Spalis – pasiruošimo kitam sezonui metas. Pasistenkite iš sodo ir vejos pašalinti visus nukritusius sergančių augalų lapus, nes juose gali peržiemoti grybų sporos ir kenkėjų lervos. Patręškite dirvą trąšomis ir organinėmis medžiagomis ir perkaskite.

Spalio mėnesį galite paruošti vaismedžių auginius žiemai, skiepyti ir nupjauti sausas bei pažeistas šakas. Nupjaukite hortenzijų žiedynus, gėlynuose pasodinkite svogūninius ir daugiamečius augalus.

Visi darbai sode, darže ir gėlyne 2023 m. spalio mėn.

Daržas

Spalio pradžioje, jei orai šilti, dar galite sodinti dekoratyvinius krūmus, vaismedžius ir apdoroti sodą nuo ligų bei kenkėjų. Sausą ir giedrą dieną maždaug spalio pabaigoje arba lapkričio pradžioje pradėkite dengti vynuoges. Iki to laiko paprastai užklumpa pirmosios šalnos, kai temperatūra būna -5...-7 °C, bet dar nenustatytos nuolatinės neigiamos temperatūros.

Sodas

Spalio mėn. tęsiamas derliaus nuėmimas ir sandėliavimas. Šiuo metu taip pat sodinami žieminiai česnakai, šaltalankiai, morkos, burokėliai, batatai, petražolės, pastarnokai, ropės ir kiti augalai.

Taip pat būtina pasiruošti kitam sodybos sezonui: pasirūpinti šiltomis lysvėmis daržovių sėjai ankstyvą rudenį, paruošti derlingos dirvos komponentus daigų auginimui pavasarį: durpes, daržo žemę, kompostą, humusą.

Rudens darbai

Norint darže racionaliau naudoti mineralines trąšas, geriau jas naudoti pavasarį, prieš pat daržovių sėją ar sodinimą, o daugiamečių augalų – rudenį.

Gėlynas

Spalis – tai gumbų ir svogūnėlių tvarkymo metas. Kai kurie augalai šiuo metu iškasami ir sandėliuojami, kiti sodinami.

Nuo to, kaip gerai rudenį pasirūpinsime augalais, priklauso jų grožis, sveikata ir derlius kitais metais. Todėl daugiamečius dekoratyvinius augalus patartina genėti spalio mėnesį, kai jie pereina į ramybės būseną, augalų požeminiai organai per šiltąjį laikotarpį spėjo sukaupti maisto medžiagų ir nėra rizikos genėjimu paskatinti naujų ūglių augimą.

Daugiamečius augalus genėkite kuo žemiau, palikdami kelis centimetrus. Madinga tendencija palikti daugiamečius augalus nenukirptus netinka bijūnams, flioksams, lelijoms, irisams ir kitiems kaprizingiems augalams. Tai labiau tinka augalams, kurie yra artimi laukiniams augalams ir praktiškai neserga ligomis.

Iki mėnesio vidurio pasodinkite ir persodinkite žolinius daugiamečius augalus, pasodinkite tulpes ir hiacintus.

Rožės dengiamos, kai nusistovi vidutiniškai žema temperatūra (apie -7 °C), esant sausam ir nevėjuotam orui.

Jurginai

Tinkamai paruoškite rožes žiemai: pašalinkite vaisius ir nesubrendusius ūglius, mulčiuokite.

Į gumbų saugyklą žiemai pasodinkite begonijų, gladiolų, jurginų ir kanų gumbus. Mulčiuokite šilumą mėgstančių rytietiškų lelijų sodinukus.

Surinkite vienmečių augalų sėklas (prieš šalnas).
Svogūninius augalus galima priversti žydėti beveik bet kuriuo metų laiku, naudojant sūdymą. Iki nustatyto termino dažniausiai pražysta tulpės, narcizai. Tačiau yra ir daug daugiau augalų, kurie tam tinka.

Spalio mėnesį prasideda šildymo sezonas, ir prie įprastų kambarinių augalų priežiūros pareigų prisideda dar viena: palaikyti oro drėgmę, ypač todėl, kad į namus grįžta ir kambariniai augalai, prieš tai buvę sode, gryname ore.

Šiuo laikotarpiu mažinamas augalų, kuriems reikia ramybės periodo, laistymas ir maitinimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją