Tačiau tai yra klaida – viena iš daugelio, kurias žmonės paprastai padaro renovuodami senus pastatus.

Senų namų renovavimas reikalauja didelių investicijų, tad juo labiau svarbu nuo pat pradžių nesuklysti renkantis medžiagas ir renovacijos būdus, rašo „Delfi Dom Sad“.

„House Beautiful“ apibendrino 5 labiausiai paplitusias klaidas, kurias daro senus namus renovuoti bandantys šeimininkai.

Vientisumo stoka

Jei jūs patikėsite procesą specialistams, kurie užsiima tik renovacija, kyla rizika, kad procese gali atsirasti atliekamų ir nesuderintų detalių. Tam, kad būste būtų išlaikytas vientisumas, reikia viską suplanuoti ir suderinti iš anksto, o bet kokius pakeitimus meistrai turėtų visų pirma derinti su jumis. Savininkas turi pats atidžiai ištyrinėti patalpą ir nuspręsti, ką ir kur nori matyti. Istoriniuose pastatuose neturėtų būti nederančių, visiškai skirtingo stiliaus patalpų.

Pernelyg tiesmukas istorijos atkartojimas

Pavyzdžiui, renovuojant devynioliktame amžiuje pastatytą namą kyla pagunda apstatyti jį tos epochos baldais. Tačiau pagalvojus – juk šiuolaikiniuose butuose visi baldai nėra tų pačių metų gamybos, tiesa? Todėl devyniolikto amžiaus pabaigos name vargu ar visi baldai buvo pirkti būtent tais metas. Nedidelis stilių skirtumas ir netikėti elementai – štai kas suteikia būstui jaukumo ir padaro jį namais. Jei šitai pamiršite, namai gali virsti muziejumi.

Pernelyg moderni vonia ir virtuvė

Sudėtingiausia atliekant išties senų namų renovaciją teisingai išspręsti virtuvės ir vonios kambario klausimą. Šios patalpos gerokai pasikeitė net per pastaruosius 40 metų, ką jau kalbėti apie 50, 100 arba 150 metų! Daug kas įrengdami šias patalpas negali atsispirti pagundai jas sumoderninti, bet tai gerokai sumažina darbų vertę. Žinoma, niekas neragina grįžti prie devyniolikto amžiaus patogumų – svarbu ir būtina atrasti pusiausvyrą tarp patogumo ir autentikos.

Noras viską pakeisti, o ne atkurti

Šiandien mes gyvename visiškai kitokiame pasaulyje, dauguma medžiagų ir daiktų gaminami kaip kone vienkartiniai. O seniau statybų ir interjero dekoravimo darbai apskritai buvo derinami prie konkrečių projektų, naudojant tokias medžiagas, kurios šiais laikais apskritai nebenaudojamos. Todėl atliekant renovaciją viską, ką galima atkurti, reikia atkurti – tik taip pasiekiamas tikrasis autentiškumas. Ir tai mus atveda iki paskutinės ir svarbiausios klaidos....

Negalvojama apie ateitį

Renovacijos metu daug kas padaro pačią lemtingiausią klaidą – nesusimąsto apie tai, kaip būstas atrodys po 30 ar 50 metų, galbūt pardavimo metu.

Kam leisti pinigus renovacijai ir apstatyti tokius namus šiuolaikiniais baldais, jei po 30 metų jie išeis iš mados ir nederės nei prie istorinio, nei prie šiuolaikinio interjero? Restauruotame būste viskas turi būti harmoninga ir šiandien, ir po 50 metų – štai svarbiausias pavykusios renovacijos principas. Priešingu atveju gausite tik senovinį karkasą su 2020 metų įdaru. Galima sakyti – be sielos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)