Panagrinėsime kelis populiarius, prieinamus būdus.

Norint išspręsti, o ne užmaskuoti šią problemą, pirmiausia reikia išsiaiškinti jos priežastis. Iš esmės nemalonaus kvapo priežastis viena – netinkama ventiliacija lauko tualete. Kaip tai ištaisyti?

Ventiliacija

Idealus variantas – kai ventiliacijos sistema apgalvojama statant tualetą, t. y. yra traukimas. Jei traukimo nėra, į iškastos duobės dėžę galima įstatyti plastikinį arba metalinį vamzdį ir išvesti jį per stogą taip, kad viršutinis kraštas būtų 2,5–3 m nuo žemės aukštyje.

Vamzdžio įstatymo vietą reikia užsandarinti, o vamzdžio dalį virš stogo nudažyti juoda spalva. Nuo saulės šilumos jis įkais ir atsiras trauka.

Iškastos duobės gylys turėtų būti ne mažesnis nei 2 m, o dugnas padengtas vandeniui atsparia medžiaga.

Tualete taip pat galima įrengti natūralią ventiliaciją – išpjauti sienoje langelį arba padaryti angą arčiau grindų. Angą ar langelį uždenkite tinkleliu nuo musių, kad į tualetą nepatektų vabzdžių.

Cheminės priemonės

Cheminių priemonių privalumas tas, kad jos veikia greitai ir nepriklausomai nuo oro sąlygų (galima naudoti ir žiemą, ir vasarą).

Yra keli tokių preparatų tipai:

Nitratinės – pačios ekologiškiausios, bet nepigios. Nitrato rūgštintojai turi paviršių veikiančių aktyvių medžiagų, todėl ne tik šalina nemalonų kvapą, bet ir valo.

Amonio preparatai irgi saugūs, veiksmingi, tik jie neturi kontaktuoti su muilo tirpalais, pavyzdžiui, per skalbimą.

Chloro kalkės – toksinė, kancerogeninė medžiaga, kita vertus, viena iš prieinamiausių ir pigiausių.

kių  lauko tualetų netrūksta nei kaime, nei mieste

Dirbdami su cheminiais preparatais būtinai naudokite apsaugines priemones (respiratorių, pirštines), laikykitės saugumo taisyklių ir instrukcijos ant pakuotės.

Panaudojus cheminių priemonių, iškastos duobės turinį būtina utilizuoti, jokiu būdu negalima jo naudoti tręšimui.

Liaudiškos priemonės

Yra ir liaudiškų priemonių, kurios padės pašalinti nemalonų kvapą:

pjuvenos arba pelenai (po kiekvieno apsilankymo įberkite po puodelį),
nupjauta žolė (beriama po kiekvieno apsilankymo),

pomidorų arba dilgėlių stiebai (nubaido vabzdžius, sugeria amoniaką, reikia uždėti kas savaitę).

Šie metodai nekenksmingi aplinkai, pigūs.

Liaudiškos priemonės greitai neutralizuoja kvapą ir suskaido septiko ar iškastos duobės turinį, o gautą kompostą vėliau galima dėti ant lysvių.

Bioaktyvatoriai

Bioaktyvatoriai – šiuolaikiniai preparatai, kurie yra koncentratas iš atitinkamų biobakterijų štamų. Kad šios bakterijos gyventų, joms reikalingas pakankamas kiekis organinių medžiagų, drėgmės, be to, oro temperatūra turi būti aukštesnė nei 0 laipsnių.

Tokios biologinės priemonės padeda utilizuoti atliekas, neutralizuoti jas iškastoje duobėje, sunaikina žalingus mikroorganizmus, šalina nemalonų kvapą. Naudojant bioaktyvatorius, iškastos duobės turinio laikui bėgant mažėja.

Bioaktyvatoriai būna skysti, miltelių arba tablečių pavidalo. Įprastam lauko tualetui gali užtekti 1 tabletės, kuri neutralizuos 1 kubinį metrą nešvarumų. preparatus naudokite taip, kaip nurodyta instrukcijoje.

Kaip teisingai naudoti bioaktyvatorius:

Jei nutarėte naudoti bioaktyvatorius, stenkitės, kad į iškastą duobę nepatektų cheminių medžiagų, antraip gyvi mikroorganizmai žus.

Būtinai vėdinkite tualetą.

Nėra reikalo naudoti bioaktyvatorius anksti pavasarį ar vėlyvą rudenį, nes esant žemai temperatūrai mikroorganizmai žūsta.

Reikia tinkamo atliekų ir mikroorganizmų skaičiaus santykio. Jeigu mikroorganizmų bus permažai, jie nesusidoros su savo užduotimi ir neišgyvens.

Bioaktyvatorių veiklos rezultatas pradeda matytis po savaitės jų naudojimo.

Durpės

Durpių biotualetas

Pastaruoju metu daugelis sodininkų stato biotualetus, o kad nešvarumai būtų perdirbti į kompostą, naudoja durpių mišinį, kuris skaido masę, šalina kvapą, sugeria garsus ir perdirba atliekas.

Durpių biotualeto privalumai:

greitai kompostuoja atliekas,

trukdo masei susipresuoti,

sugeria drėgmę,

neleidžia užsiveisti vabzdžiams,

neteršia gamtos.

Jei renkatės durpių biotualetą, turėkite omenyje, kad mišiniai, kuriuose yra viršutinio sluoksnio durpių, veiksmingiau sugeria kvapus, atliekų perdirbimo procesai su jomis vyksta greičiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)