Apžiūrėkite augalų žievę, ieškokite įtrūkimų ir smulkių graužikų ar kiškių padarytų pažeidimų. Radus pažeidimus, aplink juos reikia pašalinti apmirusius audinius, dezinfekuoti ir aptepti sodo tepalu. Jei įtrūkimai arba pažeidimai dideli – apvyniokite maišiniu audeklu arba plėvele ir palaukite, kol galutinai baigsis šalčiai, rašo "Delfi Dom Sad“.

Tuo pačiu metu prisipjaukite šakų, kurias vėliau galėsite panaudoti skiepijimui. Laikyti jas reikėtų šaltame rūsyje, įbedus į drėgną smėlį. Kaip prasidės syvų judėjimas, iš šių šakelių suformuokite „tiltelius“ virš didelių žaizdų. Tokių tiltelių turi būti du, o jei medis didelis ir pažeidimai dideli – daugiau.

Syvų judėjimas dar neprasidėjo, reiškia, pats laikas genėti medžius. Tai daryti galima tada, kai stiprūs šalčiai jau pasitraukė, o temperatūra laikosi apie nulį. Pradėkite nuo suaugusių augalų, ypač obelų, slyvų, vyšnių, kriaušių. Tada imkitės dekoratyvinių, krūmų ir gyvatvorių.

Pirmiausia reikėtų pašalinti nudžiūvusius ir pažeistus ūglius. Reikia praretinti per tankią vaismedžių lają siekiant, kad viršutinės šakos neužstotų apatinėms saulės. Dažniausiai pjaunamos šakos, augančios 90 laipsnių kampu kamieno atžvilgiu (leistina – apie 45 laipsnius), nes jeigu vaisių bus daug, didelė tikimybė, kad būtent tokia šaka nuo jų svorio nulūš. Jei genite formuodami lają, prisiminkite pagrindinę taisyklę: vertikalios šakos stimuliuoja augimą, o horizontalios – vaisių vedimą.

Kovas – pats laikas ieškoti ir naikinti kenkėjus. Ieškokite jų lizdų, o jei kenkėjų labai daug, naikinkite visus pavojingų vabzdžių apniktus ūglius. Turėkite omenyje, kad garantuotai kenkėjų lizdus ir pačius kenkėjus sunaikinti galima tik ugnimi.

Atkreipkite dėmesį į serbentinę erkutę – ją išduoda nenatūraliai išsipūtę vaiskrūmių, dažniausiai serbentų pumpurai.

Jei vabzdžių iš pirmo žvilgsnio nematyti (arba jie dar nepabudo), įrenkite gaudykles – apvyniokite medžių kamienus 30-40 cm aukštyje kieto popieriaus juostomis, ištepkite klijais arba insekticidinėmis priemonėmis ir kartą per savaitę tikrinkite „laimikį“ bei keiskite juostas. Visus sugautus kenkėjus deginkite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)