Apžiūrėkite vaismedžius

Prieš pasiruošimus žiemai pirmiausia atidžiai apžiūrėkite medžių kamienus dengiančią žievę, skeletinių šakų pagrindus. Pamatysite, kiek kenkėjų yra susitaisę žiemoti ant vaismedžių: obuolinių ir slyvinių vaisėdžių, tikrųjų pjūklelių, agrastinių ugniukų, voratinklinių erkių vikšrai ir daugybė kitokių kenkėjų. Nubraukite juos visus ant popieriaus lakšto, paskui sudeginkite. Dirvožemyje likusius vikšrus sunaikins šaltis, jeigu dirvožemis aplink medžių kamienus ir tarplysviai bus suvarpyti. O žiemoti ant uogų krūmų susiruošusių kenkėjų atsikratysite rudenį apgenėję šakeles.

Profilaktinis sodo nupurškimas prieš žiemą

Profilaktiškai nuo ligų reikėtų nupurkšti medžių kamienus ir skeletines šakas geležies sulfato tirpalu.

Sodo paruošimas sniegui

Jaunų medelių karūnas geriau apsukti virve, kad plonos šakelės nenukentėtų, kai storą sniego sluoksnį ir atodrėkį pakeis šalčiai, – susidariusi ledo plutelė gali juos pažeisti. Jei turite galimybę apsilankyti sode žiemą, geriau netingėti ir nupurtyti nuo šakų sniegą.
Obelų ir kriaušių kamienų balinimas; kam jis reikalingas ir kada balinti?

Kamienus ir pagrindines skeletines šakas būtina nubalinti. Nepatyrę sodininkai balina pavasarį – balandį ar gegužę. Be reikalo – pavasarį balinimas atlieka tik dekoratyvinę funkciją. Kas kita – rudeninis medžių kamienų balinimas К vasarį, kovą jis saugo medžius nuo nudegimų saulėje. Jaunus medelius galima nubalinti absoliučiai visus.

Yra įvairių kamienų balinimo skysčių receptų, pvz., į juos įeina ne tik gesintos kalkės, bet ir medžio klijai, molis, karvės mėšlas (su juo tirpalas geriau laikosi) ir preparatai ligų profilaktikai (nedidelis kiekis). Vienas iš populiaresnių tirpalų: 2,5 kg kalkių, 1,5 kg molio ar mėšlo 10-iai litrų vandens. Nebūtina patiems gaminti tirpalą, yra pirkti paruoštų sausų mišinių ar netgi skystų tirpalų klijų pagrindu.

Sniegą sulaikanti apsauga

Kad vėjas neišpūstų iš sodo sniego, aplink medžius pastatykite sniegą sulaikančius skydus. Dažni, ilgi atodrėkiai pavojingi tuo, kad sniegas aplink medžių kamienus ištirpsta, žemė lieka plika. O jei po atodrėkio vėl ateina šalčiai, šąla šaknys ir kamieno pagrindas. Tad plikus žemės lopinius reikia apkasti sniegu ir jį suminti.

Medžiams kenkia ir sniego perteklius. Kai aplink kamienus stūkso didžiulės pusnys, kurių paviršiuje susidariusi ledo plutelė, deguonis nepatenka iki medžių kamienų, todėl kamienai ir krūmai gali sušusti. Jei žiemą iškrito daug sniego, dalį nukaskite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją