Darbus apžvelgia DELFI.lv rubrika „Tavs Darzs“.

Kol sultys dar necirkuliuoja, galima formuoti vaismedžių ir krūmų vainikus, nupjauti išdžiūvusias, pažeistas šakas, gydyti pažeistas vietas. Užbaigus genėjimą, vaismedžiai apipurškiami „Bordo mišinio“ tirpalu. Jei praėjusiais metais buvo ligų protrūkių ar smarkiai dauginosi kenkėjai, tuomet vaismedžius papildomai reikėtų apdoroti fungicidais ar insekticidais.

Iš braškių lysvių pašalinami seni lapai, nupjaunami nuo rudens užsilikę ūsai. Kai braškės pradės augti, jas reikės patręšti. Jei norite apsaugoti braškes nuo šalnų ir sulaukti ankstesnio derliaus, jas reikėtų pridengti agroplėvele.

Jauni vaismedžiai tręšiami azotu, kad turėtų pakankamai šakotą vainiką. Senesniems vaismedžiams tręšti naudojamos organinės trąšos – kompostas. Jei vaismedžiai prastai dera, net ir tinkamai juos prižiūrint, trūkstamas maistines medžiagas rekomenduojama nustatyti pagal lapų analizę. Medžiai, kurie yra netinkamai tręšiami, būna daug jautresni ligoms, kenkėjų atakoms ir prasčiau atlaiko orų kaprizus.

Kai žemė jau būna sausa, ruošiamos vietos naujiems vaismedžiams ir krūmams sodinti. Balandį sodinami sodinukai plikomis šaknimis. Pirmiausia sodinami kaulavaisiai – slyvos, vyšnios, abrikosai, persikai, taip pat krūmai – juodieji serbentai ir agrastai. Vėliau – obelys, kriaušės, šaltalankiai ir rudeninės avietės.

Balandžio antroje pusėje, jei leidžia oro sąlygos, į vaismedžius skiepijamos naujos veislės. Pirmiausia skiepijami kaulavaisiai, vėliau – obuoliai ir kriaušės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)