Sodo paruošimas žiemai prasideda nuo tvarkymo. Stenkitės sugrėbti visus nuo medžių nukritusius lapus, ypač nuo pievos (ji po lapais pūva), nes juose gali būti grybelių sporų ir kenkėjų lervų. Nukritusius lapus geriausia sudeginti ar kitaip utilizuoti. Jaunus medelius prieš žiemą reikia apsaugoti nuo graužikų – kamienus apsukite agro plėvele ar eglišakiais,rašo supersadovnik.ru.

Kad tujų ir kadagių šakelės nenulūžtų nuo sniego ar nuo vėjo, apriškite jas špagatu. Šių krūmų mediena plastiška – nuo sniego nulinkusios šakos gali ir nebeatsitiesti.

O kad krūmų vainikų nenudegintų saulės spinduliai, apsukite šakeles maišiniu audiniu, palikę tarpelių cirkuliuoti orui.

Skirkite dėmesio ir gėlynui. Po pirmų šalnų iškaskite kardelius, jurginus ir kanas. O svogūninius augalus, kurie žydi pavasarį (tulpes ir kt.) priešingai – galima sodinti lapkritį. Pasodinus svogūnėlius prieš žiemą, kai kurie vienmečiai augalai pavasarį anksčiau pražįsta.

Lapkritį dėmesio skirkite ir daržui. Pasėkite prieš žiemą daržoves: ridikėlius, morkas, burokėlius, špinatus. Pasėkite žieminius česnakus ir svogūnus – jie puikiai ištveria šaltį ir duos derlių pavasarį.

Nepamirškite vaismedžių sodinukų. Jeigu įsigijote jų rudenį, bet nespėjote pasodinti, apkaskite juos žiemą, kad šaknys nesušaltų.

Lysvės

Sezono užbaigimas – ne tik tvarkymas ir sėjimas, bet ir medžių bei krūmų priežiūra. Apgenėkite sausas šakas, pjūvių vietas patepkite sodo tepalu. Apdenkite agroplėvele arba sausais lapais jaunus, šilumą mėgstančius augalus: rožes, raganes, vynuoges, didžialapes hortenzijas, bijūnus.

Jeigu norėjote statyti šiltnamį, ruduo – tinkamas metas įgyvendinti šią idėją.

Jau apgalvokite, ką vėliau sėsite, ruoškite dirvožemio komponentus: durpes, daržo žemę, kompostą, perpuvusį mėšlą.

Namuose galima daiginti daržoves ir žalumynus: svogūnus, petražoles, salierus, burokėlius, pasėti žalumynus.

Lapkritį dauguma kambarinių augalų pereina į ramybės būseną, tad mažiau laistykite ir tręškite (išskyrus gėles, kurios žydi).

Žiemą daugumą kambarinių augalų naudinga apipurkšti. Be to, oro sausumą kambariuose galima sumažinti orą drėkinančiais prietaisais.

Palankios dienos darbams sode, darže ir su kambarinėmis gėlėmis: lapkričio 3–4, 7, 14, 15, 19, 20, 23, 29–30.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją