Naudingos medžiagos

Medienos pelenuose yra labai naudingos medžiagos – kalcio. Tai yra svarbus elementas, padedantis augalams išvengti tokių ligų kaip žiedų puvinys.

Kalcis pelenuose yra kalcio karbonato pavidalo, kurio yra ir žemės ūkio kalkėse. Vienas iš pagrindinių kalkių naudojimo būdų sodininkystėje ir kraštovaizdžio formavime yra dirvožemio pH didinimas, siekiant sumažinti jo rūgštingumą ir padaryti jį neutralesnį arba šarmingesnį (priklausomai nuo tikslo ir naudojamo kiekio). Todėl medienos pelenai yra puikus nemokamas šaltinis rūgščioms dirvoms arba dirvoms, kurių pH žemas, gerinti.

Kiti medienos pelenuose randami mineralai yra kalis, magnis, siera ir fosforas. Be to, juose yra mangano, geležies, cinko, aliuminio, boro, vario ir kitų mikroelementų.

Medienos pelenai yra geras metinis dirvožemio papildas ir trąša, jei jie nenaudojami netinkamiems augalams. Geriausia pelenus į sodą ar kiemą įterpti žiemą arba ankstyvą pavasarį.

Medienos pelenai

Jie veikia palyginti greitai, todėl juos galima naudoti beveik iki pat sodinimo (o kai kuriais atvejais ir kaip viršutinį ar šalutinį tręšimą). Siekiant geriausių rezultatų, rekomenduojama juos naudoti likus bent mėnesiui iki sodinimo.

Paprastai medžio pelenų nerekomenduojama naudoti dirvožemyje, kurio pH yra 6,5-7 arba aukštesnis, nes dirvožemis dėl jų taps per daug šarminis. Tačiau tai priklauso nuo to, kokį aukštą pH norite pasiekti. Jei siekiama šarmingesnio dirvožemio, medžio pelenus vis tiek bus galima naudoti. Pelenai gali būti naudojami ir vietoje kalkių vejoms.

Kai medžio pelenai sumaišomi su kitais komponentais komposto krūvoje, gautą šarminį kompostą galima naudoti kaip mulčią aplink daugumą dekoratyvinių augalų ir daržovių, išskyrus tuos atvejus, kai, pavyzdžiui, avietėms ir rododendrams, reikia rūgštaus dirvožemio. Vaisiai taip pat geriausiai auga šiek tiek rūgščiame dirvožemyje, todėl medienos pelenai netinka naudoti vaismedžiams sode.

Kaip teisingai naudoti pelenus

Pirmoji taisyklė – įsitikinti, kad barstomi pelenai yra gerai atvėsę ir nebedega. Turėkite omenyje, kad kai pelenai supilami į krūvą ar kibirą dar karšti, jų vidiniai sluoksniai gali išlaikyti šilumą ir smilkti gana ilgai, manoma, kad net kelias dienas.

Medienos pelenai

Venkite tvarkyti ar barstyti karštus pelenus. Saugokitės, kad nenusidegintumėte.

Jei naudojamuose pelenuose yra didelių anglių ar nesudegusios medienos gabalų, prieš barstydami pelenus ant vejos ar sodo juos išsijokite.

Akivaizdu, kad medienos pelenai yra gana lengvi ir gali dirginti akis, nosį, kvėpavimo takus ir pliką odą. Naudojant medžio pelenus, patartina dėvėti apsauginius akinius, vilkėti drabužius ilgomis rankovėmis ir ilgas kelnes, pirštines, nosį ir burną dengiančią kaukę.

Venkite kvėpuoti pelenais ir netręškite jais dirvos vėjuotą dieną.

Medienos pelenus paskleiskite tolygiai, nepalikite didelių gumulų ar krūvų, nes vienoje vietoje gali susikaupti per daug druskų. Atkreipkite dėmesį, kad sunkūs molingi dirvožemiai gali priimti daugiau pelenų nei smėlingi.

Geriausia medžio pelenus užberti ant drėgno dirvožemio, kad jie išliktų ten, kur reikia. Jei to padaryti neįmanoma, po paskleidimo plotą galite palaistyti. Jei barstote ant purios dirvos, pelenus kuo greičiau įterpkite į dirvą, kad jie būtų kuo naudingesni.

Jei tręšiate pelenais kaip trąšomis aplink atskirus krūmus, tolygiai paskleiskite pusę kilogramo pelenų aplink krūmo pagrindą.

Atskiriems augalams aplink šaknų sritį prie augalo pagrindo pabarstykite ne didesniu kaip kelių centimetrų storio sluoksniu. Didesnius medžius pabarstykite medžio pagrindo srityje kelių centimetrų storio sluoksniu.

Atkreipkite dėmesį, kad medienos pelenuose kalcio karbonato koncentracija yra maždaug perpus mažesnė nei kalkėse, todėl vietoj kalkių naudokite dvigubai daugiau pelenų.

Vienas iš medienos pelenų privalumų yra tas, kad jie veikia greičiau ir greičiau keičia dirvožemį nei kalkės. Medienos pelenų poveikis turėtų pasireikšti per mėnesį. Jei atliekate dirvožemio tyrimus, palaukite 30 dienų ir antrą kartą atlikite tyrimą, kad įsitikintumėte, ar pasiekta norimų rezultatų. Jei ne, medžio pelenus galite naudoti antrą kartą.

Šaltiniai:
https://gardening.org/
https://www.rhs.org.uk/

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją