Šį kartą bus laukiama vietos veiklos grupių (VVG), planuojančių inicijuoti naujus arba vykdyti jau pradėtus tarptautinius projektus, paraiškų, rašoma NMA pranešime.

Paraiškoms pagal abi priemonės veiklas – „Parengiamoji parama (tarptautinių projektų inicijavimas)“ ir „Tarptautinio bendradarbiavimo projektai“ – teikti skirtas vienas mėnuo: dokumentai NMA teritoriniuose padaliniuose bus renkami nuo vasario 19 d. iki kovo 19 d. Šiuo pnacionalaraiškų rinkimo etapu paramai pagal veiklą „Parengiamoji parama (tarptautinių projektų inicijavimas)“ skirta 9 tūkst. Eur paramos lėšų, pagal veiklą „Tarptautinio bendradarbiavimo projektai“ – 200 tūkst. Eur.

Šiais metais bendradarbiavimo projektus vykdančios VVG turės vadovautis ir naujomis 2018 metais teikiamoms paraiškoms tik tarptautinio bendradarbiavimo projektams įgyvendinti parengtomis taisyklėmis.

Kokios VVG gali kreiptis paramos

Paramos minėtoms veikloms finansuoti gali kreiptis kaimo vietovių VVG ir dvisektorės VVG, jų partnerėmis gali būti kaimo vietovių VVG, dvisektorės VVG, miesto VVG, žuvininkystės VVG bei kitas viešasis juridinis asmuo, t. y. viešojo ir privataus sektoriaus partnerių grupė, įgyvendinanti VPS ir veikianti kaimo vietovių teritorijoje. Projekte dalyvaujančių projekto partnerių skaičius nėra ribojamas ir nuo šio skaičiaus paramos dydis nepriklauso. Atkreiptinas dėmesys, kad pagal partnerių skaičių šiais metais teikiamoms paraiškoms bus kitaip skiriami prioritetiniai balai: daugiausia – 30 balų – bus galima gauti, jei numatyta, kad projekte dalyvaus 4 ir daugiau partnerių (anksčiau 30 prioritetinių balų buvo suteikiami, jei numatyta, kad projekte dalyvaus 5 ir daugiau partnerių).

Didžiausia paramos suma, kaip ir anksčiau, vienam tarptautiniam projektui inicijuoti gali siekti 3 tūkst. Eur, o tarptautinio bendradarbiavimo projektui įgyvendinti – 100 tūkst. Eur. Abiem atvejais – tiek rengiant tarptautinius projektus, tiek juos vykdant – visos tinkamos investicijos bus kompensuojamos 100 proc.

Tinkamos finansuoti išlaidos

Naujose įgyvendinimo taisyklėse atskirtas tinkamų finansuoti išlaidų sąrašas techninei paramai ir tarptautinių projektų įgyvendinimui. Nustatyta, kad pagal veiklą „Parengiamoji parama (tarptautinių projektų inicijavimas)“ tinkamos finansuoti išlaidos yra: kelionių ir (arba) transporto nuomos, nakvynės, medicininių išlaidų draudimo ir nelaimingų atsitikimų draudimo, apimančio mirties, neįgalumo ir traumų rizikas ir kitų dokumentų (vizų, leidimų išvykti į trečiąją šalį) tvarkymo, dienpinigių (tik tais atvejais, kai komandiruotė yra ne Lietuvos Respublikos teritorijoje ir kai vyksta VVG darbuotojas), mokėjimo už kelius, automobilio stovėjimo mokamose automobilių stovėjimo vietose išlaidos, ryšių (pašto ir telekomunikacijų), vertimo, susitikimų su projekto partneriais (renginio vietos nuomos, maitinimo) išlaidos.

Pagal veiklą „Tarptautinio bendradarbiavimo projektai“ taip pat kompensuojamos projekto koordinavimo išlaidos: kelionių ir (arba) transporto nuomos, nakvynės, medicininių išlaidų draudimo ir nelaimingų atsitikimų draudimo, apimančio mirties, neįgalumo ir traumų rizikas ir kitų dokumentų (vizų, leidimų išvykti į trečiąją šalį) tvarkymo, dienpinigių (tik tais atvejais, kai komandiruotė yra ne Lietuvos Respublikos teritorijoje ir kai vyksta VVG darbuotojas), mokėjimo už kelius, automobilio stovėjimo mokamose automobilių stovėjimo vietose išlaidos, ryšių (pašto ir telekomunikacijų), vertimo, susitikimų su projekto partneriais (renginio vietos nuomos, maitinimo), tačiau jos negali viršyti 5 proc. visų pagal įgyvendinimo taisykles tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Taip pat kompensuojamos projekto įgyvendinimo išlaidos t. y. bendrosios išlaidos, naujos prekės, darbai ir paslaugos, kai darbų ir paslaugų rezultatais gali naudotis visi projekto parteriai, kurių veikla finansuojama iš EŽŪFKP ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų. Taip pat remiamas projekte numatytai veiklai vykdyti skirtų gamybinių ir kitų būtinų statinių rekonstravimas / kapitalinis remontas bei inžinerinių statinių sukūrimas ir (arba) atnaujinimas; leidinių leidyba.

Pagal abi veiklos sritis galės būti kompensuojamas PVM, kurio pareiškėjas pagal Lietuvos Respublikos pridėtinės vertės mokesčio įstatymą neturi ar negalėtų turėti galimybės įtraukti į PVM atskaitą

Atrankos kriterijai

Pareiškėjų projektai pagal veiklos sritį „Vietos veiklos grupių bendradarbiavimo projektų rengimas ir įgyvendinimas“ bus vertinami pagal šiuos atrankos kriterijus, už kuriuos suteikiami balai:

1. Įgyvendinant projektą dalyvaujančių projekto partnerių (VVG) skaičius:

4 ir daugiau partnerių – suteikiama 30 balų;

3 partneriai – suteikiama 20 balų.

2. Projekte dalyvaujančių partnerių įvairovė:

kaimo vietovių VVG, miesto VVG ir dvisektorė VVG – suteikiama 20 balų;

kaimo vietovių VVG, miesto VVG ir žuvininkystės VVG – suteikiama 10 balų;

dviejų skirtingų rūšių VVG:

kaimo vietovių VVG ir dvisektorė VVG – suteikiami 5 balai;

kaimo vietovių VVG ir miesto VVG – suteikiami 5 balai;

kaimo vietovių VVG ir žuvininkystės VVG – suteikiami 5 balai.

3. Projekto pagrindinis tikslas – siekti šio Europos Sąjungos kaimo plėtros prioriteto tikslinės srities įgyvendinimo:

6 prioriteto „Skatinti socialinę įtrauktį, skurdo mažinimą ir ekonominę plėtrą kaimo vietovėse“ A veiklos sritį „Veiklos įvairinimas, mažų įmonių kūrimas ir plėtojimas, taip pat darbo vietų kūrimo lengvinimas“ – suteikiama 30 balų;

3 prioriteto „Skatinti maisto tiekimo grandinės organizavimą, įskaitant žemės ūkio produktų perdirbimą ir rinkodarą, gyvūnų gerovę ir rizikos valdymą žemės ūkyje“ A veiklos srities „Pirminės produkcijos gamintojų konkurencingumo didinimas geriau juos integruojant į žemės ūkio maisto produktų grandinę taikant kokybės schemas, kuriant žemės ūkio produktų pridėtinę vertę, propaguojant vietos rinkas ir pasitelkiant trumpas tiekimo grandines, gamintojų grupes ir organizacijas, taip pat tarpšakines organizacijas“ – suteikiama 30 balų;

6 prioriteto „Skatinti socialinę įtrauktį, skurdo mažinimą ir ekonominę plėtrą kaimo vietovėse“ B veiklos srities „Vietos plėtros kaimo vietovėse skatinimas“ – suteikiama 20 balų;

5 prioriteto „Skatinti efektyvų išteklių naudojimą ir remti perėjimą prie klimato kaitai atsparios mažo anglies dioksido kiekio technologijų ekonomikos žemės ūkio, maisto ir miškininkystės sektoriuose“ C veiklos srities „Atsinaujinančiųjų energijos išteklių, šalutinių produktų, atliekų, liekanų ir kitų nemaistinių žaliavų tiekimo ir naudojimo palengvinimas bioekonomikos tikslais“ – suteikiama 20 balų;

4 prioriteto „Atkurti, išsaugoti ir pagerinti su žemės ūkiu ir miškininkyste susijusias ekosistemas“ A veiklos srities „Biologinės įvairovės atkūrimas, išsaugojimas ir didinimas, be kita ko, „Natura 2000“ teritorijose ir teritorijose, kuriose esama gamtinių ar kitokių specifinių kliūčių, gamtiniu požiūriu didelės vertės ūkininkavimui skirtose teritorijose, taip pat Europos kraštovaizdžių būklei“ – suteikiama 10 balų.

4. Projekto tikslinė grupė:

socialiai pažeidžiamos visuomenės grupės (senyvo amžiaus žmonės, negalią turintys asmenys, skurdą ir skurdo riziką patiriančios šeimos, daugiavaikės šeimos, bedarbiai, kt.) – suteikiama 20 balų;

jauni žmonės (asmenys iki 40 metų) – suteikiama 10 balų.

Privalomas mažiausias paramos paraiškų atrankos balų skaičius yra 40. Šio balų skaičiaus nesurinkusios paraiškos bus atmestos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)