Pavasaris, sezono pradžia. Kaip sezonas? Kalbu apie sodinimą?

Šiemet žmonės ieško sedulų, turim didelę kolekciją, daug veislių. Sūnus ir aš auginam daug gervuogių, aviečių. Pagrindiniai pirkėjai yra tų naujienų, bet aišku ateina žmonės ir kurie nori tradicinių augalų: kažkam reikia vasarinės obels, kažkas nori slyvų, vyšnių, kažkas sedulos, cidonijos.

Žmonės ateina ir ieško: man didelio, skanaus ir ankstyvo. Mes pasakom, kad taip ne visada būna. Jeigu ankstyvo, vadinasi bus rūgščiai saldus, jei vėlyvesnis, reikia daugiau cukrų, saldesnė bus obelis ar kriaušė. Yra daug įvairių iš regiono žmonių ir įvairių skonių.

O sezoninės veislės: „Auksis“, antaniniai obuoliai, kitos. Yra jų dar?

Yra, auginam jas, bet galim pajuokaut, kad jaunimas nori skanesnių obuolių ir senesnės veislės anksčiau buvo labai geidžiamos, vyresnių žmonių judančių skaičius sumažėjo, tai ir tų senų veislių pardavimai sumažėjo.

O kodėl sedulos ieško?

Tokia „ant bangos“, naujas produktas. Kaip mano bičiulis, mokytojas sakė, tai yra lietuviška alyvuogė. Tai yra vertinga uoga. Jau dabar matom geltonai žydinčią – pirmas augalas, kuris žydi, ir bene paskutinis, kuris dera. Įsivaizduokit, kol jis užaugina derlių, sunokina, praeina daug dienų ir naktų, vadinasi turi daug vertingų medžiagų.

O kuo jis ypatingas, kaip jį prižiūrėti, auginti?

Kaip slyvą. Nėra kažko išskirtinio, viskas labai paprasta. Tikrai nelepus augalas, tik žmonės nelabai žinojo. Aš kai atvažiavau mokytis į Žemės ūkio akademiją, man vienas iš mūsų pačių rimčiausių sodininkų Petras Lanauskas sakė: ateik, ateik, duosiu tau paragauti. Man buvo toks stebuklas. Atrodo kaip slyva, tik smulkesnė, bet mėsinga, skani. Nuostabus augalas: ir dekoratyvus, ir valgomas, ir vertingas.

O jei kalbėtume apie sodinimą, ką jau galima sodinti, ar viską? Jau žemė pasiruošusi?

Viską galima sodinti. Šalia yra plikom šaknelėm sodinukai, jie yra pigiau, nes nereikia konteinerių, žemės, darbo. Balandis yra laikas, kada mes galim sodinti atvira šaknų sistema, kas nespėja, gegužės mėnesį sodinimai tada jau vyksta iš konteinerių. Tada žmogui gal saugiau (morališkai) pirkti, bet jis turi papildomai sumokėti 3,5 ar 10 eurų už tą procesą kol mes jį įšakninam, priauginam, ir už konteinerį, transportavimą. Balandžio mėnuo yra laikas, kada galime pirkti atvira šaknų sistema.

Ką reikia žinoti sodinant vaismedį?

Reikia nepatingėt žemę pasiruošt, nes jeigu sodini į sunkią žemę, tada ta šaknų sistema auga silpniau ir augalas skursta ir žmogus būna nelabai patenkintas, sako: praėjo trys metai ir medelis nelabai auga. Ne viskas yra nupirkti medelį. Žemėje reikia iškasti truputį didesnę duobę, atsinešti komposto, galbūt juodžemio, gal nusipirkti parduotuvėje kapų žemės, nes tai yra humusingas juodžemis. Į ją pasodinti, kuoliuką (įsmeigti, – red. past.), pririšti, palaistyti ir gausime teigiamą rezultatą.

Pageidautina, kad būtų juodžemio įdėta?

Galima permaišyt su esama žeme: 50 ir 50. Tada ta žemė bus humusingesnė, derlingesnė, augalas geriau prigis ir augs.

O kilogramą trąšų pridėti?

Kilogramu jau, žinot, galima tręšti 20 augalų, nes vieno augalo pertręšti negalima, tiesiog sudegs jo šaknys.

O kaip su genėjimu?

Dabar kovas – genėjimo metas. Medeliai genimi iki kol pradeda žydėti.

Galima genėti, formuoti kiek širdis geidžia iki gegužės?

Taip.

O kaip kainos šiemet? Kiek didesnės negu pernai?

Nepasikeitė kol kas kainos, jos adekvačios paklausai pasiūlai. Su visais kiek pakalbėjom, kainos pernykštės.

Kiek kainuoja sodinukas?

10, 15, 20 eurų.

Kuo jie skiriasi?

Jeigu obelaitės, vyšnaitės, trešnaitės – po 15 eurų, o jau abrikosas, persikas po 20 eurų. Po 10 eurų smulkesni kereliai.

O avietės?

Avietės tradiciškai priklauso nuo kiekio, kiek perkat. Mažiau daigų perkat – po 3 eurus, daugiau perkat po 2 eurus.

O sedula?

Sedula, jei vazonėlyje, po 20 eurų, jei plikom šaknelėm – 15-20 eurų.

Po kiek laiko jau pradeda duoti derlių?

Matot, jau turim žiedus. Bet nereikėtų tikėtis per šiuos metus, reikėtų laiko. Kitais metais jos jau turėtų derėt.

Ačiū.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją