Tręšimas ir kompostavimas

Patyręs sodininkas sako, kad nemažai augintojų pamiršta, kad net ir artėjant rudeniui reikia tręšti medžius.

„Daugelis žmonių nepagalvoja, tačiau net ir rudenį reikalingas tręšimas. Neprošal būtų pamulčiuoti šaknis, patręšti vaismedžius“, – pataria A. Amšiejus.

Nukritus vaisius ir uogas vyras rekomenduoja kuo greičiau surinkti ir jokiais būdais nepalikti per žiemą, o surinktas šiukšles sukompostuoti.

„Nuo žemės būtina surinkti ir nugrėbti trešnių, vyšnių kauliukus, supuvusius obuolius, kriaušes, o taip pat nuo medžių nurinkti nenukritusius ir supuvusius vaisius, kad kitais metais vaisiai galėtų naujai ataugti. Juos palikus dauginasi muselės, kirminai ir medžiai pradeda kirmyti, – aiškina A. Amšiejus.

Obelys

Dažymas

Įprasta manyti, kad medžių kamienus reikia baltinti dėl kenkėjų ir ligų, tačiau, pasak sodininko, medelių dažymas yra reikalingas tam, kad šaltuoju metų laiku jie atspindėtų saulės spindulius.

„Kai visiškai nukrenta lapai, būtina nubalinti medžių kamienus. Balinimui nereikėtų naudoti kalkių, o geriau rinktis dažus, skirtus laiko darbams, kuriuos reikėtų praskiesti vandeniu – viena dalis dažų, trys vandens, ir sausą dieną nudažyti medį“, – pataria vyras.

Žiemą saulės spinduliai, anot sodininkystės guru, yra ypatingai pavojingi medžiams.

„Per dieną saulė įkaitina kamieną, jis nespėja atvėsti ir, kai staigiai pasikeičia temperatūra – naktį atšąla, kamienas– sprogsta. Nubaltintas kamienas taip greitai neįkaista. Pavyzdžiui, šiais metais, kovo-vasario mėnesiai pas daugelį augintojų, dėl skirtingos temperatūrų kaitos, medžiai suskilinėjo“, – pasakoja A. Amšiejus.

Graužikai

A. Amšiejus sako, kad dalis sodininkų daro klaidą, aprišidami medžius įvairiomis medžiagomis. Pasak augintojo, tokios praktikos reikėtų vengti.

„Žmonės aprišinėja šakas laikraščiais, popieriumi, galvodami, kad tai padės medžiui nesušalti, tačiau iš tikrųjų ten kaupiasi vanduo, pasidaro drėgna ir medelis pradeda skilinėti“, – aiškina sodininkas.

Tačiau kur kas didesnę problemą šaltuoju metų sezonu sodams, anot A. Amšiejaus, kelia graužikai.

„Paprasčiau apsauga nuo graužikų yra tinkleliu apvynioti ir aplink medelį apverti kuoliukai. Tačiau graužikai įsigudrina prasikasti iki šaknų ir jas nugraužti, todėl vertėtų naudoti specialias medžiagas-nuodus, kuriuos reikėtų išdėlioti sodo kampuose“, – pataria sodininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)