Specialistas atskleidžia, kodėl medžius genėti yra būtina ir kaip bėgant metams keičiasi genėjimo mados.

Genėjimas sodinant

Anot A. Amšiejaus, jeigu žmonės sodinukus perka iš medelyno, kur medelio šakos nesuformuojamos, tai po pasodinimo būtinai reikia juos apgenėti. Pasak jo, reikia dalį medelio viršūnės reikia nupjauti, kad būtų balansas tarp šaknų ir antžeminės dalies.

„Toks genėjimas reikalingas tam, kad neaugtų dvi viršūnės, kad šakos neuždengtų vainiko, nesiremtų viena į kitą ir trindamosios nežalotų medelio. Obuolius juk nudažo saulė, o jei vaisiai bus po lapais ar šakomis, jie neprinoks. Reikia, kad šakos būtų suaugę tam tikru kampu, tad kartais geriau yra šakelę palenkti su virve, o ne ją išpjauti“, – aiškina specialistas.

Vaismedžio formavimas yra lyg auklėjimas

Pašnekovas pabrėžia, kad medį reikia stebėti nuo mažens, kaip mažą vaiką. Jis tikina, kad jeigu pradėsite prižiūrėti medį tik nuo 10-ies metų, tai nieko neišeis. A. Amšiejus pataria prie medelių eiti po 2-3 kartus per sezoną ir stebėti jų būklę.

„Medžio genėjimas, kaip jo šukuosena, turi nuolat ją taisyti. Gal ten reikia nuskinti tik du lapelius ir to užteks, bet kitais metais nereikės pjauti visos šakos. Vaismedžio formavimas yra auklėjimas, jeigu gerai suformuosi šakas, tau niekas neišlūš.

Jeigu medį palieki ir 10 metų prie jo neini, nereikia nustebti, kad vaisiai bus smulkūs ir kartūs. Per tiek laiko priauga didžiulė masė, ją reikia slopinti, lankstyti, žiūrėti šakų kampą“, – patarimus duoda jis.

Skirtingų veislių medžiai genimi skirtingai

Anot docento, skirtingų veislių vaismedžius reikia genėti skirtingai. Jis teigia, kad obels „Rubinola“ šakas vertėtų lankstyti, o ne genėti, nes į tą pačia vietą ataugs net 5 šakos. A. Amšiejus tikina, kad kitas veisles galima nukirpti ir daugiau, tačiau nežinant medžių veislių, labai sunku juos genėti.

„Žmogus turi domėtis genėjimu ir tuo, ką augina. Nesakau, kad kiekvienam reikėtų žinoti, kaip medelius paskiepyti. Nebūtina profesionaliai genėti, bet žinant pagrindinius principus, tai galima padaryti.

Pagrindinis genėjimas vyksta tada, kai bėga klevo ar beržo sula. Po to vasarą, birželio mėnesį, kol nesumedėję ūgliai, vyksta vadinamasis vilkūglių šalinimas. Ir kitas genėjimas, prašviesinimas vyksta rugpjūčio mėnesį, kai susiformuoja vaisiaus dydis, reikia pašalinti vienmečius. Visas procesas vyksta nuo pavasario iki vasaros pabaigos“, – atskleidžia jis.

Medžių genėjimo tendencijos

Pasak A. Amšiejaus, reikia labai atsargiai vasarą nenugenėti per daug, nuėmus lapus gali nukristi ir vaisiai, nes tie lapai augina vaisius. Jis teigia, kad vyšnias ir trešnes galima genėti su vaisiais arba po vaisių.

„Jeigu dabar nugenėsime trešnę, tai jinai priaugs tiek, kad žmogus nebegalės susitvarkyti. Vasarą nupjovus šaką su uogomis niekas nebepriauga, nes kartu nuimami ir lapai. Medį genėti reikia taip, kaip tau patinka, jeigu padaryta medžio šukuosena jums graži, vadinasi viskas gerai.

Šiandien mano medžiai yra apgenėti kreivai, bet šukuosenų mados irgi keičiasi, tik ne taip greitai. Yra taisyklės, kurių žmonės laikosi. Dabar daug jaunimo, kurie nusiperka sodus ir ten eksperimentuoja, bet labai dažnai jie grįžta atgal į savo butus, nes sako, kad medžiai tik auga, o niekas nedera", – situaciją aiškina A. Amšiejus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)