Šimtus tūkstančių eurų kainuojantis įrengimas leidžia ne tik sutaupyti samdant mažiau žmonių, bet ir atneša papildomų privalumų. Be to, karvės mėgsta šiuos robotus ir, atėjus laikui melžti, rikiuojasi į eilę, nes pamelžus gauna skanėstų.

Kadangi tai ne žmogaus darbas, gyvulius melžti galima dažniau ir bet kuriuo paros laikus. Toks robotas skirtas aptarnauti apie 70 karvių. Dėl to, kad gyvūnai patiria mažiau streso ir didėja primilžis. Pavyzdžiui, šis nufilmuotas robotas karvę per parą vidutiniškai pamelžia 2,6 karto.

Pieno duomenys analizuojami jau melžianti. Fermos savininkas kiekvienos raguotosios analizės rezultatus gali stebėti savo mobiliame telefone.

Tam, kad gyvuliai būtų laimingi, jiems sukurta ir papildoma infrastruktūra. Pavyzdžiui, masažo ir kasymo aparatai, kuriuos raguotosios mėgsta. Šalia tinkamai paruošto raciono gyvūno būklei tai pakankamai svarbu. Kuo mažiau streso, tuo didesni primilžiai ir geresnė karvių sveikata.

Šis konkretus "DeLaval" robotas įrengtas Nyderlandų ūkininko ūkyje, kuriame laikomos 156 karvė, dirbama 90 ha žemės. Vidutiniškai vienu melžimu iš piendavėlės primelžiami 33 litrai pieno.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)