dar prieš sprogstant lapams). Kadangi šie krūmai kryžmadulkiai, gausiam derliui visuomet sodinkite bent dviejų skirtingų veislių augalus, maždaug 1,5 m atstumu.

Krūmai dera iki 20-25 metų, tačiau gausesniam derliui patariama kiekvieną rudenį juos patręšti mėšlu.

Krūmų priežiūra

Valgomieji sausmedžiai kilę iš vietų, kur vasaros trumpos, todėl jų vegetacinis periodas baigiasi gana anksti – jau rugpjūčio mėnesį. Jei svarstote apie krūmo tręšimą, nuo liepos vidurio to nebedarykite, kad nepradėtų leisti naujų ūglių.

Sveiko augalo nei kenkėjai, nei ligos pulti neturėtų. Jei taip nutiko, stenkitės išvengti cheminių priemonių – purškimui naudokite natūralius, ekologiškus preparatus arba paprasčiausią žalio muilo ir tabako nuovirą.

Valgomieji sausmedžiai (Lonicera edulis) yra labai nereiklūs augalai – jiems nepakenkia net -5-7 laipsnių pavasarinės šalnos, geba ištverti žiemą, yra atsparūs ligoms bei kenkėjams.

Nokstančias uogas labai mėgsta strazdai, varnėnai ir kiti paukščiai, todėl saugokite krūmus ir baigiant nokti, apdenkite tinklu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)