„Asociacijoje ūkių virš 80 ir mes sutarę, kad pirmą liepos sekmadienį kviesime žmones į ūkius, skintis uogas, valgyti, parodyti, kaip jos auga. Tokią dieną jau rengėme pernai ir ji sulaukė puikių atsiliepimų. Šiuo metu yra braškių, žemuogių, amelankių, sausmedžių, aviečių. Šilauogės dar nesunoko, tik kai kur trešnės „ant ribos“. Mūsų puslapyje galima susirasti ūkį, pažiūrėti ką augina ir ar priima lankytojus. Problema, kai kai kurių uogų po šalnų tiesiog neliko“, – pasakoja Tautvydas Gurskas, Lietuvos uogų augintojų asociacijos vadovas.

Jis pats augina amelankius (medlievas) ir vienas jo laukas visiškai tuščias. Kitame derliaus nedaug ir viename uogų yra – ten bus galima skintis. Ūkis Lapainios k. Kauno raj.

Kalbant apie kainų skirtumą, turguje amelankio kilogramas parduodamas nuo 6 iki 9 eurų, o pas jį ūkyje bus 3 eurai.

„Pilvo nesversime, kiek suvalgys, tiek, o žmonės galės už patrauklią kainą įsigyti uogų. Jau girdžiu, kad žmonės ruošia kibirus. Jei vaikai sugalvos prisiskinti ir nusivežę į turgų perparduoti, niekas nedraus“, – šypsosi T. Gurskas.

Kalbant apie patį uogų derlių, tai amelankiai nušalo. Kai kur iki 90 proc. o išgyvenusios uogos smulkesnės.

Mūsų ūkininkai vis daugiau įsirengia apsaugas nuo šalnų. Vienas geriausių būdų prieš šalną lieti vandenį ant žiedų, jie sušąla į ledą ir taip išlieka, nes šaldamas vanduo išskiria šilumą. Iki vieno ar dviejų laipsnių žemiau nulio galima nupurkšti specialiais preparatais. Tačiau tai tinka tik nedidelėms šalnoms. Galima leisti dūmus, nors šie draudžiami. Kai kas maišo orą – plantacijoje kabinamos didžiulės turbinos ir jos maišo orą, nes viršuje jis šiltesnis. Žiedai nenušąla.

„Kainos dėl šalnų ir derliaus praradimo nepakilo. Dauguma mūsų narių jų nedidino“, – sako T. Gurskas.

Kalbant apie šiuos metus, pirmosios braškės nušalo, tačiau vėliau derlius buvo neblogas. Sausmedžio derlius buvo geras, bet badauja paukščiai ir kai kuriuose ūkiuose jie nulesė beveik visą derlių. Šilauogės noksta, uogos didelės, bet derlius gali būti šiek tiek mažesnės. Dauguma šių plantacijų savininkų turi laistymo sistemas ir taip apsaugojo krūmus. Tačiau „siaubingai“ nušalo vynuogės. Dauguma neteko trečdalių vynuogynų. Apkandžioti ir aviečių ūgliai. Kas jų nedengė prarado, jų bus vėlesnis derlius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją