Tinkama vieta. Pirmiausiai išsirinkite kompostavimui tinkamą vietą. Tam geriausiai tiks nuošalesnė sklypo vieta, geriau nedideliame šešėlyje, kad kompostas neišdžiūtų.

Atliekų tvarkymo centrai rekomenduoja kompostuoti dviem būdais – ant žemės paruoštoje vietoje arba specialiuose konteineriuose.

Kompostavimui tinkamos vaisių, daržovių atliekos – gabaliukai, žievės, kiaušinių lukštai, arbatos pakeliai, kavos tirščiai ir jų filtrai, plėšytas popierius, augalų lapai, nupjauta žolė, jaunos piktžolės (neturinčios subrendusių sėklų), sena vazonų žemė, triušių, vištų, arklių, karvių mėšlas.

Kompostavimas ant žemės. Rekomenduojama lygioje vietoje paruošti 5,5 x 1,5 m. dydžio aikštelę, kurioje tilptų 3 komposto krūvos – kiekviena 1,5 x 1,5 m. dydžio su 50 cm. tarpais. Komposto krūvos ruošiamos kiekviena paeiliui kasmet, ne visos iš karto, kad kiekvienais metais galėtumėte naudoti šviežią kompostą. Ruošiant trečią krūvą, pirmoji jau bus tinkama naudoti.

Šis metodas visgi turi savų minusų – kompostas bręsta ilgiau nei konteineryje (apie 1-2 metus), sunkiau palaikyti tvarką aplink.

Kompostavimas konteineriuose. Kompostuoti specialiuose konteineriuose kiek patogiau, nes užimama mažiau vietos, greičiau pakyla kompostuojamoms medžiagoms irti reikalinga temperatūra, geriau išlaikoma drėgmė ir kompostas subręsta greičiau – iki 1 metų. Konteinerius prižiūrėti lengviau nei krūvas, todėl tvarkos aplink bus daugiau.

Konteinerio konstravimas. Konteinerį galite lengvai sukonstruoti iš vielos tinklo ar iš medienos. Vielos tinklas turėtų būti 90 cm. aukščio, kampuose pritvirtintas prie sunkių strypų ar kampuočių. Konstruojant medinį konteinerį, patariama ruošti iš puvimui atsparios medienos, o ruošiant ją, išgręžti reikiamas skyles, kad surenkant konteinerį netrūkinėtų mediena.

Patogiau įrengti dviejų dalių konteinerį – viename iš jų subrendęs kompostas jau bus naudojamas, o antrajame kaupiamos medžiagos naujam kompostui.

Priekinės konteinerio sienelės turėtų būti pakeliamos ir turėtų laisvai slankioti įpjovomis aukštyn žemyn. Taip įrengtame konteineryje susislėgusį kompostą bus lengviau vartyti ar išimti.
Surinkdami konteinerį, tarp lentų išlaikykite 29 mm. tarpus – užtikrinsite deguonies patekimą į kompostą. Norint tokį tarpą išlaikyti, reikia priekinėje slankiojamojoje sienelėje, prie kiekvienos lentos galų apatinės dalies pritvirtinti po stačiakampį blokelį. Tada deguonis pateks ir per priekinę sienelę.

Kaip kompostuoti. Išsirinktoje kompostavimo vietoje kaip pagrindą paklokite augalinės kilmės medžiagų – piktžolių, popieriaus, šakelių (maždaug 15–20 cm sluoksnį) arba padedama plytų. Toks pagrindas pagerins oro cirkuliaciją ir drenažą komposto krūvoje. Po drenažo sluoksnio dėkite 5-10 cm. sluoksnį žemės, tada vėl 15-20 cm. atliekų. Kuo daugiau organinių atliekų naudojame, tuo geresnė bus kokybė.

Kompostas bus geresnis, jei dėsite medžiagas, iš kurių greitai susidaro humusas – ramunėlių, kraujažolių, valerijonų, pienių. Azotinės ir anglies atliekos turi būti dedamo sluoksniais (tiek drėgnos, tiek sausos). Kad paspartintumėte irimo procesus, galima palieti kompostą vandeniu su paukščių ar karvių išmatomis.

Atliekos

Norint paruošti gerą kompostą, būtina palaikyti bent 50 laipsnių temperatūrą ir deguonies cirkuliaciją. Esant tokiai temperatūrai sunyksta piktžolių sėklos, todėl dėl jų pasėjimo į dirvą galėsite būti ramūs. Kad deguonis patektų, dažniau maišykite, o kraunant atliekas per daug nespauskite. Kita vertus, per lasivai kraunant kompostas gali pernelyg išdžiūti.

Laiku pavartykite. Pasiekusi aukščiausią laipsnį, temperatūra per 4–5 savaites mažėja, todėl kad kompostas maksimaliai prisisotintų deguonies ir paskatintų augalinių medžiagų irimą, kartkartėmis reikėtų jį apvartyti. Palikite kompostą dar 2 mėnesiams, kad visos organinės medžiagos jame perpūtų. Subrendęs kompostas bus birus, beveik juodos spalvos ir kvepės miško žeme.

Naudojimas. Subrendusį kompostą persijokite per retą tinklą, kad atsiskirtų nesuirusios šakelės, įsimaišę akmenukai ir kitos priemaišos. Vėliau jas galėsite panaudoti kito komposto ruošimui. Išsijotą kompostą galėsite paskleisti dirvos paviršiuje ar įkasti į dirvą. Ne prasčiau jis tiks ir kambarinių augalų, prieskonių ant palangės auginimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)