Balandžio mėnesį, prieš prasiskleidžiant pumpurams, baikite genėti sodą, apdorokite šalčio padarytus pažeidimus, įtrūkimus. Surinkite senus lapus, gyvūnų pėdsakus ant vejos, nukapokite mulčią ir nušluokite veją.

Įsivyravus šiltiems saulėtiems orams, pririškite aviečių ūglius prie grotelių, pašalinkite šilumą mėgstančių augalų priedangas, atlikite sanitarinį genėjimą. Balandžio pabaigoje galite sodinti medžius ir krūmus su atvira šaknų sistema iš vietinių medelynų.

Visi darbai balandžio mėnesį sode ir namuose:

  • Vaismedžių ir dekoratyvinių medžių bei krūmų sanitarinis ir formuojamasis genėjimas (atliekamas prieš pumpurų išsiskleidimą);
  • Profilaktinis medžių purškimas fungicidais ant žaliojo kūgio;
  • Laipsniškas priedangų (klematisų, rožių, vynuogių) šalinimas;
  • Aviečių pašalinimas ir ūglių pririšimas prie grotelių (iki pumpurų brinkimo);
  • Rožių genėjimas – sanitarinis ir formuojamasis genėjimas;
  • Pirmasis vaismedžių ir vaiskrūmių, mažų svogūninių augalų, daugiamečių augalų tręšimas;
  • Sėklinių, kaulavaisinių, dekoratyvinių ir uoginių augalų sodinukų sodinimas (iki pumpurų išsiskleidimo);
  • Vaismedžių skiepijimas;
  • Ridikėlių, salotų ankstyviesiems žalumynams sėja šiltnamyje;
  • Agurkų, cukinijų, cukinijų, cukinijų, patisonų, bazilikų, cukrinių kukurūzų sėja ant daigų;
  • Bulvių ir svogūnų gumbų preparatų pirkimas ir apdorojimas prieš sėją;
  • Sodinamosios medžiagos kokybės tikrinimas gumbų saugyklose;
  • Agurkų sodinimas polikarbonatiniuose šiltnamiuose;
  • Daigų priežiūra: maitinimas, pikiavimas, pikiavimas;
  • Šalčiui atsparių vienmečių augalų sėja į atvirą gruntą mėnesio pabaigoje.
Genėjimas

Sodininkystė, sodinukų auginimas ir augalų priežiūra

Balandžio mėnesį uogakrūmiai genimi tik sanitariniu būdu, pašalinant nulūžusius ir pažeistus ūglius. Prieš prasiskleidžiant pumpurams, išpjaukite nudžiūvusias ir smarkiai erkutėmis užkrėstas šakas. Genėti galima baigti lapų žydėjimo metu, kai labiau matomi žiemos pažeidimai.

Negalima genėti vynmedžių pavasarį! Aktinidijas, vynuoges, citrinmedžius ir kitus vynmedžius gali pražudyti aktyvus sulčių tekėjimas.

Norėdami išvengti grybinių infekcijų, vaismedžius ir spygliuočius bei uogakrūmius purkškite vario turinčiais preparatais. Taip pat reikėtų apdoroti stiebų ratilus.

Nepamirškite apdoroti po žiemos likusių pažeidimų ant kamienų (šalčio pažeidimų, įtrūkimų, puvinio, graužikų pažeidimų). Pažeista žievė pašalinama, plika mediena ir žievės įpjovos uždažomos sodininkystės laku. Jei pažeidimai dideli, padarykite vieną ar kelis skiepus su tilteliu. Ant žaliojo kūgio (balandžio viduryje): nuo parudavimo ir dėmėtligės – purškiama preparatais Horus, Skor, Rayok, Hecate. Ant šakučių pabarstykite pelenų sluoksnį – tai atbaidys skruzdes, amarų nešiotojus.

Galbūt pastebėjote, kad vienais metais sezoninis vabzdžių ir ligų pasirodymas ant sodo augalų būna ankstyvesnis, kitais – gerokai vėlesnis. Jų pasirodymą lemia ne kalendoriaus data, o orai.

Pavasarį visus dekoratyvinius augalus nupjauname prieš prasidedant sulčių judėjimui.
Rožes geriausia genėti anksti pavasarį, kai pradeda augti nauji ūgliai. Žinodami rožių genėjimo pagrindus, net ir nepatyrę sodininkai gali pasiekti puikių rezultatų. Formuoti rožių krūmus reikėtų pavasarį, kai galima pamatyti, kurie pumpurai išliko po žiemos. O rudenį sutrumpinkite kai kurias rožių šakas, kad krūmas tilptų po priedanga

Pagrindinis sodinimas balandžio mėn.

Pagrindinis balandžio mėnesio darbas – sodinukų priežiūra. Visą mėnesį šiltnamiuose ir po plėvele sėkite šalčiui atsparius žalumynus ir ridikėlius. Mėnesio pradžioje sėkite ankstyvuosius baltagūžius kopūstus ant daigų, pikiuokite pomidorus ir kitus kovo mėnesio sėjos daigus. Mėnesio viduryje ir pabaigoje šiltnamyje galite sėti agurkus ir cukinijas, skirtas ankstyvam vartojimui.

Balandžio pradžioje vidurinėje zonoje sėkite žemaūgius ankstyvuosius pomidorus, skirtus sodinti atvirame grunte ir po lengvos plėvelės priedangomis. Balandžio pirmoji pusė yra pagrindinė daugumos kopūstų rūšių sėjos data. Balandžio viduryje sėkite žiedinių kopūstų daigus, skirtus sodinti į atvirą gruntą. Antroje dekadoje ant daigų galima sėti burokėlius (balandžio 10-20 d.), o balandžio 20–30 d. pradėti sėti agurkus šiltnamiams ir šiltnamiams bei bazilikus. Visą mėnesį po plėvele ir šiltnamiuose sėkite šalčiui atsparius žalumynus ir ridikėlius.

Iš karto į atvirą gruntą, negaišdami laiko daigų augimui, galite sėti šalčiui atsparias dekoratyvines gėles ir javus. Jei pasėliai bus uždengti lengva neaustine medžiaga, daigai pasirodys anksčiau ir bus geriau apsaugoti nuo išdžiūvimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)