Balandžio mėnesį bet kokios daržovės sudygsta daug greičiau, o sėjinukai vystosi taip sparčiai, kad jiems reikalinga atidi priežiūra. Šį mėnesį galima sėti ne tik daržoves, kurių vegetacijos laikotarpis ilgas, bet ir itin greitai augančias daržoves, taip pat tas, kurių derlius sunoksta link rudens.

Balandį toliau sėjamos visos pietinės daržovės – pomidorai, dumplūnės, paprikos, o mėnesio pradžioje dar galima spėti pasėti baklažanus, kurių vegetacijos laikas sutrumpėjęs. Tiesa, balandį aktualiausia rinktis greitai nokstančių ir ankstyvųjų rūšių pomidorus ir paprikas. Šilumamėgius augalus, kuriuos sėti pradėjome dar kovą, tinka sėti ir balandžio pradžioje, ir paskutinę balandžio savaitę. Tačiau geriausia tai daryti pasirinkus bet kurią palankią dieną pagal mėnulio kalendorių.

Balandis – pagrindinis kopūstų sėjos mėnuo. Sėjami visų rūšių gūžiniai kopūstai, kaliaropės, briuseliniai kopūstai, brokoliai, pekino kopūstai, lapiniai kopūstai ir kt. Balandį svarbu gausiai palaistyti dirvą iki sėjimo ir užmerkti sėklas (galima kontrastiniu būdu – į karštą, ir į šaltą vandenį).

Palankiausias metas sodinti visų rūšių lapinius kopūstus – mėnesio vidurys ir pradžia, o gūžinius – trečia dekada.

Agurkai taip pat dažniausiai sėjami balandį, kaip ir kopūstai. Prieš sėjant derėtų sėklas užmerkti ir apdoroti – tai pagreitina dygimą, o tvarkingas laistymas ir tinkama šviesa leis sodinukams sparčiau augti.

Jei norite susidaiginti aguročių, cukinijų ir kitų moliūginių daržovių, patarina būtent balandį šiltai apdoroti sėklas ir jas daiginti. Tam, kad moliūgai, patisonai, aguročiai, cukinijos ir kt. kuo greičiau užaugtų (duotų derlių vidutiniškai trimis savaitėmis anksčiau), galima jų sėklas daiginimui sėti į atskiras talpas pirmąją balandžio dekadą arba nuo balandžio 24 iki 29 d.

Daržininkų gudrybės

Kaip prižiūrėti sėjinukus balandį?

Šį mėnesį visą dėmesį reikia sutelkti į bazinę daržovių sodinukų priežiūrą ir tris svarbiausias užduotis:

laistymą;
formavimą;
tręšimą.

Daiginant sodinukus, reikia vengti bet kokių kraštutinumų. Jiems pavojingas ir perlaistymas, ir perdžiovinimas, ir pertręšimas, ir nepakankamas tręšimas. Augalo formą ir dydį galima kontroliuoti skiepijimu ir nereikalingų ūglių šalinimu. Jei dar nepradėjote daigų grūdinti kovo mėnesį, reikėtų pradėti tai daryti balandį.

Darbai su sėklomis ir sodinukais balandžio mėnesį pagal mėnulio kalendorių
Sėklų mirkymas – balandžio 1, 2, 7, 8, 9, 10, 18, 19, 23, 24, 28, 29 d.
Dirvos paruošimas – balandžio 5, 6, 8, 9, 10, 18, 20, 21, 25, 26 d.
Daigų pikiavimas – balandžio 13, 14 d.
Tręšimas – balandžio 1, 2, 9, 10, 13, 14, 18, 19, 23, 24, 28, 29 d. (nepalankios dienos – balandžio 9, 19-21 d., 23, 24 d.)
Laistymas – balandžio 1, 2, 7, 8, 9, 10, 13, 14, 18, 19, 24, 28, 29 d.
Daigų grūdinimas – balandžio 1-13 d., 18-29 d.
Sodinimas šiltnamyje – balandžio 1, 2, 7, 9, 10, 13, 14, 18, 19, 24, 28, 29 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)