Dauguma augmenijos parduotuvėse ir turguje parduodamų spygliuočių – atsparūs, neįnoringi, kita vertus, norint palaikyti jų dekoratyvumą ir išsaugoti sveikus, būtina tinkama priežiūra.

Šiltuoju metų laiku paisykite specialistų rekomendacijų – karštis ir drėgmės trūkumas spygliuočiams ne į naudą.

Kaip rūpintis spygliuočiais vasaros laikotarpiu

Vadovaukitės aiškiu, konkrečiu spygliuočių priežiūros planu:

1. Gegužės pabaigoje, vos įsivyrauja šiltas ir gana sausas oras, augalai ima formuoti potencialą tolimesniam lajos augimui. Kad laja būtų graži, vešli ir ryški, jiems reikia medžiagų žaliosios masės formavimui. Pats metas pirmą kartą patręšti. Pagaminkite nitroamofoskos, kurioje gausu azoto junginių, tirpalą: 1 šaukštą mišinio išmaišykite 10 l vandens. Tirpalo kiekį parinkite individualiai: dideliems suaugusiems medžiams reikės 15 l, o jauniems sodinukams pakaks 5 l. Jei dėl kokių nors priežasčių dar nespėjote pasodinti spygliuočių, tai galite padaryti iki gegužės pabaigos, kol dar ne per daug karšta. Tinkamiausias laikas sodinti – debesuotas rytas ar vakaras.

2. Liepos pradžia – laikas patręšti antrą kartą. Geriausiai tiks specialios trąšos spygliuočiams medžiams. Svarbiausia, kad mišinio sudėtyje būtų užtektinai šiuo metu spygliuočiams reikalingų fosforo ir kalio. Labai gerai naudoti ir biohumusą, kompostą. Azoto jokiu būdu neturėtų būti – jis gali sutrikdyti ūglių subrendimui.

3. Liepą metas apkarpyti per dideles šakas, išsikišusias iš lajos. Nepamirškite laistyti – vasaros vidurys pats pavojingiausias periodas.

4. Rugpjūtį atliekamas antras šakų apkarpymas – kad laja būtų graži. Nukarpykite nedideles šakeles, tik nepersistenkite – žalioji masė saugo medį nuo šalčių. Galima pasodinti lauke augalus su atviromis šaknimis, kurių dar nepasodinote. Iki žiemos jie spės adaptuotis.

Bendros spygliuočių priežiūros taisyklės šiltajam sezonui

Nepriklausomai nuo to, koks mėnuo, šiltuoju laikotarpiu paisykite šių taisyklių:

Nepersistenkite tręšdami – trąšų kiekis turi būti nedidelis. Pirmenybę teikite nešakniniam tręšimui.

Laistykite, atsižvelgdami į augalų rūšį. Pvz., kadagius pakanka palaistyti kartą per mėnesį, o kėniu ir tujas gausiai paliekite kas dvi savaites.

Būtinas mulčiavimas. Jis išsaugo drėgmę, saugo nuo piktžolių, dėl sliekų veiklos žemė gauna daugiau deguonies.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)