Trumpavaisių agurkų, skirtų auginti lauko sąlygomis, vyrauja lenkiški hibridai. Neatsitiktinai tai, ši šalis Europoje daugiausiai lauko agurkų augina, perdirba ir eksportuoja. Todėl ne tik pas mus, bet ir kitose šalyse plačiai išplitę derlingi lenkiški agurkų hibridai.

Paminėsime tik pačius populiariausius. Tai bent keturis dešimtmečius auginamas POLAN H, vešliu augimu išsiskiriantis KRAK H, smulkius, negelstančius vaisius išauginantis ALADYN H, vienas skaniausių ir labiausiai tinkamų rauginimui JULIAN H, smulkiavaisius karnišonus išauginti skirtas TYTUS H, gražiais, cilindro formos, negelstančiais vaisiais išsiskiriantis SREMSKI H. Visus ir išvardinti sunku…

Tarp lenkiškų lauko agurkų gausybės, populiarumą išsaugo RODNIČIOK H. Savo savybėmis jį primena naujas čekiškas hibridas DALILA H. Jis dera ir esant vėsesniems orams, palyginti atsparus netikrajai miltligei. Vaisiai skanūs, kietu viduriu. Labai išpopuliarėjo ir prancūziškas hibridas REGAL H. Jis derlingas, taip pat gerai auga ir vėsesnę vasarą, atsparus ligoms. Vaisiai vienodi, gražios cilindro formos, smulkūs, tinka ir karnišonams auginti.

Savidulkių agurkų pasirinkimas taip pat didelis, bet čia vyrauja olandiški hibridai. Kelis naujausius paminėsime. Labai ankstyvas DIRIGENT H, kuris pradeda derėt jau po 40 dienų. Vaisiai su smulkiais kauburėliais, tamsiai žali, 8 – 9 cm ilgio, skanūs, ilgiau nenuskynus – neapkarsta. CABARET H – derlingas vidutinio ankstyvumo hibridas. Vaisiai su stambiais kauburėliais, žali, gražūs, skanūs, konservuojant nepraranda spalvos. Augalas atsparus ligoms. Panašus į šį hibridą MOTIVA H. Tik vaisiai tamsiai žalios spalvos, kiek smulkesni, dera keliomis dienomis anksčiau. Verta pabandyti ir lenkišką savidulkį hibridą POLONEZ H, kurį galima auginti šiltnamyje ir lauke. Jo sėklos yra kelis kartus pigesnės negu olandiškų hibridų.

Taigi, nau­jos kar­tos sa­vi­dul­kiai hib­ri­dai la­bai der­lin­gi, at­spa­res­ni li­goms, o pa­si­rin­ki­mą, ku­riuos au­gin­ti, ma­tyt, nu­lems jų iš­vaiz­da, sko­nis. An­tai, vie­nų pa­vir­šius gra­žiai kau­bu­riuo­tas, ki­tų su smul­kiais spyg­liu­kais, vie­ni tam­siai ža­li, ki­ti švie­ses­ni. Šie agurkai pui­kiai dera ne tik šiltnamyje, bet ir lauke, visi jie tinka konservavimui. Yra sa­ko­ma, jei rū­sys šal­tas, vi­sos agur­kų veis­lės stik­lai­niuo­se ska­nios, vi­sos šei­mi­nin­kės ge­ros…