Jūsų dėmesiui – skirtingos nuomonės apie pagrindinius rudenį sode atliekamus darbus, taip pat galutiniai atsakymai į klausimą, ar tie darbai tikrai prasmingi. Skelbiame atnaujintą ir papildytą tekstą, jau buvusį Delfi.

Kamienų balinimas

Skeptiškas požiūris: balinimas medžiams kenkia.

Tai tiesa, bet tiktai vienu atveju: jei balinami jauni medeliai ir naudojamos kalkės (jos ištraukia iš kamieno drėgmę) arba klijų pagrindu sudaryti mišiniai (jie užkemša žievės poras). Aiškiu, suaugusiems medžiams balinimas šiomis priemonėmis nė kiek nekenkia, na, o jaunus augalus laisvai galima nubalinti specialiai sodui skirtais akriliniais dažais: jie padeda išlaikyti medyje drėgmę ir yra pralaidūs orui.

Dar viena išeitis – nutepti medžių kamienus molio ir karvių mėšlo mišiniu. Tai, beje, pats ekologiškiausias variantas, idealiai tinkantis tiek jauniems, tiek suaugusiems medžiams.

Palankus požiūris: balinimas apsaugo medžius nuo saulės ir šalčio poveikio.

Taip tikrai yra, tik medžius baltinti reikia ne pavasarį, o būtent rudenį.

Tiesą sakant, tai dar ne viskas: šiuolaikiniai akriliniai dažai apsaugo medžius ir nuo kenkėjų bei ligų, nes į jų sudėtį įeina insekticidai ir fungicidai.

Išvada: medžių kamienus balinti reikia.

Nesvarbu, ką pasirinksite – dažus ar kalkes, yra tam tikros bendrosios taisyklės, kurių laikytis būtina.

1. Balinti medžius galima tik sausu oru.

2. Oro temperatūra turi būti ne žemesnė kaip –5 laipsniai, kitaip iškyla rizika, kad balinimo priemonę užtepsite ant ledo ir jam tirpstant ji nuvarvės.

3. Balinti reikia ne tiktai medžių kamienus, bet ir pagrindines šakas, nes jos taip pat gali nušalti arba nudegti saulėje.

4. Medžius nubalinti reikia rudenį arba žiemą, iki sausio vidurio. Dalykas tas, kad nudegimai nuo salės ir nušalimai paprastai atsiranda vasarį–kovą, todėl reikia spėti iki šio kritinio meto. Pavasarinis balinimas jokio apsauginio poveikio neturi: jo paskirtis grynai estetinė.

5. Tais pačiais metais pasodintų medžių balinti negalima: dažai ir kalkės sutrikdys tolesnį jų vystymąsi. Apskritai medžius geriausia balinti nuo antrų, o dar geriau – nuo trečių jų augimo sode metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją