Angelonijos – daugiamečiai augalai, žydintys ryškiais, dailiais žiedais, susitelkusiais į grakščią kekę. Tokiu neįprastu angelonijos pavadinimu šis augalas buvo pavadintas Karakase (Venesuela), kur jis pirmą kartą buvo pastebėtas.

Angelonijų genčiai (lot. Angelonia) priklauso tik 34 žolinių augalų ir puskrūmių rūšys, tačiau soduose daugiausia auginama siauralapė angelonija (Angelonia angustifolia). Ši gėlė vis dar yra mažai žinoma, nes sukultūrinta buvo tik 1990 metais Jungtinėse Valstijose! Todėl, jei norite nustebinti savo kaimynus bei draugus, tuomet be eustomų būtinai pasisėkite ir angelonijų. Medelynuose ir parduotuvėse rasti angelonijų sodinukų vis dar yra sudėtinga, nors įmanoma.

Angelonijos – visžaliai augalai, užaugantys iki 45 – 55 cm aukščio. Jos turi įdomius lapus – nusmailintus, dantytus, bet svarbiausia, kad juos patrynus pasklinda obuolių kvapas. Žiedai gali būti įvairių spalvų: baltos, rožinės, alyvinės, violetinės, mėlynos. Jau yra išvestos veislės su dvispalviais žiedais. Žiedeliai yra susitelkę į dailius, varpos formos žiedynus, kurių ilgis siekia nuo 8 iki 20 cm. Angelonijis žydi mėnesį – pusantro mėnesio ir gerai išsilaiko nuskintos bei pamerktos vandenyje – iki 10 dienų.

9 – 11 augalų atsparumo zonose (USDA) angelonijos auga kaip daugiamečiai augalai, tačiau mūsų kraštuose jos auginamos kaip vienmetės gėlės.

Angelonija

Gražiausios angelonijų veislės

Angelonia Angelface – auga iki 60 cm aukščio, žydi mėlynai violetiniais žiedais;

Angelonia Serena – auga iki 25 – 30 cm aukščio, gali žydėti 5 spalvomis (violetine, levandų, mėlyna, rožine ir balta);

Angelonia Serenita – užauga iki 20 – 35 cm aukščio, gali žydėti avietine, violetine, levandų ir balta spalvomis;

Angelonia Sungelonia – auga iki 40 cm aukščio, žiedai ryškiai rožinės, baltos ir žydros spalvos.

Angelonijų auginimo ypatybės

Angelonijos yra nereiklios, jos sodinamos saulėtoje vietoje ir yra nuosaikiai laistomos. Gerai reaguoja į tręšimą.

Žiedams nužydėjus, žiedkotį patartina nupjauti.

Angelonijų sėjimas daigams

Angelonijų sėklos daigams sėjamos sausio – vasario mėnesiais. Sėklos sėjamos negiliai, žemių paviršiuje, o tuomet užbarstomos plonu žemių ar vermikulito sluoksniu.

Angelonijų daigai atvirame lauke sodinami gegužės pabaigoje arba birželio pradžioje, nes ši gėlė mėgsta šilumą.

Angelonija

Angelonijų auginimas vazonėlyje

Į vazoną persodintą angeloniją žiemai galima įsinešti į namus. Kadangi angelonijos iš prigimties yra daugiamečiai augalai, jos puikiai augs namuose.

Jei jau auginote angeloniją vazone, tuomet tiesiog įneškite vazoną į vidų. O jei angelonijos augo gėlyne, atsargiai iškaskite krūmą ir perkelkite į vazoną, nupjovę augalą iki pusės aukščio.

Be to, angelonijos lengvai dauginasi auginiais (auginiai įsišaknija vos per 2 savaites), todėl kitą pavasarį turėsite ne vieną angelonijų krūmą, o daugybę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)