15 metų Joniškio rajone vaismedžius auginantys sodininkai šiųmetį derlių jau suskaičiavo – obuolių ir kriaušių gerokai mažiau.

„Kažkiek išėjo nuskint, sakykim, gal 50 proc. abu sodus sudėjus. Vienas sodas žiauriai nukentėjęs, šitas – mažiau“, – sako sodininkas Ričardas Pamparas.

Bene labiausiai vaismedžiams šiemet pakenkė šalnos. Pasvalio, Biržų ir Panevėžio rajonuose obuolių beveik nėra. Joniškyje derlius geresnis, bet sodininkas įsitikinęs, kad jiems padėjo purškimas. Be purškimų per šalnas derlius būtų buvęs menkesnis.

„Visi žiedai buvo parudavę, pajuodavę. Gelbėt bandėm naktį purkšdami vandeniu, nes yra bandyta, įsitikinta, kad kažkiek padeda. Ką spėjom išgelbėt, spėjom, ko ne – ne. Kriaušes gal labiau paveikė, nes buvo jau stipriai sužydėjusios“, – teigė pašnekovas.

Šiems Pamparų sodams gamta vasarą sudavė dar vieną smūgį – derlių suniokojo audra.

„Kruša pas mus buvo nereali, ledai – po 5 cm diametras. Šitam sode buvo radę net obuolių per pusę perkirstų“, – kalba jis.

Mindaugo G. nuotr.

Šalnų padarytą žalą sodininkams žada kompensuoti Žemės ūkio ministerija. Tam skirta kiek daugiau nei 2 mln. eurų.

„Mes skiriame kompensacijas tiems, kurie neturėjo galimybės apsidrausti, nėra draudimo nuo šalnų, priklausomai nuo įvertinimo, nuo 100 proc. iki 20 proc. patirtų šalnų pagal savivaldybių pateiktus duomenis“, – sako Žemės ūkio ministerijos kancleris Valdas Aleknavičius.

Anot sodininkų pagalba per maža. Ūkininkai skaičiuoja patyrę kur kas didesnius nuostolius nei žada atlyginti ministerija.

„Vieniems padengs kokių 20 proc. jų tikrų išlaidų, kitiem – 30 proc., bet iš tikrųjų tai bus maža dalis“, – sako Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentė Vitalija Kuliešienė.

Ministerija sodininkams atkerta: „Valstybės pagalba yra pagelbėti išsilaikyti rinkoje, o ne užtikrinti visas gaunamas pajamas.“ (V. Aleknavičius).

Sako, kad kompensacijas skaičiavo ir skyrė remdamiesi savivaldybių vertinimu.

„Jeigu ūkis visiškai nušalo ir neskynė obuolių, nejungė šaldymo įrangos ir jeigu mes skirtume jam 80 proc. paramos nuo patirtos žalos tai pagal mūsų skaičiavimus, kuriuos turim, gali būti jie gautų daugiau negu pardavę produkciją“, – sako V. Aleknavičius.

Anot verslinių sodų asociacijos ministerija vis dėlto neatsižvelgė į jų pateiktas skaičiavimo rekomendacijas.

„Kaip mes sakom, ačiū ir už tiek, gausim 60 proc. padarytų išlaidų, bet apskaičiavimas yra sudėtingas, kainos paimtos neadekvačios, derlingumai irgi neadekvatūs – per maži“, – kalbėjo V. Kuliešienė.

O kai kurie sodininkai piktinasi, kad informacijos apie kompensacijas išvis trūko.

„Nesidomėjom pavasarį, gal reikėjo domėtis, bet iš kitos pusės galėjo būti daugiau informacijos, nes kiek mes domėjomės, kiek su kitais sodininkais bendravom, kas turi ir nusifotografavę, prifilmavę turi, to neužtenka, turėjom išsikviest kažkokias komisijas“, – dėstė sodininkas R. Pamparas.

Kompensacijas vaisių ir uogų augintojams ministerija žada išmokėti iki šių metų pabaigos.

Visą reportažą rasite LNK portale: